Megkezdjük az Eb-selejtezőt az előző Eb házigazdája ellen

Női válogatottunk Szlovénia ellen játszik csütörtökön.

Az idén nyáron Európa-bajnoki negyedik helyezést elérő női válogatottunk csütörtökön 18 órától megkezdi a 2025-ös kontinenstorna selejtezőjét, méghozzá az idei Eb házigazdája, Szlovénia ellen. A vendégeknél egy nagy hiányzó biztosan lesz, de lássuk, kikkel érkezhetnek Magyarországra, és mit kell róluk tudni! - olvasható a hunbasket.hu-n.

 

Rövid múlt, de mostanában állandó Eb-részvétel

Szlovénia néven nincs túl hosszú múltja a szlovén női kosárlabdázásnak, hiszen 1992-ig Jugoszlávia nemzeti csapatában szerepelhettek az ország legjobb játékosai. A függetlenség elnyerése után 1993. május 15-én vívták első meccsüket, és 2017-ben jutottak ki először az Európa-bajnokságra, az előző négy kontinenstornán pedig egyaránt részt vettek. Egy 14. és két 10. hely után idén tizenötödikek lettek a (részben) hazai rendezésű versenyen, miután mindhárom csoportmeccsüket elveszítették.

Két ismerős név és egy óriási tehetség

A szlovének három húzóneve közül Teja Oblak ezúttal sérülés miatt biztosan nem lép pályára Sopronban, nem is készül a csapattal. Zala Friskovecet nem nagyon kell bemutatni, játszott hazánkban is, a múlt héten pedig az ő triplájával mentette hosszabbításra a Győr elleni Euroliga-meccset a Polkowice, amit aztán meg is nyert a lengyel gárda. Eva Lisec rutinos center, Friskovec mellett egyértelműen rá kell majd a leginkább figyelni, illetve arra az Ajka Sivkára, akit hatalmas tehetségnek tartanak. A szlovéneknek a felnőtt Eb nem jött össze idén, az U18-as Európa-bajnokság viszont annál inkább, amit az MVP-nek megválasztott Sivka vezetésével meg is nyertek a döntőben Franciaországot legyőzve. A még mindig csak 17 esztendős Sivka már a felnőttek között is 8 pontot, 6 lepattanót és 3.7 gólpasszt átlagolt az Eb-n, Oblak távollétében pedig egészen biztosan megadják neki a nagyobb szerepkört.

Sivka mellett az U18-as Eb-n az All-Star ötösbe bekerülő Lea Bartelmére is oda kell figyelni, de a keret nagy része a fiatal részt erősíti. A gárda korelnöke a 31 éves Tina Jakovina, de a többiek kifejezetten fiatalok. Az Eb-n szereplő 12-es kereből heten vannak most is behívva: Lisec, Friskovec, Sivka, Jakovina, az Olaszországban kosarazó Tina Cvijanovic, a szlovén bajnokságot 6-0-val vezető Cinkarna Celje 19 éves irányítója, Blaza Ceh, illetve az idén nyáron Svájcba igazoló Lea Debeljak. Cehhez és Bartelméhez hasonlóan a Cinkarna Celjénél játszik a csapat pontgyárosa, a 20 esztendős center, Mojca Jelenc. Ketten kosaraznak még odahaza, mindketten az Akson Ilirijánál: a 19 éves Hana Sambolic és a 18 esztendős Alina Zitek is nagyszerűen dobnak kintről, mindketten a hátvéd posztokon bevethetőek. Zitek egyébként Bartelme és Sivka mellett a harmadik, aki az idei U18-as Eb-n aranyat nyert.

Három légióssal teljes a 14 fős bő keret. Aleksandra Kroselj és Marusa Senicar is Spanyolországban, a jelenleg utolsó előtti helyen álló Bembibre együttesénél játszanak. A 24 éves Kroselj jól dob kintről idén, de a hatékonysága emellett nem kiemelkedő, Senicarnak pedig csak részfeladatai vannak támadásban klubcsapatában. Ugyanez igaz az olasz Campobassónál játszó Zala Srotra is, de míg Srot 5 percet átlagol, addig Senicar meccsenként 22 percet a pályán tölt legalább.

 

A szlovén válogatott 14 fős kerete

 

Lea Bartelme (ZKK Cinkarna Celje)

Blaza Ceh (ZKK Cinkarna Celje)

Tina Cvijanovic (Faenza Basket Project, Olaszország)

Lea Debeljak (Nyon Basket Feminin, Svájc)

Zala Friskovec (KGHM BC Polkowice, Lengyelország)

Tina Jakovina (La Tronche Meylan, francia másodosztály)

Mojca Jelenc (ZKK Cinkarna Celje)

Aleksandra Kroselj (Embutidos Pajariel Bembibre PDM, Spanyolország)

Eva Lisec (Nika Syktyvkar, Oroszország)

Hana Sambolic (Akson Ilirija Basketball)

Marusa Senicar (Embutidos Pajariel Bembibre PDM, Spanyolország)

Zala Srot (Magnolia La Molisana Campobasso, Olaszország)

Ajsa Sivka (Beretta Famila Schio, Olaszország)

Alina Zitek (Akson Ilirija Basketball)

 

A görög edzőnek, az 54 esztendős Georgios Dikaioulakosnak egy formálódó, de fiatal és tehetségesnek tűnő keretet kell most megpróbálni zsinórban ötödik Eb-jére kijuttatni. Dikaioulakos egyébként nagyon hamar lett edző, miután több súlyos sérülés miatt abba kellett hagynia játékoskarrierjét. 2001/2022-ben például már az Olympiakosz férfi csapatának egyik segédedzője volt, de irányított több női klubot is, volt a görög válogatott segédedzője, amikor 2009-ben Eb-ötödik lett az együttes, a lettekkel pedig már szövetségi kapitányként a nyolcadik helyen zárt a 2011-es Eb-n. 2013-ban már ő juttatta ki a görögöket a kontinenstornára, a szlovéneknél pedig 2021 októbere óta dolgozik. Klubszinten is edző: 2021 júniusában 3 éves szerződést kötött a Beretta Famila Schióval, így Sivkának és a mieinktől Juhász Dorkának is ő a trénere.

Nagyon friss emlékeink lehetnek a szlovénekről, hiszen májusban két felkészülési mérkőzést is játszottunk velük az Eb előtt, és akkor mindkét alkalommal simán nyertünk, és mindkét meccsen nagyszerűen dobtunk kintről. A szlovéneknél és nálunk sem változott azóta sok minden, de lebecsülni egyáltalán nem szabad csütörtöki ellenfelünket!

 

A Magyarország-Szlovénia női Európa-bajnoki selejtezőre ezen a linken tudtok még jegyet vásárolni:

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/magyarorszag-szlovenia-sopron-novomatic-arena-622971/event.html

Gyertek el minél többen, mert mindenkire szükség van! A továbbjutás szempontjából ez az egyik legfontosabb találkozó, és ha nyerünk, az sem mindegy, mennyivel tesszük. Segítsük minél többen a lányokat a soproni Novomatic Arénában!

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus