Hatalmas hajrá után kaptunk ki a törököktől - tét nélkül

A vezéreit pihentető, Raksányit be sem vető női magyar válogatott annak ellenére, hogy biztos volt a pozíciója, majdnem megverte Törökországot is.

Női Európa-bajnokság, C csoport, 3. forduló
Magyarország - Törökország 58-59 (14-19, 12-8, 15-20, 17-12)

Magyarország: Studer 11/9, Lelik 3/3, Dubei 11/3, Zele 11/6, Határ 15.
Csere: Kiss -, Horváth 3/3, Pusztai -, Varga 2, Horti 2, Turner -.

Törökország legjobb dobói: Cakir, Stokes 11-11, Canitez 10/6

A mérkőzés statisztikája erre a linkre kattintva érhető el!

Már a kezdő pályára küldésénél látszott, hogy ezen a napon a sportérték mellett az észszerű megkímélés is fontos szempont lesz a negyeddöntőbe már két meccs után fixen bejutó Székely-hölgykoszorúnál. Turner és Raksányi "csak" a padon foglaltak helyet, Lelik és Dubei viszont már a feldobásnál ott volt a csapatban. A harcmodoron ez mit sem változtatott, Studer és Dubei hármasaival 6-0-val kezdtünk - igaz erre egy 0-7-es szériával felelt a török válogatott. Az első negyedben még kétszer betaláltunk kintről, s kétpontosból hiába nem szereztünk pontot, "csak" 14-19-re vesztettük el a nyitó etapot.

A második játékrészben gyönyörűen összeállt a védekezésünk és sorra hagyták ki a dobásaikat Caglarék kiszorított helyzetekből, így többször is feljöttünk három pontra, de jó ideig nem tudtunk átlendülni a holtponton. Lelik Réka hármasával viszont 19-19-nél már tudtunk egyenlíteni, majd pár percen át riválisunknál volt az előny, de a centerben szépen dolgozó Határ kosarával 23-23-nál is egalizálni tudtunk. Cakir két sikeres büntetője után Studer Ágnes bombázott be egy újabb távolit, így hosszú idő után a mieink vezettek (26-25). Cora még szerzett egy kosarat a törököknél, így egyetlen pont volt csak a különbség a félidőben.

A fordulás után eléggé elkezdett nyílni az olló, a kitámadós, nagy nyomást alkalmazó török védekezés ellen sorra adtuk el a labdákat, 36-47-nél Stokes két büntetője után pedig már kétszámjegyű előnye volt a csoportban mindenképp negyedikként végző Törökországnak. Megint Studer fújt riadót egy hármassal, majd az ő sikeres büntetőivel végül mindössze hat egységnyi hátránnyal zártuk a negyedet (41-47).

Amint kiderült, nem csak elméletileg, de gyakorlatilag is teljesen nyílt volt még így a derbi. Nagyon vitte előre a szíve a magyar válogatottat, s Zele Dorina távolija 54-56-nál kevesebb, mint másfél perccel a lefújás előtt kettő pontos különbséget eredményezett (54-56), a törökök pedig megtették azt a szívességet, hogy sorra hibáztak büntető dobásaiknál. Így történhetett meg, hogy Határ Bernadett ziccere után ugyan faultolnia kellett nemzeti csapatunknak, de Bilgic mind a két kísérletét elhibázta és volt még hátra több, mint 10 másodperc átérni és helyzetet kialakítani. Határ egy sarokból indított egy-egynél faultot harcolt ki egyetlen szekundummal az órán és mehetett büntetőzni. Az elsőt helyére is küldte, a másodikat viszont nem, így a makulátlan mérleg oda, de így sem változott a helyzet és Székely Norbert együttese kiváló meccset játszott, érdemi lehetőséget adva azoknak is, akik eddig nem kerültek pályára vagy kevesebbet játszottak.

Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus