Szerdán a 20 éve bajnoki címet és kupát nyert PVSK-t köszöntik Pécsett

20 éve egy drámai szezont zárt kupagyőzelemmel, majd bajnoki címmel a PVSK csapata - a nagy siker részeseit köszöntik szerdán 17 órakor Pécsett.

A szervezők sajtóközleménye:

20 éve úgy lett bajnok a PVSK-Dália Dalmand Rt női kosárlabda csapata, hogy előtte néhány héttel a Magyar Kupát is elhódította, ami igazi kuriózum volt a honi kosártörténelemben. Az ünnepi évforduló alkalmából április 11-én szerdán, 17 órától a PTE Egészségtudományi Karának nagy előadójában (Pécs, Vörösmarty u. 4.) Dr. Páva Zsolt polgármester – a szakosztály akkori elnöke - köszönti a főszereplőket, és a közeljövő pécsi női kosárlabdázásával kapcsolatos információk is elhangzanak. A jeles eseményre az akkori és mai sportolókat, szurkolókat és Pécs város sportszerető lakosságát is várják. 

- Horváth Judit az utolsó rádióinterjújában azt mondta, hogy Kupagyőzelemmel és bajnokként szeretné befejezni a pályafutását. Ezt a kívánságát mi most teljesítettük helyette is. Ez az aranyérem az övé és a családjáé. Remélem, valahol odafenn lélekben most Ő is velünk volt – nyilatkozta Rátgéber László 1998. április 11-én, a PVSK-Dália Dalmand Rt – GYSEV Ringa bajnoki finálé negyedik felvonásának lefújása után.

A pécsi kosárlabda történelem egyik legemlékezetesebb sikerét élte akkoriban a csapat. Legendás csapatkapitányának és irányítójának, Horváth Jucinak balesetben történt elvesztését követően Sopronból elhódította a Magyar Kupát, és minden idők legnagyobb érdeklődésével kísért női kosárlabda döntőjén 3-1 arányban legyőzte a bombaerős, Ronchetti Kupát nyert soproni gárdát. 

Az EuroLigában török, olasz, német, francia, ukrán, jugoszláv, cseh ellenféllel szemben mérettette meg magát a PVSK-Dália Dalmand Rt. akik már akkor is a kontinens elitjét képviselték, és az ellenük aratott öt siker szenzációnak számított. 

De már akkor is a magyar bajnokság és a kupa jelentette az igazi célt, az itt megszerzett győzelmek számítottak a legtöbbet Pécsett. 

A Magyar Kupáért Sopronba kellett utazni. A legjobbak mezőnyében, ahol a házigazdák és a Pécs mellett ott volt a BSE Esma és a Ferencváros is, a két ősi rivális vívta a finálét 1998. február 21-22-én. Sokáig emlékezetes meccsen 68-60-as hátrányból 70-70-es hosszabbításra mentették Rátgéber László tanítványai a meccset, amelyet végül 82-79-re meg is nyertek, pazar büntetőzéssel. 

A bajnoki alapszakaszt a GYSEV-Ringa nyerte a PVSK-Dália Dalmand Rt. előtt, a play off negyeddöntőjében a Szekszárdot 3-0-ra, az elődöntőben a Soproni Postást 3-2-re felülmúlva jutott a pécsi csapat bajnoki döntőbe. Az április 5-én induló fináléban a néhány nappal korábban a Ronchetti Kupát elnyerő Sopron ellen már az első meccsen sikerült elvenni a pályaelőnyt, hogy a negyedik felvonásban április 11-én 85-78-as győzelemmel bajnoki címet szerezzen a csapat.

Balázs Hajnalka, Zsolnay Gyöngyi, Heller Anita, Iványi Dalma, Hofmann Petra, Donkó Orsolya, Tahi Bernadett, Sztojkovics Éva, Rátvay Anita, Sznezsana Pavlovics, Vilutyte Jolanta, Keller Annamária, Burgmann Bernadett, Szakács Ildikó alkotta azt a játékoskeretet, akikhez fiatalok csatlakoztak, és amely elérte ezt a sikert.

Rengeteg emlék, élmény, sztori köthető ehhez a meneteléshez, amelyet valószínűleg fel is fognak eleveníteni a városi köszöntőre meghívott sportemberek, akik a pécsi sikerek főszereplői voltak. Velük találkozhatnak mindazok, akik felelevenítenék újra a 20 évvel ezelőtt történteket, ugyanis Pécs Megyei Jogú város vezetői a PTE Egészségtudományi Karának nagy előadójába várnak minden érdeklődő egykori és mai szurkolót is.

A bajnoki győzelem 20 éves évfordulóján, 2018. április 11-én, szerdán 17 órától Dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere videó vetítéssel egybekötött ünnepi köszöntést tart az akkori főszereplők számára, melyre várnak minden érdeklődő szurkolót, és a sajtó képviselőit a Széchenyi tértől pár méterre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (Pécs, Vörösmarty M. u. 4.). 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1428098864003407/

Archív meccsfelvételek a PEAC-Pécs honlapján tekinthetőek meg, ide kattintva. 

fotó: Laufer László (Dunántúli Napló)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus