Megvan az elődöntő, már a legjobb négy között vagyunk a női Eb-n!

A mieink óriási küzdelem után egyetlen ponttal verték Csehországot.

A Hunbasket összefoglalója:

Ma délben már a női Európa-bajnokság negyeddöntőjében lépett pályára női válogatottunk, az ellenfél Csehország volt a legjobb négy közé jutásért vívott találkozón.
 
Stoupalova kezdte meg a pontgyártást a második perc közepén a cseheknek, egy perccel később Hamzova szerzett labdát és könnyű két pontot (0-4). Idegesen kezdtünk támadásban, Vyoralova szép középtávolijával hat pontra nőtt a hátrányunk. Goree Cyesha szerzett labdát az 5. perc elején, Lelik Rékával szépen játszották le ketten a gyorsindítást, meg is voltak az első pontjaink (2-6). Studer Ágnes tört gyűrűre a negyed felét elhagyva, szabálytalankodtak ellene, a második büntetőt be is dobta. Dubei Debóra a 6. perc végén betalált kintről, ezzel egyenlítettünk is (6-6). Vyoralova egy büntetőt dobott be, Zeithammerova viszont szépen verte meg az emberét egy könnyed ziccerért. Határ Bernadett első pontja is büntetőből született meg. Újabb csendes percek után Andelova egy középtávolival jelentkezett, így a borzasztóan pontszegény első negyed 11-7-es cseh vezetéssel zárult.
 
A második felvonás Varga Alíz triplájával kezdődött, a csehek első pontjait megint Stoupalova szerezte. Varga triplája az egyenlítést jelentette a továbbra is rendkívül pontszegény összecsapás 14. percének kezdetén - érződött a tét a találkozón. Brezinova azonnal válaszolt kintről, Ruff-Nagy Dóra pedig okos betöréssel jutott két büntetőhöz - mindkettőt értékesítette (15-16). Stoupalova megharcolt az újabb két pontjáért, szép centermunkát láthattunk tőle egy középtávoli tempóval befejezve. Goree állhatott oda a vonalra, ő is beszórta mindkét egypontosát a felvonás felénél. Stoupalova nagyot játszott ebben a szakaszban, újabb nehéz helyzetet oldott meg, Kányási Veronika viszont kintről egalizált, a 17. perc legelején pedig Goree szerzett labda után megszerezte a vezetést a mieinknek - először a meccs folyamán (22-20). Goree triplája még kiszédült a gyűrűből, Kiss Virág viszont jól tette vissza a támadópattanót - Cechova válaszolt a túloldalon betörésből. Nagyszerű összjáték után Határ is betalált a palánk alól, majd Varga révén mi mozdultunk el a holtpontról (28-22). Studer egy büntetővel már 7 pontra növelte az előnyünket, ezzel ért véget az első 20 perc (29-22).
 
A fordulást követően Studer és Goree játszottak le egy mintaszerű kettő-kettőt, majd Kiss ugyanilyen mintaszerű lefordulást mutatott be, 10 pont fölé nőtt az előnyünk - úgy, hogy 20-20-nál még egyenlő volt az állás (33-22). Studer jó passza után Kissnek ütöttek oda, a második büntetőjét beszórta, Goree pedig a sarokból dobott triplát - 8-0-val kezdtük a harmadik játékrészt, a 24. perc elején időt is kértek a csehek, mert kezdett a meccs teljesen kicsúszni a kezükből (37-22). Cechova egy perccel később szerezte meg a második félidő első cseh kosarát, Dubei viszont faulttal együtt vitte végig a kontra egy-egyet - a büntetővel együtt már 16 ponttal vezettünk a negyed feléhez érkezve, amikor Stoupalova egy szerzett labda után szépített (40-26). Goree vert át mindenkit, 14. és 15. pontját szerezte középtávoliból, majd egy labdát is. A cseheknek a négy csapathibájuk is gyorsan kigyűlt, a 27. percben Aho Nina egy büntetővel használta ezt ki. Paurova triplát, Dubei középtávolit szórt, majd ugyanezt megtette Paurova is, mielőtt Kányási egy triplával tartotta volna fórunkat (48-31). Holesinska betörés után csak egy büntetőt tudott a helyére rakni, Andelova támadópattanó után szerzett kosarát követően viszont időt kért Székely Norbert (48-34). Andelova a sarokból betalált, majd a negyed legvégén gyorsindításból is, 9 pontra kapaszkodott vissza Csehország 10 perccel a vége előtt (48-39).
 
Lelik Réka triplát szórt a 32. perc közepén, ezzel kezdődött a ponttermelés az utolsó negyedben. Andelova kezdett beindulni a túloldalon, egy perccel később egy betörést váltott két pontra, Cy kiosztását viszont Studer háromra (54-41). Cechova kapott nagy passzt kihagyhatatlan helyzetben, majd Andelova kettő, Zeithammerova pedig egy büntetőt rakott a helyére, 8 ponttal álltunk jobban 5 perccel a vége előtt (54-46). Stoupalova triplájával már csak 5 volt a különbség, időt is kért Székely Norbert. Vyoralova triplából nem, de középtávolról pontos volt, Stoupalova pedig egy 2+1-gyel már egyenlíthetett volna - a ziccert kihagyta, a két büntetőt nem (54-53). Kányási középtávolija úgy kellett, mint egy falat kenyér, egy 12-0-s cseh rohanásra tett ezzel pontot. Holesinska egyszer volt eredményes a vonalról, Goree kétszer a 39. perc kezdetén (58-54). Stoupalova újra visszahozta 1 pontra a cseheket egy triplával, amikor már csak bő egy perc volt hátra. Határ ellen szabálytalankodtak, és amikor nagyon kellett, mindkét büntető a helyére került, időt kért ellenfelünk (60-57). Stoupalova betörése megint két pontot ért, majd Kányási mindkét büntetője kimaradt. A győzelemért támadhatott Csehország, Zeithammerova végigvitte a ziccert, de volt még időnk egy támadásra (60-61). Studer kezéből kiütötték a labdát, videózás után megkaptuk, Dubei Debóra pedig pályafutása egyik, ha nem a legfontosabb dobásával megnyerte nekünk a meccset 3.6 másodperccel a vége előtt.
 
62-61-re nyertünk, így 26 év után, 1997-et követően újra a legjobb négy közé jutottunk az Európa-bajnokságon, és kiharcoltuk az olimpiai selejtezőn való részvételt is.
 
Gratulálunk, szép volt, csajok!
 
 
Magyarország - Csehország 62-61 (7-11, 22-11, 19-17, 14-22)
 
2023-as női Európa-bajnokság
Negyeddöntő
Szlovénia, Ljubljana, Arena Stozice

 
Magyarország: Studer 5/3, Lelik 3/3, Dubei 10/3, Goree 17/9, Kiss 5. Csere: Aho 1, Horváth -, Határ 5, Varga 6/6, Ruff-Nagy 2, Kányási 8/6.
 
Csehország: Hamzova 2, Holesinska 2, Vyoralova 5, Stoupalova 20/6, Brezinova 3/3. Csere: Zeithammerova 5, Sipova -, Cechova 6, Andelova 13/3, Paurova 5/3, Sklenarova -.

 

 

fotó, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus