3X3: Nyolc közé jutott a TF az egyetemi világjátékokon

Múlt hétfőm utazott el Kínába, a Hsziamen városában november 15-18. között rendezett 3x3-as egyetemi világliga küzdelmeire a TFSE női együttese.

A társaság harmadszor vett részt a rangos rendezvényen, s eddig méltóképpen képviselték intézményüket, s Magyarországot, hiszen először bronzérmesek lettek, tavaly pedig legjobb európai csapatként a 4. helyen végeztek.

A Boros Zoltán vezette, Karlócai Julianna, Kováts Gabriella, Miháczi Diána, és Varga Barbara csapat jelentős hátránnyal indult a viadalon, hiszen a hétfői utazást megelőző napokban, egészen pontosan múlt pénteken a TF az Ajka elleni bajnokiján Kováts bokasérülést szenvedett, ám néhány nappal a Világliga előtt már nem lehetett módosítani a nevezésen, ráadásul ennyi idő alatt vízumot sem lehetett volna intézni, így - sérülten - Kováts is utazott. Mint az utazás előtt elmondta, ha valaki nagyon elfárad, egy-egy percre - szó szerint - beáll majd.

A TF-es lányok a 16 csapatos mezőnyben ízelítőt kaphattak több kontinens 3x3-as kosaras kultúrájából, hiszen egy hazai, kínai, valamint egy új-zélandi és egy szenegáli csapattal kerültek egy csoportba.

Hatalmas szív, hősies diadal

Lányaink az új-zélandi Lincoln egyetem csapata ellen kezdtek, s talán a bioritmusuknak szokatlan, "hajnali" fél 8 körüli kezdés miatt kissé "lassan "ébredtek. Bár Varga Barbara hamar beemelt egy távoli duplát, a sokkal "élesebb", pontosabb ellenfél villámgyorsan ellépett 8-3-ra. Jól jött az időkérés, Miháczi Diána duplája egy 4-0-s magyar "feltámadásra" adott jel volt. Feljöttek tehát 8-7-re a lányok, s 9-9-nél, Karlócai Julianna támadó pattanó utáni kosarával utolérték ellenfelüket, s ekkor még több, mint 4 perc volt hátra a rendes játékidőből.

Tegyük rögtön hozzá, a sérülten kiutazó Kováts Gabriella nem játszott a találkozón, tehát hárman küzdötték végig. A hátralévő időben elkeseredett küzdelem folyt a pályán, újra vezetést szerzett a folyamatosan cserélő ellenfél, ám az utolsó percre fordulva Miháczi büntetőből egalizált. A hihetetlen izgalmas végjátékban már nem esett kosár - jött a hosszabbítás. A 2 pontig tartó ráadásban előbb Barbi, majd Juli is értékesítette a maga büntetőjét, nem remegett meg a kezük, így a lányok hárman, hosszabbítás után 12-11-re győztek!

A csoport másik mérkőzésén a fürge, mozgékony kínaiak 21-8-ra nyertek a remek szerkezetű szenegáli csapat ellen.

Akkor vezettek, amikor a legjobban kellett

Éjszakai, hajnali vereség, délelőtti diadal, dióhéjban így lehetne összefoglalni a TF.-es lányok második napi szereplését a kínai Hsziamen zajló egyetemi 3x3-as világligában.

Azok után, hogy a keddi nap nyitó meccsén a szenegáliak 19-16-ra megverték a lányaink által hosszabbításban legyőzött új-zélandi csapatot, magyar idő szerint hajnali 4.20-tól a csoport kiemelkedően legjobb együttese, a kínai Csingua-egyetem csapata várt a Kováts Gabriella sérülése miatt "csonka" TF-re. Az időpont is egyértelműen az ellenfélnek kedvezett, a hazaiak, pontosan, jól játszottak, s a lányok, kicsit talán "el is engedték" ezt a meccset, gondolva a csoport 2. helyéről döntő, a szenegáli ISEG elleni ütközetre.

Nos, a szenegáli együttesben a legalacsonyabb játékos volt akkora, mint Varga Barbara, a TF legmagasabb játékosa, ráadásul a négy színes bőrű - köztük két rózsaszín hajkoronát viselő - hölgy közül három még lábon is gyors, atletikus, remek felépítésű kosaras hölgy. Miháczi Diánának, a TFSE legalacsonyabb játékosának így egy nála egy fejjel magasabb szenegáli lány jutott.

Duplával indítottak az afrikaiak, majd egy újabb kosárral 3-0-ra elléptek. Több, mint 2 perc elteltével Varga Barbara révén szerezte első kosarát a magyar együttes, majd ügyes befutásból ugyanő 3-2-re hozta föl a TF-et. Sajnos a felzárkózást nem követte jó folytatás, több támadó pattanó utáni kosárral 8-3-ra elléptek az afrikaiak. Úgy látszik, 8-3-ra "el kell engedni" az ellenfelet, hiszen tegnap is ezt követően találtak magukra a lányok. Egy parádés 5-0-lal, néhány kifejezetten szellemes akciót vezetve ledolgozták a hátrányukat, ám ezt követően 2 ponttal újra megugrottak a szenegáliak. Karlócai bravúros távoli duplával egalizált. A végjáték drámai volt: bő 40 másodperccel a vége előtt büntetőből ismét afrikai előnyt mutatott az eredményjelző. 25-tel a vége előtt Varga szép, középtávoli találattal egalizált, s 4,3 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt 11-11-nél újra a TF-hez került a labda. Miháczi Dia egy elzárás után balról kosárra tört, s az egyik rózaszín hajú, nála egy fejjel magasabb afrikai lány mellett ballal a dudaszó pillanatában megszerezte a nyerő kosarat a TF-nek! A magyar lányok a legjobbkor, a meccs végét jelző dudaszó pillanatában vezettek először...

Szenegál "kipipálva", nyolc közé jutottak a TF-es lányok

Szombat reggel folytatta hősiese menetelését Kínában a TFSE a Kováts Gabriella sérülése miatt az egyetemi 3x3-as világligát három játékossal végigjátszó női együttese.

Pénteken egy remek felépítésű, fizikailag kiváló adottságokkal megáldott szenegáli csapatot - ISEG a neve - vert meg Miháczi Diána bravúros dudaszóra szerzett kosarával a TF, amely így a 2. helyen végzett a B-jelű csoportban.

Szombat reggel, a 16-os táblán, a nyolc közé jutásért a keresztjátékban a C-csoport 3. helyezettje, egy újabb szenegáli együttes, az UNIDAF nevű alakulat várt a lányokra. Ezen együttesben is volt három magas lány, de vékonyabbak, fizikailag nem olyan erősek, mint a tegnap legyőzött társaság. A negyedik játékosuk testalkata némiképp eltért társaitól, s ez a kevésbé karcsú lány viszont remekül dobott távolról.

Az addig megnyert két meccsén egyaránt gyengén kezdett Boros Zoltán együttese, 8-3-ra "elengedte" ellenfelét. Ezúttal azonban nem ez történt, végig szoros volt a találkozó, fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok egy igen kemény, szinte verekedős összecsapáson. Nem könnyítették meg saját dolgukat a lányok azzal, kihagytak pár büntetőt, de hát hárman küzdik, szenvedik, ha úgy tetszik, verekszik végig a tornát, nem csoda, hogy néha meg-megremegnek a kezek. A szívük viszont nagyon is a helyén van mindhármuknak. A kiélezett végjátékban mindhárman, Karlócai Julianna, Miháczi Diána és a palánk alatti folyamatos brusztolásba érezhetően fáradni látszó Varga Barbara is hozzátett valamit, így végül, az eddigi győzelmeikhez, de csak azokhoz képest "sima", 13-10-es győzelmet arattak a lányok, s jutottak be a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőig tartott az erő

A csoportmeccseket követően a nyolc közé jutásért játszott meccsen még győztek a TFSE kosaras lányai a Kínában zajló 3x3-as egyetemi világligában. A Kováts Gabriella sérülése miatt a tornát 3 játékossal végigjátszó TF-lányoknak a negyeddöntőre elfogyott az erejük.

3 győzelemmel és 1 vereséggel jutott a legjobb nyolc közé a Kováts sérülése miatt Karlócai Julianna, Miháczi Diána és Varga Barbara alkotta TF, A négy meccs, a két szenegáli és az új-zélandi csapat drámai küzdelemben történt legyőzése, valamint az egyik hazai együttestől elszenvedett vereség a csere nélkül játszó magyar hölgyekből rengeteget kivett. A legjobb négy közé jutásért a szlovén Ljubljana egyetem csapatával összecsapó TF-lányok akarásával ezúttal sem volt gond, s ezt jelzi, hogy mindössze 13 pontot kaptak tőlük. A fáradtság leginkább  a dobásokon érződött, az ezúttal nagyon nem ment a lányoknak, akik hiába próbáltak meg mindent, a frissebb, pontosabban játszó szlovénoktól 13-7-re kikaptak.

A körülmények ismeretében azonban, hogy hárman játszották végig a tornát, s hogy így - időnként szinte szó szerint - beverekedték magukat a legjobb 8 közé, mindenképpen dicséretes.

Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus