Egy ígéretes korosztály színvonalas fináléja

Remekül szervezett, végig nagy érdekelődés mellett zajló, többnyire színvonalas mérkőzéseket hozó sorozat volt a múlt hét végén a Gabányi László Sportcsarnokban rendezett női junior döntő.

A finálé egy új egység, a házigazda BEAC-Csata csapatának sikerét hozta. Ez az együttes jelentős mértékben a tavaly ugyanúgy a Gabányi csarnokban kadett bajnokságot nyerő Csata együttesére épült, a BEAC gyakorlatilag egy, a magyar kosárlabda fejlődése szempontjából logikus - és nagyon fontos - sportdiplomáciai lépéssel, valamint a Sándor Ádám vezette stáb által a négyes döntő remek, magas színvonalú megrendezésével járult hozzá a sikerhez, az együttes BEAC-nevelésű játékosai a Százhalombatta elleni, a legkönnyebbnek tűnő mérkőzésen jutottak szóhoz.

A sikert persze nem kell megmagyarázni. Az ifjú szakvezető, Tursics Krisztián együttese abból a szempontból kiemelkedett a mezőnyből, hogy talán ebben a társulatban játszott a legtöbb jelen pillanatban igazán nyerő ember. Ha nem is mindig a döntő MVP-je, Lelik Réka szerezte a legtöbb pontot, lepattanóival, gólpasszaival végig vezére volt a társulatnak, és Angyal Barbara is remek versenyzői erényekről tett tanúbizonyságot. A már az előző évadban is a BEAC-ban szereplő, végül a legjobb védőnek választott Pusztai Petra parádézott az elődöntőben és a fináléban. Érdekesség, ahogy tavaly a kadett korosztályban, idén is a zóna volt a nyerő a Vasas ellen. A kiemelkedőt nyújtó, s kiemelendő "vonulat" tagjai közé tartozik még Boros Dorka is, akinek ugyan akadtak hullámvölgyei, ám kritikus, kiélezett helyzetekben többször is elő tudott lépni vezérré.

Az ellen a Vasas ellen, amely a csoportját roppant magabiztosan nyerte, s egyéni képességek terén a kerete legalább olyan erősnek és mélynek tűnt, mint a BEAC-Csata csapatáé. A pasarétieknél azonban akadtak, akik a felnőtt élvonalban nyomás nélkül időnként sziporkáztak, korosztályos szinten, teher alatt, úgy, hogy néhány jó felnőtt NBI-es meccsel a hátuk mögött ezen a szinten igenis vannak elvárások velük szemben, nem tudtak úgy teljesíteni. Mérész Beatrix All-Star csapatba választása viszont kétségtelenül jogos. Lehet, hogy a szenzációs Szekszárd elleni elődöntő sokat kivett a pasaréti lányokból, akik a döntőt ugyan jól kezdték, ám miután a második negyedben széteső játékukat kihasználva jelentős előnyt szerzett a BEAC-Csata, a szünet után csak fellángolásokra telt tőlük, igazán szorossá nem tudták tenni a meccset.

Két, már az élvonalban is bizonyító kiválósága, Studer Ágnes és Gereben Lívia - a torna kosárkirálynője - a bronzéremig "repítette" a Szekszárd együttesét. A torna talán legjobb meccse volt a tolnaiak Vasas elleni elődöntője. Mindketten kiemelkedő egyéniségei a korosztálynak - ők felnőtt szinten is többször bizonyítottak, a korosztályos csapatban pedig abszolút vezéregyéniségek voltak. Studernek - amellett, hogy többször is bizonyította remek versenyzői adottságait - óriási szíve van. Ő egyébként abból a szempontból különleges egyénisége a magyar kosárlabdának, hogy egy világbajnokságon már képviselte a magyar színeket, 3 éve, amikor a Mészárosné Kovács Andrea vezette válogatott óriási bravúrt bemutatva bronzérmet szerzet az U17-es vb-n, egy másikon, az idei U19-esen pedig, ha minden jól megy, újra képviselheti. Gereben tavaly még kecskeméti játékosként "tarolt" a kadett és a junior döntőn is, előbbin MVP lett, utóbbin pedig a legjobb lepattanózó és All-Star csapattag.

A 4. Soproni Darazsak nagy verésbe szaladt bele a Vasas ellen az utolsó csoportmeccsen, majd az elődöntőben legjobbja, Czukor Dalma vezérletével három negyed után még vezetett a későbbi végső győztes BEAC-Csata ellen, de végül ezen a találkozón, s a bronzmeccsen is alulmaradt.

Az 5. helyen az a Százhalombatta végzett, amelynek már a nyolcas döntőbe való bekerülése is óriási meglepetés volt. Ennek a kis, régóta együtt dolgozó társaságnak ez az 5. hely felér egy bajnoki címmel, mit szépítsük, az alsó négyesben egyedül ez az együttes volt, illetve maradt igazán motivált. A torna legjobb lepattanózója, a felnőttek között már szintén bizonyító Juhász Dorka vezette Pécs nyilván többet remélt a 6. helynél. A Kecskemét és a Diósgyőr is talán többet, mint a 7. és a 8. hely, de reálisan nézve az erőviszonyokat ők a mezőny második felében helyezkedtek el.

Összességében ami örömteli, hogy ebben a korosztályban sok a nemzetközi szinten is versenyképes kosaras, sőt akadnak olyan játékosok is, akiknek csapatai nem kerültek a döntőbe, de szintén meghatározói a korosztálynak, gondolunk itt elsősorban a ceglédi Kányási Veronikára vagy a győri Török Ágnesre. Azt is ki kell emelni, hogy ez a korosztály szerezte meg tavaly Sopronban az U18-as Eb-n az 5. helyezést, s vívta ki ezzel az idei U19-es világbajnoki szereplést.

Ebben a korosztályban tehát elég jelentős perspektíva lehet hosszabb távon, felnőtt szinten. De ez már egy másik történet...


Foto, Slide - Girgász Sport Photo facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus