Egri siker a keleti alsóházi rangadón

Nyíregyházán, bár az első negyed után 15 pontos hátrányban volt, fordítani tudott az Eger, s megnyerte az alsóházi rangadót a női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A Kinizsi utcában két, az előző kiírásban a négyes döntőben is szereplő együttes összecsapásán magabiztos Közgáz-siker született. Az előző kiírás ezüstérmese, a Debrecen nehezen "gyűrte le" az ELTE csapatát. Nyugaton a Petőfi SE fölényesen nyerte a baranyai derbit, a címvédő TF-nek pedig nem okozott gondot a szombathelyiek legyőzése idegenben.

Keleti csoport

Nyíregyházi ESE - EKE EVSI 54-58 (21-6, 10-16, 7-16, 16-20)
Nyíregyháza, Egyetemi csarnok, 50 néző. V: Zalai, Molnár P. 

Nyíregyházi ESE: Tóth Sz., FEKETE D.33/3, Szabó Zs.4, Papp A. 4, Beck M. Csere: Bakó L, Deák E., LIZÁK K. 11/9, Molnár A. 2. Edző: Hegedűs Ferenc.

EKE Eger: Baráth A 10, SZŐLLŐSI 11, Zsoldos 12, Pochyluk 13, Druzsba D. 11. Csere: Surmann, Vígh 1. Edző: Jáger Péter.

Az alsóházi rangadón Fekete Dóra, valamint a cserepadról beszálló Lizák Kitti vezérletével a hazaiak az első negyedben szinte állva hagyták az egiri lányokat, s tetemes, 15 pontos előnyt szereztek. A folytatásban már kevésbé dobtak jól a hazaiak, fokozatosan kezdett érvényre jutni a vendégek palánk alatti magassági és erőfölénye. A befejező etapnak döntetlenről vágtak neki a felek. A negyedik negyedben végig küzdelmes és nagyon szoros volt az állás. Hazai részről ekkor már Fekete magára maradt, az egri oldalon viszont igazi csapatmunkát mutattak be a játékosok, így az utolsó másodpercekben jobban koncentráló vendégcsapat kerekedett felül. Döntő volt, hogy a lepattanóharcot 43-28-ra a vendégek nyerték, az egriek közül Druzsba Dalma (11 pont, 16 lepattanó) és Szöllősi Dóra (11 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) is dupla-duplát ért el.

Hegedűs Ferenc: - Végre úgy küzdött a csapat, ahogy az mindig is elvárható lenne. Óriásit harcoltak a lányok, de sajnos a gyenge palánk alatti játékunk miatt kikaptunk.

Jáger Péter: - Nagyon készültünk erre a meccsre, nyerni is jöttünk. Az ellenfél IS hihetetlen erőt mozgósított a győzelem megszerzéséért. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, jól megérdemelt győzelmet arattunk és megyünk tovább.
 

Debreceni Egyetem - ELTE-BEAC 49-45 (18-10, 10-12, 9-11, 12-12)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium 20 néző. V.: Kisházi B., Kokas S.

Debrecen: Szabó R. 5/3, GÁL 16/3, Kernács, Papp 3, FOLTIN 20. Csere: Új 2, Stekler 1, Száva 2, Jávor. Edző: Kovács Imre

ELTE-BEAC: VARGA 9/3, HIZSNYIK 21/6, Zelenák 2, Tarnai 2, Lendér 7/3. Csere: Hájer, Gundel-Takács 4, Kovács, Kulcsár, Regdánszki. Edző: Dr. Gyarmati István

Lendületes, pontos kezdéssel a hazai csapat Gál Annamária, valamint az igen "mutatós" dupla-duplával záró Foltin Blanka (20 pont, 22 lepattanó) vezérletével hamar tíz pont körüli előnyt szerzett. A vendég ELTE-BEAC rendezte sorait, és elsősorban Hizsnyik Dóra eredményes játéka révén folyamatosan próbált zárkózni. Tette ezt sikerrel, hiszen a mérkőzés 25. percében csupán 3 pontra olvadt a két csapat közti különbség. A negyedik negyed elején mindkét csapat kapkodott. A Debreceni Egyetem játékosai nyugodtak meg hamarabb, és egy gyors 7-0-ás rohanással újra tíz pont fölé tudták növelni előnyüket. A fővárosiak ugyan nem adták olcsón a bőrüket, újra felzárkóztak, de a hátrányukat már nem tudták a mérkőzés végéig ledolgozni, így a hazai csapat örülhetett a győzelemnek.

Kovács Imre: - Saját magunknak nehezítettük meg a mérkőzést. Amikor volt előnyünk, védekezésben sorra hibáztunk, így ellenfelünk vissza tudott jönni a mérkőzésbe. Van hova fejlődnünk, de a lényeg, hogy sikerült győznünk.

Dr. Gyarmati István: - Először is gratulálok a debrecenieknek. A mai ellenfelünk egy évek óta együtt játszó, összeszokott csapat. Ami minket illet, ebben az összeállításban most játszottunk másodszor. Az összeszokatlanság mellett játékosaink többségének a hétvégi bajnoki forduló után fáradtan kellett pályára lépnie, illetve nagyon sokan küzdenek mérkőzéshiánnyal. Ezen nehézségek egyvelege vezetett a mérkőzésen pontatlanságokhoz és ki nem kényszerített hibákhoz.


Közgáz - Szegedi RSC 71-54 (18-20, 18-4, 9-13, 26-17)
Kinizsi u. 70 néző. V.: Nagy V., Stánicz P. 

Közgáz: SZALAY V. 5, Katona B. 6, Farkas F. 5/3, DOKTOR 22/3, Shirian 8. Csere: ABAHÁZY 19, Baliga, Strupka, Szammer, Lantos, Fejes 2, GALBA 4. Edző: Németh Kata.

Szeged: Kőházi 3/3, VÁRI 8, KECSKÉS 19, Radócz 9/3, Zsíros 6. Csere: Nagy L. 2, Kalló 2, Boros 3/3, Turcsányi 2, Burján. Edző: Földi Alexandra.

Szép számú közönség előtt, hamisítatlan egyetemi rangadó hangulatban kezdődött az összecsapás, amelyen előző évad negyedik helyezettje fogadta az ezüstérmest. A lelátón az "előmeccs" fiú találkozó résztvevői figyelték - nem feltlétlenül szakmai szemmel - a hölgyeket, s ahogy csatában, megfáradt egyetemistákhoz illik, söröztek.

A két csapat összesen nem kevesebb, mint 6 F-betűs keresztnevet viselő játékost vonultatott föl, volt 3 Fanni, 1 Fanny, 1 Fatime és 1 Fruzsina. A vendégek kezdtek jobban, elsősorban Radócz Fanni kosararai, druszája, Kőházi triplájára és Kecskés Fanny agilis játékára építve hamar elléptek 11-5-re. Abaházy Anna pályára lépésével stabilabb lett a hazai együttes palánk alatti védekezése, feljött, sőt fordított is a Közgáz, de a szakasz vége a Szegednek sikerült jobban. A második 10 perc döntő fordulatot hozott: az Abaházy vezette "légelhárítás" kiválóan működött hazai oldalon, a center volt, hogy egy támadáson belül két szegedi dobást is blokkolt. A túloldalon Doktor Annát képtelenek voltak tartani az egyre inkább széteső szegediek, így a Közgáz 12 pontos előnnyel térhetett pihenőre.

Térfélcsere után Kecskés vezérletével 6-2-vel indított a Szeged. Ezt követően azonban rendezte sorait a Közgáz. Abaházy ekkor támadásban lépett elő, nem tudott igazán közel kerülni a keményen küzdő Szeged a hazaiakhoz, bár Vári Zita villanásaival 10 ponton belül maradtak a záró etap előtt. A befejező etapot 10-2-vel kezdve 16 pontosra növelte előnyét a Közgáz. Letámadással is megpróbálkozott a Szeged, s egy 7-1-gyel 10 pontra feljött, ám az utolsó bő 3 percet Doktor vezérletével 11-4-re nyerve ellenfele fölé kerekedett a Közgáz. A hajrában egy szerencsétlen ütközéssorozat során saját csapattársa sodorta el a Szeged nagyot küzdő, 19 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő játékosa, Kecskés Fanny térdét, akit ölben kellett levinni a pályáról, azért bízunk benne, hogy a sérülése nem súlyos!

Németh Kata: - Örülök, hogy megnyertük a rangadót, voltak kimondottan jó, de akadtak elég gyenge időszakok is a játékunkban. Összességében a jövőre nézve biztató volt a csapat teljesítménye.

Földi Alexandra: - Az ígéretes kezdés után a második negyedben szétestünk, és a folytatásban is csak pillanatokra tudtunk felvillantani valamit valós tudásunkból.

 

Nyugati csoport

PTE-EMES Petőfi SE - PTE-PEAC 83-57 (27-8, 13-22, 20-11, 23-16)
Kozármisleny, Sportcsarnok, 35 néző. V: Dr. Danka, Szalóki.

PTE-EMES Petőfi SE: HERENDI 14, CZIRJÁK N. 20/3, Molitor D. 5/3, PAP R. 18 Domokos K. 8.  Csere: SZABÓ L. 14/6, Horváth Zs. 4, Hajnáczky, Kovács V., Várhelyi, Molnár F., Petró. Edző: Petőfi Áron

PTE-PEAC: Scherer 4, Krikler H. 4, BESENYEI 19/9, Asztalos F., Rick M. 2, Csere: Hartmann 2, Bátai E. 1, PROPSZT 25/9, Varga A., Sipos Zs., Kovács F., Balázs R.. Edző: Gyenge Gábor

Az első negyedben, ahogy mondani szokás, csak egy csapat volt a pályán a megyei derbin. A hazai csapat kiváló támadójátékot bemutatva 19 pontos előnnyel zárta az első 10 percet. A mésodik 10 percre magára talált a PTE-PEAC, amely Besenyei Zsófia és Propszt Amanda jó dobóteljesítményére alapozva 9 ponttal nyerte ezt az etapot. A félidei állás tenisz jellegű, 40-30 volt a hazai csapat javára. A második félidőt a Petőfi SE az igen sokoldalúan játszó, pazar tripla-duplát elérő Czirják Noémi extra játékára építve (20/3 pont, 14 lepattanó, 16 gólpassz) irányította, s ennek köszönhetően magabiztosan nyerte találkozót.

Petőfi Áron: - Az ellenfél nem volt teljes kerettel, ezért a visszavágó biztos szorosabb lesz. Ettől függetlenül gratulálok a lányaimnak, szépen játszottak.

Gyenge Gábor: - A lepattanók közötti különbség meg is adja a két csapat közti különbséget.


SzoESE - TFSE 46-95 (11-24, 9-16, 17-17, 9-28)
Szombathely, Egyetemi Csarnok 100 néző. V: Dr. Magyari, Dr.Lipics

SzoESE: Jakubovics 9, SIMON 19/15, Balogh 2, Uszkai 6, Plózer 2. Csere: Czinder 4, Feigl 2, Fekete 2, Kovács. Edző: Szabó László

TFSE: MIHÁCZI 10, GEREBEN 10/6, KARLÓCAI 27/9, Kováts 1, NÉMETH A. 17. Csere: Herman 10, Varga 7, SZELI 10, Fábián 3/3, Czivinger, Agic. Edző: Boros Zoltán

Végig a címvédő, egyetemi Eb-bronzérmes vendég TFSE akarata érvényesült. A nagy fölényben játszó fővárosiak fokozatosan őrölték fel a hazaiak ellenállását. A TF magabiztos győzelmet aratott idegenben, a fővárosiak a szombathelyieket rengeteg, szám szerint 29 labdaeladásba "hajszolták" bele. Hazai részről Simom Cintiának nem akadt igazi társa a kosárszerzésben, a TF csapatánál sokkal több volt a jó egyéni teljesítmény.

Szabó László: - A rengeteg eladott labdánk és a rossz lepattanózásunk miatt sajnos esélyünk sem volt szoros meccset vívnni. Ízelítőt kaptunk milyen nehéz játszani, amikor a bajnok végig koncentráltan támad és védekezik.

Boros Zoltán: - Megtiszteltük ellenfelünket, negyven percen keresztül koncentráltan, motiváltan játszottunk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus