A szegedi lányok már döntősök, előnyben a TFSE a fiúknál

Zajlanak a negyeddöntők, a keresztjátékok a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban. A hölgyeknél pedig egy párharc már be is fejeződött.

Zajlanak a negyeddöntők, a keresztjátékok a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban. A hölgyeknél egy párharc már be is fejeződött, a Szeged szoros hazai győzelem után magabiztos idegenbeli sikerrel jutott túl a győrieken. Magabiztos idegenbeli győzelmével a címvédő TF és  a Debrecen is nagyot lépett a négyes döntő felé. A férfiaknál a TF egyetlen ponttal nyert a Közgáz otthonában, nyílt a visszavágó.

Nők az 1-8 helyért:
Szegedi RSC – Széchenyi Kosárlabda SE 82-73 (19-25, 19-9, 17-19, 27-20)
Szeged, Topolya sori sportcsarnok, 70 néző. V.: Dr. Varga Z., Kovács G.
Szegedi RSC: KŐHÁZI 15/6, Nagy 5/3, VÁRI 13, RADÓCZ 21/3, Zsíros 8. Csere: BURJÁN 6/6, Kurityák, Boros 2, Fodor, Karlóczai, Kajtár 3, KECSKÉS 9. Edző: Földi Alexandra
Széchenyi KA Győr: CHROMÉJ 19/3, NAGY R.  24, Perl 8/6, SZŰTS 9, TÖRÖK 8. Csere: Boronkai, Erős, Gosztola 2, Gyöngyösi, Horváth 3, Tóth. Edző: Barthalos István

A mérkőzés eleje a vendégeknek sikerült jobban Chroméj Hajnalka, Török Barbara és Nagy Rebeka vezetésével 25-19-el zárta a Győr a játékrészt. Hazai oldalról Kecskés Fanni, és Radócz Fanni pontjaival sikerült tartani a kis különbséget a küzdelmes, sok faulttal lejátszott első negyedben. A félidő előtt a vendégek "megálltak" támadásban, így sikerült fordítania a Szegednek. A harmadik negyedben kiegyenlített játékot láthattunk Perl Zsófia és Kőházi Fanni vezették csapataikat. A záró részben a hazaiak Vári Zita pontjainak köszönhetően meg tudták nyerni a mérkőzést, hiába volt Nagy Rebeka kiváló támadójátéka, a Győrnek nem sikerült az 5 pont környéki hazai előnyt ledolgoznia.

Földi Alexandra: - Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk. Örülök, hogy egy végtelenül kiélezett, szoros mérkőzésen, ugyan sok hibával, de sikerült győznünk. Külön kiemelném a cseréinket, akik mind pluszt hoztak a pályára lépve. Mindenki hozzátett a győzelemhez! Nem dőlünk hátra, hisz idegenben mindig nehezebb győzni, de bízom a lányokban. Gratulálok az ellenfélnek, azt gondolom a nézőknek egy izgalmas, jó mérkőzésben lehetett részük.

Barthalos István: - Nagyon kiegyenlített küzdelmet láthattunk a pályán egyik csapat sem adta fel egy pillanatra sem. Nyolc negyedből már négyet lejátszottunk, majd további négy jön Győrben. Bízom benne, hogy sikerül megfordítanunk a párharcot. Apró hibaként felvetném, hogy rendezési hiányosságok voltak, de ez az eredményen nem változtat. Gratulálok a Szegednek!

ELTE-BEAC - TFSE 41-66 (15-16, 7-12, 10-20, 9-18)
Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Lövei, Makrai.
ELTE-BEAC: Varga A. 2, AHO 20, Hizsnyik 6, Zelenák 2, Gundel-Takács A. 4. Csere: Lendér L. 4/3, Kulcsár B. 2, Regdánszki T. 1, Takács E., Kovács N. Edző: dr. Gyarmati István.
TFSE: Miháczi D. 5, Karlócai J. 6, GEREBEN D. 10/3, VARGA B. 13, NÉMETH A. 17. Csere: Kováts G. 6, Herman A. 2, Czivinger L., Szeli D. 7. Edző: Magyar Bianka.

A jóval esélyesebb címvédő TFSE csapata ellen egy félidőn keresztül jól küzdött a Martina Aho vezette ELTE csapata. A második félidőben a TFSE jól érvényesítette magassági fölényét és magabiztos, megérdemelt győzelmet aratott.

Dr. Gyarmati István: - Az első félidőben mutatott játéknak örülök, remekül helytálltunk. A második félidőben jól érvényesítette a TFSE magassági fölényét, és az ebből kialakuló helyzeteket jól használta ki. A visszavágón az első félidőben mutatott játékot várnám el végig a csapattól, amely remélem jobb eredménnyel zárul majd.

Magyar Bianka: - Nehezen lendültünk játéka, de szünetben rendeztük sorainkat és a második félidőben néhány könnyű kosarat szerezve magabiztos győzelmet arattunk.
 

SZKA Győr - Szegedi RSC 55-81 (14-22, 15-26, 16-15, 10-17)
Győr, Egyetemi Edzőcsarnok, 45 néző. V.: Sebesi, Vajda B.
Széchenyi Egyetem Győr: PERL 13, Török B. 5, Szűts 5, Nagy R. 6, Horváth 6. Csere: Gosztola, Boronkay, Tóth 4, Erős 2, CHROMÉJ 14, Gyöngyösi. Edző: Barthalos István.
Szeged: Kecskés 8, KŐHÁZI 11, Nagy 8, RADÓCZ 17, VÁRI 15. Csere: Kurityák 8, Kálló 4, Földi, Boros 6, Kajtár, Molnár 3. Edző: Földi Alexandra

A két együttes szoros szegedi találkozója után Győrben a vendég szegedi csapat végig dominálva, irányítva  a játékot magabiztos győzelmet aratva jutott a négyes döntőbe.

Barthalos István: Évről évre fejlődünk, tavaly már az első mérkőzésen eldőlt a továbbjutás, most meghagytuk a második meccsre az esélyt. Idén még a szegedi jobb csapatnak bizonyult, gratulálok és sok sikert a döntőben nekik.

Földi Alexandra:  Gratulálok a lányoknak, készülünk a döntőre.

Továbbjutott: Szeged, kettős győzelemmel
 

PTE-EMES Petőfi SE – Debreceni Egyetem 40-84 (12-19, 10-21, 10-25, 8-19)
Pécs,  POTE Csarnok, 25 néző. V: Fleischmann, Szalóki B.
PTE-EMES Petőfi SE: Molitor 8/3, HERENDI 10, Petró 3, Gyuricza 6, Domokos 7. Csere:  Szabó L.  2, Horváth Zs. 4, Hajnáczky. Edző: Sipos Ádám.  
Debreceni Egyetem: SZABÓ R. 12/6, GÁL 14, GÖTTLINGER 13/3, FOLTIN 18, JÁVOR  12/3. Csere: Új E. 3, Mezei 4, Száva 8. Edző: Kovács Imre.

A vendég debreceniek végig irányították a játékot, fokozatosan kerültek egyre nagyobb és nagyobb fölénybe a tartalékos Petőfi SE csapatával szemben. Minden tekintetben jobbak voltak a vendégek, eladott labdák tekintetében szembetűnő volt a különbség: a hazai csapat 26 alkalommal adta el a labdát, míg a vendégek csak 7-szer. Teljesen megérdemelt debreceni siker született, a visszavágó formalitásnak tűnik.

Sipos Ádám: - Jól kezdtük a mérkőzést, sajnos nagyon korán elfáradtunk, ami annak is köszönhető, hogy a Debrecen csapata végig hajtós játékot mutatott be. Gratulálok Nekik a győzelemhez.

Kovács Imre: - Sikerült negyven percen keresztül koncentrálnunk és sikerült megtalálnunk az ellenfél védekezésének gyenge pontjait. Ezekhez társult egy jó támadójáték, igaz nem túl hatékony külső dobásokkal. Köszönjük a Petőfi SE-nek a mérkőzést és mindkét csapatnak gratulálok.

 

Férfiak 1-8 helyért:
Közgáz - TFSE 83-84 (18-22, 14-28, 21-20, 30-14)
Kinizsi u. 40 néző. V.: Nagy V., Józsa.
Közgáz: JAKAB 18/6, Vörös 8/6, VÁGVÖLGYI 18/12, BEA 11, NAGY SZ. 9/3. Csere: Szalay, Pálházi 4, Harsányi 2, Debreceni G. 2, Szatmári, BALTA 11. Edző: Vladár Csaba.
TFSE: Sinkovits 2, PETRUCSIK 21/3, HORVÁTH K. 21/12, BOINITZER 8/6, Pintér 6. Csere: Jókai 3, Fülöp 3, HORVÁTH B. 8/6, Novák 5/3, HARIS 9/9. Edző: Juhász Tamás.

Az előző évadban is a négyes döntőért játszott a két patinás fővárosi egyetem csapata, méghozzá egy sajnos indulatoktól sem mentes, szikrázóan kemény párharcot - végül TF-sikerrel. Azért lehetett reménykedni abban, hogy ezúttal nem az indulatok játsszák majd a főszerepet, mert a két oldalon Honvédos, MTK-s csapattársak ezúttal ellenfelekként néztek farkasszemet egymással - sajnos nem ez történt, de erről majd később.

A hazaiak kaptak hamarabb lábra, és Nagy Szabolcs, Vágvölgyi Ádám, valamint Vörös Miklós egy-egy triplájára építve a negyed közepén 12-5-re vezettek a hazaiak. A vendégeket Boinitzer Dávid próbálta versenyben tartani. A negyed közepén óriási fordulat következett be, a görcsösen kezdő TF Petrucsik Bence és Horváth Kristóf jóvoltából elkapta a fonalat, s egy szédületes, 14-2-es rohammal fordított. A második etapban lendületben maradtak a vendégek, Horváth nemegyszer védője keze fölött "verte be" a hármast, de Boinitzer és Horváth Barnabás is villant távolról.  Fokozatosan "nyílt az olló", s az egyre növekvő hátrányát elég nehezen viselte a hazai gárda, játékosai egyre frusztráltabbakká váltak, amire - finoman fogalmazva nem túl sportszerű módon - 1-2 TF-játékos verbális provokációja is "rásegített". A második etap közepén 22 ponttal "ment"  a TF, hazai oldalon sportszerűtlen hibákat is ítéltek a játékvezetők. A félidő hajrájában zónára állt át a Közgáz és ennek, valamint Nagy villanásainak köszönhetően 20-on belülre kerültek szünetben a hazaiak.

A második félidő elején váltva estek a kosarak, majd a szakasz közepén Bea Gergely és a török fiú Lüftühan Balta jóvoltából egy 7-0-lal a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel magát a Közgáz. Petrucsik egy duplával és egy triplával átlendítette a holtponton a TF-et, amely megnyugtató, 17 pontos előnnyel várhatta a záró etapot.

Ennek elején Jakab Péter vette nem túl széles vállaira a Közgázt, Balta pedig továbbra is termelte a pontokat. A TF egyrészt megzavarodott, játékosai tanácstalanoknak tűntek a hazai zóna ellen, több labdát is eladtak, másrészt kezdtek kipontozódni. A szakasz közepén 3 pontra feljöttek a hazaiak, amikor Haris Róbert két triplája úgy tűnt, átlendíti a holtponton a TF csapatát, ám a Közgáz lendületbe jött, s a végén Petrucsik technikaiját kihasználva Vörös triplájával és duplájával 1 pontra feljött. Izgalmas lesz a visszavágó.

Vladár Csaba: - Nagyon mélyről jöttünk vissza, huszonöt percig semmi közünk nem volt a meccshez, onnan kellett egy-két extra teljesítmény, hogy szorossá tegyük a mérkőzést, és esélyt teremtsünk magunknak a visszavágó a döntőbe jutásra.

Juhász Tamás: - Pörgős mérkőzésre készültünk, éppen ezért próbáltam folyamatosan rotálni a csapatot. Ez sokáig jól működött, de szünet után kicsit "felbillent" a pálya, négy játékosunk is kipontozódott, de így is előnnyel várjuk a hazai visszavágót.


EZ AZ EGYETEMI BAJNOKSÁG

A tudósítás elején írtunk róla, milyen szikrázó párharcot vívott az előző évadban e két gárda a négyes döntőbe jutásért. Ez most is így történt, sajnos időnként sportszerűtlen jelenetekkel tarkítva. Ez eléggé elgondolkodtató, vagy inkább ijesztő, tekintve, hogy vélhetően a (közel)jövő testnevelőit, edzőit, gazdasági vezetőit láttuk játszani. Hogyan neveli az edző a fair-paly-re játékosait, ha a pályán folyamatosan provokálja ellenfeleit, és gyakran színészkedik, és hogyan hoz meg hideg fejjel fontos gazdasági döntéseket egy vezető, aki az előbb említett provokációknak felülve "zsigerből", indulatból próbál törleszteni... Játékvezetői szempontból tehát borzasztó nehéz meccs volt, és nehezítette, hogy a "szülői munkaközösségek" mindkét oldalról "önkéntes játékvezetőket" delegáltak, akik hovatartozásuktól függően kommentálták folyamatosan az ítéleteket...

Egyre azért tényleg jó lenne figyelni, s ehhez méltón viselkedni a közeljövőben. Ez a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság...
(Botár László)

Fotó - TFSE facebook oldala

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus