Olasz légió: háromból három

Újabb mozgalmas, változatos hetet hagytak maguk mögött a külföldön kosarazó magyar hölgyek. A közelmúltban Quigley Alexandria együttese elvesztette veretlenségét, Vincze Andrea csapata viszont megszerezte első győzelmét. Az olaszországi légió hibátlanul teljesített, Vajda Nusi pedig egy világsztárral vívott nagy párharcot.

A veretlenül megnyert alapszakasz után elszenvedte első vereségét a lengyel bajnokságban a Wisla Krakkó. A korábbi magyar szövetségi kapitány, Stevan Svitek csapata a középszakasz első fordulójában az Energie Torun otthonában kapott ki 73-70-re. A toruni együttes harmadik negyedbeli remek játékával alapozta meg a bravúrját, amikor hatalmas energiával, s emellett jól s eredményesen kosarazva 31-18-ra nyerte a szünetet követő 10 percet. A magyar válogatott játékosa, Quigley Alexandria 10 pontot dobott a Wisla első elveszített bajnokiján. A következő körben aztán azért "helyre állt a világ rendje", a Wisla az első félidőben 39-19-es előnyt szerezve 76-44-re verte a Górzow együttesét. Quilgley ezúttal is 10 pontot jegyzett, amellyel csapata második legeredményesebb játékosának bizonyult, Svitek vélhetően próbálta sokat forgatni csapatát, pihentetni a kulcsembereket a szerdai Fenerbahce elleni törökországi Euroliga-meccs előtt.  

Olasz földön Rasheed Rita csapata újra nyert, a Priolo együttesét győzte le alsóházi rangadón a San Martino. A magyar bedobó ezúttal jól, mégis keveset játszott, pedig fault problémái nem voltak. 15 játékperce alatt 2/4-es tripla-, valamint 2/2-es büntetőmutatóval 8/6 pontig jutott az együttese által simán, 72-50-re megnyert meccsen. Rita statisztikai lapjára még 2 lepattanó, valamint 1-1 gólpassz és eladott labda került fel. Reméljük, azért nem játszott ezúttal többet, mert az első félidőben már - amíg vélhetően ő többnyire a pályán volt - 17 pontos, tetemes előnyt szerzett csapata. 

Az éllovas Famila Schio rangadót játszott s nyert is meg többek között Honti Kata jó játékának köszönhetően. Válogatottunk csapatkapitányának együttese a bajnokság 3. helyén álló Lucca csapatát fogadta, s verte 64-53-ra. Kata 25 percet játszva 1/2-es dupla-, valamint 2/2-es tripla- és büntetőmutatóval 10/6 ponttal fejezte be a mérkőzést. Volt még 1-1 lepattanója s gólpassza, valamint 3 eladott labdája. 

A másodosztályban Vida Anna csapata, a Triestina kiütéses győzelmet aratott a Valmadrera ellen. A 84-29-es végeredménnyel befejeződő összecsapáson a magyar bedobó 20/12 pontot ért el 2/13-as dupla-, 4/7-es tripla- és 4/5-ös büntetőmutatóval. Honfitársnőnk 28 percet játszott, s pontjai mellé szerzett 4 lepattanót és 1 labdát - igaz 2-t el is adott. Ami tőle nem igazán volt megszokott, most 3 dobásblokkolást is bemutatott.

Romániában a 2. és a 3. helyezett rangadóján a Gyulafehérvár nyerni tudott a Targoviste otthonában. Az 56-46-ra alulmaradó hazai együttesben ezúttal nem kapott lehetőséget Hutlassa Fanni - talán ennek is része lehetett a vereségben. 

Megszerezte első győzelmét Vincze Andrea csapata, a Marosvásárhely. Az együttes a Craiova csapatát látta vendégül alsóházi rangadón, s többek között magyar centere jó játékának köszönhetően egy nyeretlen csapathoz képest magabiztos, 82-61-es diadal formájában szerezte meg első győzelmét. A sikerből a faultproblémái miatt egy félidőnyit játszó Vincze Andrea 6/7-es mezőny- s 2/5-ös büntetőmutatóval 14 ponttal vette ki részét. Andrea leszedett 4 lepattanót, volt 3 gólpassza és 2 eladott labdája. 

Kajdacsi Judit kolozsvári együttese is alsóházi rangadón lépett pályára - kevesebb sikerrel, mint tették a marosvásárhelyiek. Azért próbálunk mindenkit megnyugtatni, ez a forduló sem telt el izmos, masszív Kajdacsi-féle dupla-dupla nélkül. A Rapid csapatával szemben 86-82-re elveszített találkozón a center 24 pontot (7/11 dupla, 10/15 büntető) és 13 lepattanót tett a közösbe. Kipontozódásáig 38 percet játszott, s amellett, hogy begyűjtött 5 személyit, vele szemben 12 alkalommal szabálytalankodtak a Rapid játékosai. Juditnak volt még 2-2 gólpassza, szerzett, illetve eladott labdája és blokkja. 

Török földön hazai környezetben vesztette el két középcsapat ütközét Horti Dóra társulata, a Canik. Pedig a 71-62-re elvesztett mérkőzés első negyede még biztos Canik sikert sejtetett, hiszen Didiék 10 perc után 19-7-re vezettek. A hátralévő időben azonban a két tapasztalt, Európa-szerte ismert centert, a cseh Kulichovát és a montenegrói Perovanovicsot is foglakoztató Besiktas akarata érvényesült. Nem véletlenül neveztük nevükön a rivális palánk alatti egységének tagjait, mert ennek tükrében Horti Dóra 16/3 pontos (6/13 dupla, 1/2 tripla, és büntető) és 8 lepattanós (2 támadó) teljesítménye kifejezetten jónak mondható. A válogatott középjátékosnak volt 2-2 gólpassza, s szerzett, valamint 3 eladott labdája. 

Bár ijesztően kezdett, s egy negyed után 22-11-es hátrányban volt, Vajda Nusi csapata, a Botas végül a papírformának megfelelően nyerni tudott a 13., utolsó előtti helyen szerénykedő Tarsus otthonában. A 76-65-re megnyert találkozón válogatott játékosunk 35 percet a pályán töltve 13/3 ponttal zárt. Nusi a duplákat 2/6-os, a triplákat pedig 1/4-es találati aránnyal dobta, a büntetővonalról pedig 6/8-cal teljesített. Statisztikáját 9 lepattanó (3 támadó), 1-1 gólpassz és szerzett és eladott labda valamint blokk teszi teljessé. Érdekességként említjük, hogy a török bajnokág 13. helyezettjénél Nusi posztján egy kétszeres világ- és olimpiai bajnok, Euroliga és WNBA-győztes kosaras játszott, bizonyos DeLisha Milton Jones. A fénykorán már ugyan túljutott, de Nusiék ellen is bizonyította, hogy nem szabad leírni, 15/3 ponttal és 14 lepattanóval zárta a találkozót.    

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus