Klasszikus csatát nyert dudaszóra dobott triplával a Sopron

Minden igényt kielégítő, drámai, hosszabbításos mérkőzést játszott egymással a Sopron és a spanyol Rivas Ecopolis. A fordulatos találkozó 40 perc után 70-70-re állt, a hosszabbításban Fegyverneky utolsó másodperces triplájával nyert az Uniqa. 

Uniqa Euoleasing Sopron - Rivas Ecopolis 81-79, h.u. (16-19, 19-8, 20-21, 15-22, 11-9)

Virágokkal köszöntötték a spanyol csapat játékosait, vezetőit a soproniak a kedves gesztusért, amellyel a két együttes madridi összecsapásán kölcsönadták mezeiket, mialatt az Uniqa játékosainak csomagjai valahol Európa légterében keveregtek. 

Most ebben a  narancsszínű mezben játszott a spanyol csapat, s a szerelés  fölöttébb ismerős lehetett az Uniqa játékosainak, ebben nyert decemberben Madridban a Sopron. 

Két Európa-bajnoka egyikére, Casasra ujjsérülés miatt nem számíthatott José Ignacio Hernandes, a másik, Nicholls hamar vezetést szerzett a Rivasnak. Az első percekben szinte minden akció kosárral végződött, a triplát majd duplát is dobó Feyverneky vezérletével 2 perc elteltével 7-6-ra "ment" az Uniqa. A folytatásban nagyot esett a színvonal, Krnjics többször is rontott közelről, így Nicholls és Eldebrink villanásaival vezetett a Rivas. 

Cserejátékosai lendítették előre negyed hajrájában a Sopront, amely Ciglar és Sztankovics ügyes kosaraival, valamint Tetemondová triplájával visszaszerezte a vezetés. A fordulatos negyed azonban a Rivas pillanataival fejeződött be, Eldebrink triplája után a labdát eladó, elcsúszó s felkelve szabálytalankodó Ciglar ellen sportszerűtlen hibát ítéltek. A szakasz végül 3 pontos spanyol vezetéssel zárult. 

Sztankovics majd labdaszerzést követő gyors ellenakció végén Ciglar kosarával fél perc alatt fordított az Uniqa. 22-21-es hazai vezetésnél közel 3 percig nem esett kosár, a hatalmas rohanásban mindkét csapat tiszta - gaz nem közeli - helyzetek sorát hagyta ki. A kosárcsendet a támadásban és védekezésben egyaránt roppant hasznosan kosarazó Sztankovics törte meg, ráadásul kosár plusz büntető akciót mutatott be. A negyed közepén leült, s a helyére álló Hawkins vette át szerepét, ő kezdte termelni a kosarakat, miközben a spanyolok csak szenvedtek a szervezett soproni védekezés mellett. A spanyol együttes hat és fél perces kosárcsendjét 11 hazai pont után Gimeno törte meg triplával, majd a következő Rivas támadás végén még egyet beemelt - rögtön szoros újra szoros lett a meccs. A kisebb holtponton Simon lendítette át a magyar bajnokot. Komikus módon fejeződött be a félidő, egy oldalbedobásnál előbb a hazaiak, majd a vendégek is "szektoron" azaz pályán kívülre dobták a labdát. Szünetben 8 ponttal vezetett az Uniqa. 

Eldebrink ügyes spanyol akció végén könnyű kosárral jelentkezett, Ciglar erőszakos betörés után bravúros kosarat dobott. . Váltva estek a kosarak, tartotta 6-8 pontos előnyét az Uniqa, sőt Faris triplája után 9-re nőtt a különbség. Azonnal felelt rá Nicholls. A negyed közepén zónára állt át a Rivas,  jött egy hullámvölgy hazai részről. Szerencsére 5 pontos Uniqa vezetésnél Allison büntetőket rontott. Hawkins büntetői után Bermejo hárompontossal 4-re hozta föl a Rivast, amikor végre sikerült az Uniqa csapatának átjátszani a spanyol zónát: Ciglar betörés után Krnjicset találta meg, aki ezúttal nem hibázott közelről. Átlendült a holtponton a Sopron, Fegyverneky triplája s Krnjics két büntetője után 11 pontra nőtt előnye. A negyed vége a spanyol csapaté volt, a soproniak eladott labdái után 7 pontra zárkóztak fel a vendégek. 

A befejező negyed újabb eladott labdákkal kezdődött hazai részről, Ciglar pedig megkapta a 4. hibáját. Egyre csak zsugorodott az előny, 3 pontos hazai vezetésnél, több, mint 2 perc elteltével Ciglar betörésből szerezte az első soproni pontokat. Ocete triplával 2-re hozta fel a Rivast, a legjobbkor jött Ciglar palánkos hármasa. A vendégektől nagyon belejött Ocete. ám 2 pontnál ezúttal Faris dobott triplát. Gimeno előbb egy büntetőt majd egy triplát dobott, majd Eldebrink büntetőivel 3 és fél perccel a befejezés előtt átvette a vezetést s Rivas, majd Hawkins egy támadó hibával kipontozódott. Eldebrink gyors Rivas akció végén 3 pontosra növelte a spanyol előnyt. 74 másodperccel a befejezés előtt Fegyverneky kosár plusz büntetős akcióval egyenlített, Ocete azonban az ellentámadásból bravúros betörésből újra Rivast juttatta előnyhöz. Ciglar 10 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért büntetőzhetett - nem remegett meg a keze. Nichollsé sem középtávolról, de 1,8 másodperccel a vége előtt Ciglar betörésből egalizált. Nicholls már nem tudott a kosárba találni, jöhetett a hosszabbítás. 

A túlórát pedig az ő kosara nyitotta, Nicholls támadó pattanó után egyenlített. Tetemondová ajtó-ablak ziccert hagyott ki, de Ocete is rontott. Fegyverneky betörése után Nicholls kipontodósott, a soproni kapitány 1 büntetőt dobott be. Gimeno triplával 2 pontos előnyhöz juttatta a Rivast, Faris bravúros kosárral egyenlített. Eldebrink kosarával 2 pontos spanyol vezetéssel fordultak a csapatok a hosszabbítás utolsó percére. Halvarsson is kipontozódott, Faris egy büntetőt dobott be, de a kihagyott második után visszaszerezte a labdát a Sopron, majd Krnjics révén a vezetést is. 17 másodperccel a vége előtt Allison labdáját szippantotta be a gyűrű. Aztán Fegyverneky a dudaszó pillanatában dobott triplát, ezzel nyert az Uniqa egy remek meccsen. 

Sopron: Fegyverneky 17/9, Faris 9/6, Zsovár 2, Hawkins 14, Krnjics 10. Cs: Tetemondová 3/3, Ciglar 17/3, Sztankovics 9, Simon 2.

Rivas: Ocete 13/3, Eldebrink 19/3,Allison 8, Nicholls 18, Halvarsson 4. Cs: Bermejo, Gimeno 17/15, Hassel. 

Igor Polenek: - Gratulálok a Rivasnak. Az Euroliga két legfiatalabb csapata remek meccset játszott egymás ellen, s végül a szerencsésebb csapat nyert. A szezon első meccsét a PINKK ellen hasonló módon vesztettük el, a soros most visszaadott valamit. A szövetség úgy tűnik, nem gondolta, hogy továbbjuthatunk, mert olyan bajnoki programot állított össze, hogy két naponta kell meccset játszanunk. 

José Ignacio Hernandez: - Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert a múlt hét végén hosszabbítás után elveszített Királynő-kupa döntő után, tartalékosan felállva most volt ereje nagyobb hátrányból is talpra állni. Úgy gondolom, a két csapat nagyon élvezetes, közönségszórakoztató meccset játszott, mindkét csapat igen jó támadójátékot nyújtott.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus