Interjú: Az egység repítheti tovább a magyar női válogatottat

Aho Nina és Kányási Veronika nyilatkoztak a csapat székesfehérvári összetartásán.

A magyar női kosárlabda-válogatott játékosai kiemelkedő eredményeket értek el a 2023-as esztendőben, nem véletlen, hogy mindenki jó szívvel emlékezik vissza az elmúlt hónapokra és optimistán tekint az előtte álló feladatokra. - olvashtaó a hunbasket.hu-n.
 
Európa-bajnoki negyedik helyezés, két megnyert Eb-selejtező – sikeres évet tudhat maga mögött a magyar női kosárlabda-válogatott, amely a kontinensviadalon elért eredményével azt is kiharcolta, hogy február 8. és 11. között Sopronban olimpiai selejtezőtornán szerepeljen, és kivívja a párizsi játékokon való szereplés jogát. Nemzeti csapatunk játékosai érthetően örömmel gondolnak vissza az elmúlt esztendőre és bíznak abban, hogy az előttük álló időszak még több csodát tartogat majd számukra.
 
„Nagyon sikeres volt számunkra a 2023-as esztendő, az Európa-bajnokság óriási élményt jelentett, az elért szép eredmény pedig megalapozta a következő évünket is, mert ahogy lefújták Ljubljanában a bronzmérkőzést, mindenki minden idegszálával már a februári olimpiai selejtezőre kezdett el készülni – mondta a sérüléssel küzdő, de remélhetőleg január elején már visszatérő Kányási Veronika. – A válogatott legnagyobb erénye a csapategység, mert az Eb-n sem állandóan egy játékos húzta a szekeret, mindig más lépett elő és vette hátára az együttest. Olyan közeg, összhang alakult ki köztünk, amely hosszú évek szisztematikus munkájának köszönhető. Folyamatosan lépegetünk előre, remélhetőleg a fejlődés februárban mutatkozik meg a leginkább.”
 
A DVTK hátvédje immár hónapok óta harcképtelen, de nem akarja siettetni a visszatérést, a legfontosabb számára, hogy februárban a válogatott rendelkezésére álljon. Kányási Veronika a novemberi, a szlovénok és a finnek elleni megnyert Eb-selejtezőről is lemaradt, de kívülről annak örült a legjobban, hogy a győzelmek alkalmával ismét az egységet sugározta a válogatott és megmutatta, hogy remek csapat.
 
Egy másik diósgyőri kerettag, Aho Nina sem tudta felvenni a munkát a válogatott karácsony utáni, háromnapos összetartásán, de szerencsére nem nagy a baj, mindkét térdébe injekciót kapott, amely után pihennie kell néhány napot, hogy a szérum elérje a megfelelő hatást. Az irányító szereplése így nincs veszélyben a februári, soproni tornán, és szükség is lesz rá, hiszen 2023-ban végleg alapemberré vált Székely Norbert csapatában.
 
„Érzelmes év van mögöttünk, tele nagyszerű pillanatokkal és akadtak nehezebb helyzetek is – kezdte Aho Nina. – Személy szerint nekem ez volt az első Európa-bajnokságon, és szerencsére elég szépen meneteltünk, ügyesen megoldottuk a feladatainkat. Nagyon együtt van a válogatottunk, jó így a pályára lépni, edzeni, találkozni a lányokkal. Ez sokat jelent az eredményességben. A sérüléseket sajnos ezúttal sem tudtam elkerülni, de folyamatosan teszek azért, hogy minél kevesebbszer kerüljek nehezebb helyzetbe ezek miatt. Nagyon bízom benne, hogy a következő évet is legalább ennyire extrán meg tudjuk tolni a válogatottal. Ősszel az első két Eb-selejtezőt megnyertük, de semmiképpen nem mondanám tisztának az utat a következő kontinensviadalra, mert egy-egy mérkőzésen bármi megtörténhet, továbbra is maximálisan koncentrálni kell, és felkészülni a soros ellenfélre.”
 
A 26 éves játékmester az Eb után igyekezett mindig a következő feladatra koncentrálni, előbb klubkötelezettségeire, aztán az Eb-selejtezőkre, és most, a két ünnep között jöhetett az a pillanat, amikor mindenki teljesen a februári, olimpiai selejtezőre összpontosíthat. A soproni tornával kapcsolatban az egységet tartja a legfőbb fegyverünknek és azt, hogy minden játékos pontosan tudja, mi a dolga. Taktikailag mindenkiből alaposan felkészül majd a csapat, és muszáj lesz minden meccsen negyven percig koncentrálni, hogy megvalósulhasson a nagy álom, a párizsi olimpiai szereplés.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus