Egyetemi bajnokság: az ELTE-BEAC a női bajnok

A bronzmeccs kosáresőt, a döntő nagy csatát hozott.

A valóságos kosaáresőt hozó bronzmérkőzésen miskolci siker született a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél, a roppant küzdelmes döntőt pedig a kritikus helyetekben valamivel pontosabb ELTE-BEAC nyerte, s lett női egyetemi bajnok a TFSE ellenében.

A 3. helyért:

UNI Győr - Miskolci Egyetem 90-99 (22-25, 21-27, 16-22, 31-26)

Debrecen, 100 néző. V.: Domán, Marton, Bács.

Győr: Baffy 5/3, ROZMÁN 30/6, PERL 23/15, SZŰTS 12, Bánszegi 10. Csere: Chroméj 7, Pozsgai, Horváth D. 3/3, Király, Mihály, Sándor. Edző: dr. Barthalos István.

Miskolc: Kecskés 2, SZEGECZKI 9/3, BACSÓ 27/6, OLÁH 35/18, Vég-Dudás 4. Csere: MÁRKUSZ 17/9, Takács A. 3/3, Hajdu, Kababik 2, Kápolnai, Tóth B. Edző: Lippai Szabolcs.

Korántsem látszott, hogy a női bronzmeccs csalódott csapatok csatája lett volna, mindkét csapat óriási lelkesedéssel szállt harca az éremért. Ebből aztán egy parádés, rendkívül látványos, színvonalas találkozó kerekedett ki. Perl Zsófia illetve Oláh Fruzsina is hamar letette névjegyét egy-egy triplával. Az óriási dobópárbajt hozó nyitó etap Bacsó Zsófia triplájával és 3 pontos miskolci vezetéssel zárult.

A második negyed Szűts Boglárka sikeres büntetőivel indult, válaszként azonban Oláhtól 3, Bacsótól pedig 1 tripla érkezett, s kettejük jóvoltából egy 14-0-t "repesztve" 15 ponttal elhúztak a miskolciak. A félidő hajrája is hatalmas dobópárbajt hozott, amelyben Rozmán Lilla vezetésével szünetig 10 ponton belülre került az előző évi bajnok győri csapat.

Szünet után állandósult a 10 pont körüli miskolci vezetés, majd a 3. negyed második felében egy 7-0-lal 15 pontosra növelte előnyét a Miskolc. A zéró etapot a Bánszegi Borbála-Rozmán-Perl trió révén 13-4-gyel kezdve szorossá tette a bronzcsatát a 6 pontra felzárkózó Győr. Erre azonban Oláh, valamint Márkusz Lilla vezetésével egy 9-3-mal reagált, és visszaverte ellenfele felzárkózási kísérletét a Miskolc, és a hajrában a győriek már nem tudtak igazán közel kerülni ellenfelükhöz. Ritkán látható remek bronzcsata volt, összesen 23 hárompontos kosárral, jár az elismerés mindkét együttesnek!

Dr. Barthalos István: - Az utóbbi öt évben mindig bejutottunk a legjobb négy közé, egyszer meg is nyertük, ez a győri egyetemi kosárlabda történetében egy sikerkorszak. Ezen a mérkőzésen is beigazolódott a kosárlabda alapvető igazsága: az a csapat nyer, amelyik több pontot dob. A tornán megpróbáltuk borítani a papírformát, de nem sikerült. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a lányokra, mindkét mérkőzésen száz százalékot adtak ki magukból, ez most erre volt elég. Gratulálok a miskolci lányoknak, remek dobóformát fogtak ki, megérdemelten nyertek.

Lippai Szabolcs: - Már azzal is történelmet írtunk, hogy bejutottunk a legjobb négy közé. Mindenképpen szerettünk volna érmet szerezni, és ezúttal beestek azok a dobások, amelyek az elődöntőben nem. Büszke vagyok a lányokra, gratulálok, hogy ilyen jól és összeszedetten tudtak játszani, és természetesen a Győrnek is jár az elismerés, hogy ilyen látványos, színvonalas mérkőzést játszottunk egymással a harmadik helyért.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univ_ply_84

 

Döntő:

ELTE-BEAC - TFSE  55-47 (17-16, 16-16, 13-8, 9-7)

Debrecen, 200 néző. V.: Gruber, Nagy-Pál. Tóth K.

ELTE-BEAC: Varga A., Milkovics 8/6, Szerencsés 8, NAGYI 7, SALAMON 9/3. Csere:Takács E. 4, Katona 5,  Zsámár L., ZSÁMÁR P. 11/9., Bogdán 3. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.

TFSE: DÚL T. 14/3, Szeitl 6, Burján 3, Király 5/3, VÍGH 6. Csere: Kenyeres 5/3, Herman 5, Dömötör 3/3, Kelemen. Edző: Kováts Gabriella.

Milkovics Réka és Szeitl Vanessa dobópárbajával indult a női finálé, az ELTE játékosa két triplával kezdte a döntőt. Fej-fej mellett haladt a két együttes, a szakasz hajrájában Dömötör Petra és Zsámár Panna "váltottak" triplát, a szakasz végén egyetlen ponttal az ELTE-BEAC  vezetett.

Egészen Dúl Terka a második etapot nyitó hárompontosáig. Növelhette is volna előnyét a TF, de eladták a labdát játékosai, s a lerohanásból Katona Boglárka egalizált. Dúlt nem tudták tartani az ELTE-BEAC játékosai, ugyanakkor a másik oldalon jobban megoszlottak a terhek és a pontok. Salamon Zsófia büntetőkből, Szerencsés Tamara pedig betörés után volt eredményes. Nem "eresztették" egymást, továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok. A félidő mindkét oldalon több kihagyott  büntetővel és Salamon triplájával, amelynek köszönhetően minimális ELTE-BEAC vezetéssel zárult.  

Az első félidő Salamon triplájával zárult, a második az ő két kosarával indult, ráadásul közben a TF egyik kulcsjátékosa, Burján Laura megkapta a 4. személyijét. Király Andrea "jelentkezett be" a mérkőzésbe egy a TF-nek reményt adó, szép hármassal, Kenyeres Anett pedig egalizált. Fokozódott a feszültség, jól védekeztek a csapatok, kevés volt a kosár, több az eladott labda és még több a pontatlan dobás. A TF csak egyenlíteni tudott, fordítani - bár nem egy esélye volt erre - nem. Büntetőkból, valamint Zsámár Panna triplájával, majd duplájával 7 ponttal ellépett az ELTE-BEAC, Kováts Gabriella pedig időt kért. A hosszabb TF-es kosárcsendet befutás utáni ügyes kosárral Vígh törte meg, de így is 6 pontos ELTE-BEAC vezetéssel zárult az etap.

A záró pedig Takács Emese hármasával indult, 9 pontra hízott az ELTE-előny. Ezt követően hosszú percekig nem született kosár, a negyed első felét 3-0-ra "hozta" az ELTE-BEAC. Több, mint 6 perc elteltével Kenyeres triplája jelentett reménysugarat a TF-nek. Ekkor a vonalról addig elég bizonytalan Szerencsés biztos kézzel értékesített 2 büntetőt, majd az ELTE-BEAC hosszan támadott, játékosai azt sem bánták, ha lejár a támadóidő. A végjátékra annyira lelassult az ELTE-BEAC játéka, hogy eladott labdáik után Burján és Király ziccereivel 50 másodperccel a befejezés előtt 4 pontra feljött a TF. 39 másodperccel később Nagyi Tímea bedobta mindkét büntetőjét, a TF pedig eladta a labdát, ls ezzel eldőlt, az ELTE-BEAC lett a női egyetemi bajnok.

Földi Alexandra: - Gratulálunk a CSAPATNAK! Negyven percen át nagyon fókuszáltan és fegyelmezetten játszottunk és bár a játék képe nem volt mindig a legszebb, így is aranyérem lett a gyümölcse a két nap teljesítményének. Két nehéz ellenfelet legyőzve sikerült idáig eljutnunk, amit akárhogy nézek, nem kis teljesítmény, le a kalappal a lányok előtt! Gratulálunk mind a négy csapatnak, tudjuk mennyi munkájuk van benne a játékosaiknak és a kollégáknak is. Ezúton szeretném megköszönni Laklóth Anna  kolléganőmnek a segítségét, nélküle nem ment volna, illetve a játékosoknak, akik ma nem lehettek itt, vagy itt voltak, de nem játszottak, hiszen ők tagjai annak a magnak, akik kiharcolták, hogy a legjobb négyben lehessünk. Továbbá szeretném megköszönni az A csoportosoknak, hogy lelkesen jöttek és szívesen vettek részt a mérkőzéseken és természetesen edzőiknek, hogy elengedték őket.Nem utolsó sorban pedig a BEAC-os kollégáknak és a vezetőségnek a támogatást! 

Kováts Gabriella: - Sajnálom, hogy nem sikerült nyerni, de egy döntőn egy tíz perces rövidzárlat nem fér bele. Ettől függetlenül gratulálok a lányoknak, mindent megpróbáltak, ráadásul az idei egy borzasztó erős négyes döntő volt, amit például a bronzmérkőzés is megmutatott, ráadásul a végső győztes ELTE is egy nagyon erős kerettel rendelkezett.

Statisztika:  https://netcasting4.webpont.com/?whun_univ_ply_85

A női egyetemi bajnokság végeredménye: 1. ELTE-BEAC, 2. TFSE, 3. Miskolci Egyetem, 4. UNI Győr.

Fotó: Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus