Nyolc ponttal kikapott női válogatottunk Franciaországban

Másodjára vereséget szenvedett Székely Norbert együttese a világbajnokságra készülő francia csapattól, de megszorongatta ellenfelét.

A hunbasket.hu összefoglalója:

Franciaország – Magyarország 88-80 (21-20, 19-23, 20-16, 28-21)
Landerneau (Franciaország), 500 néző
Vezette: Manoli, Caccareli, Wallet (franciák)  

FRANCIAORSZÁG: Foppossi 9, Lithard 13/3, Milapie 9, Djaldi 4/3, Tahane 6. Csere: Mendy 19/9, Galliou Loko 15/12, Limouzin 3/3. Csere: Samson 2, Djekoundade 2, Naigre, Tadic 6. Szövetségi kapitány: Jerome Furnier. 

MAGYARORSZÁG: Horváth 6/6, Szabó 2, Dubei 10/6, Licskai 6, Határ 18. Csere: Bálint 4, Weninger 2, Barnai 4, Bach 2, Nagy 18/9, Hegedűs-Őri 4, Mansare 4. Szövetségi kapitány: Székely Norbert, edző: Iványi Dalma. 

Az eredmény hallatán meglepetést okozott pénteken este a magyar női kosárlabda válogatott Franciaországban, ám a hazaiak legyőzése teljesen megérdemelt volt, hiszen végig jobban játszott a világbajnokságra készülő franciák ellen Székely Norbert válogatottja. 

Pihenőt nem sokat kaptak a csapatok, hiszen szombaton ismét összecsaptak Landerneau-ban a felek. A Bretagne-i túrára el sem utazó Zelén és Simonon túl még két hiányzója volt a délelőtti dobóedzésnek, Szabó Fanni és Barnai Judit kapott extra pihenőt sérülés miatt. Ugyanakkor mindkét lány ott volt a keretben. 

A végleges világbajnoki keretét még keresgélő Jerome Furnier csapata később kezdte ugyan az összetartást, mint a magyarok, de a francia kosárlabdázás hagyományainak megfelelően fizikálisan nagyon erős játékosokból áll a csapatuk. Talán ezért is vártak a helyiek biztos hazai győzelmet, de ezt a vágyukat keresztülhúzta Székely Norbert rendkívül elszántan, keményen, s emellett időnként kifejezetten jól játszó csapata. 

Az első mérkőzés tapasztalatából kiindulva Furnier mester átszervezte csapata védekezését, s elsősorban Határ Bernadettre figyeltek, na meg a palánk alatti területekre. Azért a magyarokat sem érte ez nagy meglepetésként, Székely Norbert kifejezetten kérte a lányokat, hogy próbáljanak üres dobóhelyzetet teremteni a betömörülő védelem ellen. Nos, ez a meccs elején remekül sikerült, hiszen alig öt perc után máris időkérésre késztették az ellenfelet Dubeiék (11-16). Azonban nem az edzői tanácsoknak, sokkal inkább néhány védekezésbéli figyelmetlenségnek volt köszönhető, hogy a franciák a nyolcadik percre két pontra felzárkóztak (18-20). A negyed végére érezhetően megtorpant a mieink játéka, amit Mendy triplájával ki is használtak a házigazdák, s először a meccsen átvették a vezetést (21-20). 

Fej-fej mellett haladta a két csapat a folytatásban, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. Köszönhetően a kemény védekezésnek, mindkét oldalon esett a támadójáték színvonala. Sajnos gyorsan szaporodtak magyar oldalon a faultok is, Határ és Weninger is három-három személyivel állt a második negyed közepén. Jobbára a mieink vezettek, de a franciák a legapróbb hibákat is megbüntették, s azonnal szorossá tették a mérkőzést. A félidő végéhez érkezve egy szerencsés triplával egyetlen pont volt csak a különbség (38-39), mikor Határ Betti csak az egyik büntetőjét dobta be. Egy igen könnyű szívvel befújt magyar fault után egyenlítettek a hazaiak, így Nagy Dóri triplája a lehető legjobbkor érkezett 16 másodperccel a nagyszünet előtt. 

A fordulás után brutális védekezéssel találkoztak a magyarok, Székely Norbert akkor unta meg a franciák sportszerűség határát túllépő védekezését, amikor Horváth Bettit átlökték a másik térfélre, s a játékvezetők ezt csendben szemlélték. Sajnos nem voltak egyenlőek a feltételek, már az első húsz percben is 21-6-os büntetőarány jelezte: még egy vereséget nem szeretnének a házigazdák. A sajátos felfogás eredményeként Határ Betti és Szabó Fanni négy-négy faulttal állt, ráadásul a center cseréje, Barnai Judit járni is alig tudott, így igencsak hátrányba kerültünk a palánkok alatt. 42-45-ös magyar vezetésről 56-45-re fordítottak a franciák. A center nélkül játszó magyar lányoknak kellett jó hat perc, mire túltették magukat a harmadik negyed elején történteken, s a hazaiak nyomába eredtek. 60-49-ről nagy szívvel és erővel küzdve 60-57-re zárkóztak fel. Tegyük hozzá, Székely Norbert határozott fellépése visszazökkentette normális kerékvágásba a mérkőzést, az egyenlő feltételek mellett pedig Nagy Dóra büntetőivel egyetlen pont lett csak a francia előny az utolsó percre fordulva. 

A záró tíz perc francia triplákkal indult, azonban a magyar lányok szívósan nem hagyták magukat lerázni, igaz, öt-hat pontnál közelebb sem igazán tudtak zárkózni. Ezt a lélektaninak tűnő határt négy perccel a meccs vége előtt Dubei Debóra kosarával lépték ám a mieink (74-70), de öt gyors francia pont érkezett válaszként. Az ezen az estén ellenállhatatlanul kosarazó Mendy harmadik triplájával jelezte, ha már megkapták a győzelmi esélyt, ők szívesen élnének is vele. Persze ehhez még Nagy Dórának is volt néhány szava, az apró magyar lány triplát dobott, labdákat szerzett, s két perccel a vége előtt csak négy pont volt a különbség a franciák javára (84-80). Aztán Tadic büntetőivel a 40. percre hat pont lett a gall előny. Mivel a mieink támadását egy támadóhibával lezárták a játékvezetők, így a hazaiak vissza tudtak vágni a tegnapi vereségért. 

Forrás, Foto, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus