132-es tempóban kezdett a férfi bajnok

Újabb héten vannak túl az egyetemi és főiskolai bajnokság csapatai, a férfi keleti csoportban volt igazán nagyüzem. 

Női keleti csoport:
MEAFC - USC Szeged 40-104 (7-30, 12-29, 6-27, 15-18)

MEAFC: Faragó 2, Veres 9/3, Gyürék, KOVÁCS K. 10, HÁJER 15. Cs: Eisert 2
Szeged: Szabó B. 8, Boros 10, MARTONOSI 9, FÖLDI 9, TÓTH C 18. Cs: KECSKÉS 16, BARABÁS 10, Balog 4, Szeverényi 6, KURITYÁK 14. 

Bár Hájer Tamara révén a MEAFC szerezte meg a vezetést, a vendégek Földi Alexandra vezérletével zsinórban 14 ponttal feleltek, a 4. percre már minden szegedi kezdő játékos "beköszönt" a hazaiaknak. Miskolci időkérés után sem változott a játék képe, a MEAFC-os lányok sorra adták el a labdákat - az első negyedben 9-et - a szegediek pedig könnyű kosarakkal lényegében 10 perc alatt eldöntötték a meccset a maguk javára.

A második szakasz elején folytatódott az elég egyoldalú játék, Kecskés Fanni vezérletével tovább növelték előnyüket a vendégek, a 15. percben 50-10-re vezetett a Szeged. A félidő hajrájában a hazaiak Veres Zsanett és Hájer villanásaival kiegyenlítetté tették a játékot, szünetben maradt a 40 pontos szegedi vezetés. 

Szünet után Tóth Cecília vezényelt újabb szegedi rohamot, a szakasz közepén már félszáz pontnyi távolság volt a felek között. A hat emberrel felálló hazaiak elfáradtak, nagyon nagy fölényben játszottak a szegediek.

A záró szakasz mér végképp csak formalitás volt, a vendégektől a cseresor szerepelt, amelyből ekkor Kurityák Csenge játszott igen ügyesen. Összességében érvényesült a papírforma, az esélyes szegedi csapat magabiztosan győzött.

 

Férfi keleti csoport
DEAC-NKE SE 132-51 (38-13, 26-12, 38-8, 30-18)

DEAC: NAGY BENEDEK 9/9, NAGY BOTOND 9/3, PÉK 17/9, SZARKA 15/9, LIPPAI 19. Cs: GÁL 14/6, Szendrei 8, REIZER 18,  Bobek 5/3, BÁCS 18/12. 
NKE: Balla 12, Bozó 2, Tulkán 5, Mikecz 6, SZAKÁCS 14. Cs: Horváth L. 2, Muzsik 3/3, Szőke 7. 

Kosarakban roppant gazdag játékkal indult a legutóbbi két kiírás bajnokának, s az idei nyitány bravúrcsapatának az összecsapása. A hazaiak lendületes, koncentrált játékkal 29-13-ra vezettek a nyitó szakasz közepén. A folytatásban, ha lehet, még egyoldalúbb lett a játék, a fővárosiak ezúttal nem tudtak kibontakozni, mint pár napja hazai környezetben a bronzérmes ELTE elleni bravúrjuk alkalmával. A lényegesen hosszabb kispaddal rendelkező DEAC-nál a cserejátékosok is nagy kedvvel s kifejezetten jól játszottak. 

Érdekesség, hogy a debreceniek 17 bedobott triplájukból éppen annyi pontot szereztek, mint ellenfelük összesen. A hárompontosokat 55%-kal (17/31) dobó, a gólpasszok tekintetében ellenfelét 29-7-re felülmúló bajnokcsapat e remek rajttal azt jelezte: idén is ott akar lenni a végelszámolásnál.  

MEAFC-USC SZEGED 67-60 (20-11, 10-21, 19-20, 18-8)

MEAFC: KISS 13, NÁDASI 15, Takács K. 5/3, Tamás 4, SZEPESI 15. Cs: SÖRLEI 7, Veres 5, Horváth 3, Jurányi. 
Szeged: Gyuriskó 3, Masa 2, TAKÁCS G.17/6, Simon 1, Liszkai 2. Cs: Fehér 4, Horváth 5, VERBA 15/6, SZŐKE 5, Jáhni 2. 

Nekiesett a MEAFC a Szegednek, s Nádasi Endre vezérletével gyorsan elhúzott 10-0-ra. Masa Tamás kosara után Verba Barna villogott, ekkor a vendégek vágtak ki egy 7-0-s futást, ezt azonban egy egységes csapatmunkával "elővezetett" miskolci 8-0 követte, magabiztosan vezetett egy negyed után a MEAFC.

A második szakaszt igen felpaprikázva kezdték a szegediek, agresszivitásuk a miskolciakat is meglepte. Ismét Verba volt a vezér, találataira alapozva egy 9-1es rohammal bő két perc alatt 1 pontra jöttek föl a vendégek. Ekkorra "időzítették" egyetlen sikeres triplájukat a hazaiak Takács Krisztián révén, ám a lendületbe jövő szegedieket nem lehetett megállítani, a félidő végén a szegedi Takács, a TF-től érkezett Gergely vette vállaira együttesét, s jórészt az ő eredményességének köszönhetően szünetben 32-30-as vendég vezetést mutatott az eredményjelző. 

Szünet után folytatódott az addig is látott "hullámvasutazás". A MEAFC kezdett 6-0-lal, majd 5 szegedi pont következett. Amíg a hazaiaknál szépen megoszlottak a terhek, a vendégeknél ekkor egyedül Takácsban volt pont, igaz, ő vállalt is becsülettel. Ez "visszaütni" is látszott, a negyed közepén Szepesi Szabolcs büntetőivel 5 ponttal elléptek a hazaiak. A szakasz végén aztán ahogy csapatként játszott, fordított is a Szeged, megvillant Horváth Róbert és Liszkai Dávid, s hosszabb hallgatás után Verba is "hozzászólt" a mérkőzéshez egy triplával, így a szakasz egy 11-2-es szegedi rohammal, és 3 pontos vendég vezetéssel zárult. 

Bár a befejező negyed első kosarát Sörlei Attila révén a hazaiak szerezték, újra Takács lépett elő a vendégeknél, s vezérletével a 33. percben 59-53-ra a Szeged vezetett. Nádasi lépett elő ismét hazai részről, miközben "megállt" támadásban a Szegd. Egyenlített a MEAFC, majd Gyuriskó egy jó büntetője után megint a vendégek vezettek. A véghajrára aztán szinte az észrevétlenség homályából Kiss Balázs lépett elő, csapata és a meccs utolsó 8 pontját szerezve a MEAFC-ot vezette győzelemre egy kemény, fordulatos mérkőzésen. 

NYFSE - DMSE 84-60 (23-9, 15-19, 27-20, 19-12)
Nyíregyháza: CZURA 22, SZONDI K. 13, Major 8, OLÁH 24/6, FÖLDESI 8. Cs: Szarvas 5/3, Tárnok, Soltész 4. 
DMSE: PALI 16/6, Bartus 3/3, Dajka, Vidó 3, Oláh M. 7. Cs: MÁTÉ 12, VARNYÚ 15, Kőrösi 4, Kalas, File. 

Az Egerben elszenvedett vereség után javítani akaró nyírségi legénység nekiesett a második számú debreceni csapatnak, s a nyitó szakasz közepén 12-2-re vezetett. A Czura Attila - Oláh Zoltán kettős révén megnyugtató előnyt szereztek a hazaiak. A folytatásban a cserék a hazai oldalon kissé megtörték a lendületet, a vendégeknél viszont a kispadról beszálló játékosok, Varnyú és Máté ügyesen, jól játszottak, s 10 pontra felhozták a vendég együttest. 

A harmadik negyedben nem sokat törődtek a védekezéssel a csapatok, látványos, kosarakban gazdag játék mellett tudta növelni előnyét a hazai csapat. A záró szakasz már küzdelmesebb játékot hozott, a végén 20 pont fölé nőtt a különbség.

 

Férfi nyugati csoport
Közgáz-SMAFC 84-51 (15-11, 18-21, 27-9, 24-10)

Közgáz: SZALAY Á. 21/3, VÁGVÖLGYI 18/6, KORZITSKA 7, Losonci 8, Dinnyés 11. Cs: Sarp, Orbán 3, Kardos 2, Szatmáry, Németh P. 3/3, TEREMY 6, Fazekas 3/3.
SMAFC: Nagy G. 8, Szekeres 11, Szabó 1, JÁVOR 12/3, Czeller 6. Cs: Gaál 6, Forrai 5/3, Szála, Bali 2. 

Két kulcsjátékosa, a tanulmányi okok miatt távol maradó Török Balázs és a sérült Berneczei László nélkül érkeztek a soproniak a találkozóra. Nehezen melegedtek be a csapatok - hűvös volt a Kinizsi utcai "jó öreg" felső teremben. Kezdetben Nagy Gergő villanásaival a soproniak vezettek, ám a negyed második felében Szalay Ákos betöréseivel nem tudtak mit kezdeni a vendégek, 9-5-ös soproni vezetés után a negyed második felét 10-2-vel "hozta" a Közgáz. 

Amely a második negyed elején pár labda mellett előnyét is gyorsan "eladta". Jávor Barna megrázta magát, s az ő remeklésének köszönhetően ebben a szakaszban időnként visszaszerezték a vezetést a vendégek, ám a félidő végén újra Szalay villant, s szünetben ha minimális különbséggel is, de a hazai csapat vezetett.

Térfélcsere után a Közgáz állva hagyta a soproni együttest. A vendégek képtelenek voltak megállítani a Vágvölgyi Ádám, Korzitska Bence, Teremy Zsombor trió tagjait. Pontosan, gyorsan, lendületesen játszottak a hazaiak, miközben a soproni csapat játékosai egyénileg erőlködtek - eredménytelenül. A szakasz első felét 20-1-re hozta a Közgáz, a SMAFC a harmadik negyedben csak a 6. percben szerezte első akciókosarát. Ezzel lényegében eldőlt a meccs, a záró szakaszra a vendégek fejben s fizikálisan egyaránt elfáradtak, így a hazai csapat elsősorban Szalay és Dinnyés révén tovább növelte előnyét, s a kiegyenlített első félidő után a másodikban helyenként "gálázva" magabiztos diadallal kezdte az évadot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus