Győzött a sport és a címvédő ereje

Az első percek bénultsága és feszültsége után, a roppant zaklatott felkészülést követően, vagy inkább közben pályára lépő győri csapat tisztességgel helytállt az első Euroliga mérkőzésen. A címvédő Jekatyerinburg azzal tisztelte meg a győrieket, hogy végig teljes erőbedobással játszott, s bemutatót tartott abból, mi is a női kosárlabdázás legmagasabb foka.

Hat Agro UNI Győr - Jekatyerinburg 43-101 (9-25, 19-29, 7-23, 8-24)

A két hónappal ezelőtt történt tragédiára való emlékezés vezette fel a találkozót, Fúzy András társadalmi elnök köszöntötte a játéktól a baleset után visszavonuló Kovács Krisztinát, majd a szurkolók plüss állatfigurákat dobtak a játéktérre, Natasa Kovacsevics részére, akinek, mint tudjuk, az egyik lábát térd alatt amputálni kellett.

Megilletődötten kezdtek a hazaiak, bő fél perc elteltével Jekabsone és Gruda kosaraival 4-0-ra vezetett a címvédő. Utána Semsei révén megszerezte első kosarát a Győr, ám gyorsan újabb 7 pontot szerzett a remek erőkből álló ellenfél. Szentendrei Áron, a lányokat megnyugtatandó, időt kért. A győri edző hamar pályára küldte a két, a napokban igazolt amerikai játékost, Tinkle-t és Vandersloot-ot. Érződött az összeszokottság hiánya, a dobások sem sikerültek. Az érezhetően lámpalázas győri lányok ellen a Jekatyerinburg a győriekénél lényegesen jobb egyéni képességekkel rendelkező játékosai révén könnyedén növelték előnyüket. 21-2-es orosz vezetés után Tinkle kétszer is villant, egy dupla, majd egy tripla erejéig. A szakasz Dobos bravúros, támadó pattanó utáni kosarával végződött.

Oldódott a feszültség, a második negyed Vandersloot triplájával indult, majd két duplát is dobott, miközben a "Jeka" megzavarodott. Ahogy 10 ponton belülre került a magára találó Győr, azonnal időt kért a vendégek mestere. Petrakova és Jekabsone révén két gyors triplával tért vissza az orosz sztárcsapat. Ismét a Jekatyerinburg akarata érvényesült, a Győrtől a második negyed közepén néhány felvillanásra futotta - ilyen volt például Semsei triplája. A félidő hajrájában egy 10-0-s rohamot mutattak be a vendégek, s közel 30 pontosra fölé nőtt előnyük. Ahogy az első, úgy a második negyed csattanója is a győri csapaté volt, Semsei zárta triplával a félidőt s a kosarakban roppant gazdag második negyedet. 

Parker kosarára Laklóth remek bejátszása után Dobos felelt szép kosárral. Utána azonban újra az Euroliga címvédőjének pillanatai következtek, védekezésükkel kiszorították a győri lányokat, nemegyszer könnyű kosarakat szereztek, s 30 pont fölé növelték előnyüket egy 8-0-s rohammal. Zónára állt át a Győr, s ezzel megtörte ellenfele lendületét. A szakasz hajrájában Ivanovics tiszta helyzetekből eleresztett dobásai nem sikerültek, a Jekatyerinburg több könnyű kosarat is szerzett, s egy 10-1-es futással 40 pont fölé növelte előnyét.

A záró szakasz 4 győri ponttal indult. Egy-egy jó, rövid periódusra futotta a futotta a hazaiak erejéből, a Jekatyerinburg pedig ízelítőt adott a női top-kosárlabdából, s a győri csapatot abszolút megtisztelve, végig teljes erőbedobással kosarazva, a papirformának megfelelően fölényesen nyert.

A Győr pedig összességében az első 7-8 perc idegességét, görcsösségét leszámítva, az előzmények és a körülmények ismeretében helytállt.

Győr: Ivanovics 6, Semsei 8/6, Laklóth 2, Mansaré 1, Diamant 2. Cs: Tinkle 7/3, Vandersloot 13/3, Fejes, Dobos 4.

Jekatyerinburg: Bird 13/9, Jekabsone 18/9, Popova 4, Parker 17, Gruda 15. Cs: Dominguez 4, Wauters 8, Petrakova 8/6, Sztyepanova 2, Kobryn 12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus