Egyetemi bajnokság: parázs fővárosi rangadó

A hölgyeknél a címvédő TF remek hajrával győzött Nyíregyházán, a fiúknál feszült légkörű rangadót nyertek a TF-fiúk a Közgáz ellen. 

 

NŐI KELETI CSOPORT

NYF SE - TFSE 55-70 (16-16, 23-19, 6-14, 10-21)

Nyíregyháza: FEKETE 16, Popenko 7/3, Lizák 8, TAKÁCS 9/9, PÁLL 8. Cs: Gömze 7, Boros. 

TF: MÁNYOKY 21/9, Lakatos, KARLÓCAI 13, NÉMETH A. 12, VARGA B. 13. Cs: Magyar B., Kováts G. 2, Sándorfi R 1. 

Az első percek váltott vezetés mellett zajló "ismerkedése" és 7-6-os hazai vezetés után Németh Alma eredményességére építve egy 8-0-lal megugrott a címvédő. Ezt követően azonban Fekete Dóra és Lizák Kitti révén a negyed végére ledolgozta hátrányát a Nyíregyháza. Mányoky Judit vette kezébe nemcsak saját csapata, hanem a meccs irányítását is, a második negyed az ő duplájával indult, s triplájával folytatódott. A szakasz közepéig tartotta pár pontos előnyét a TF, majd Takács Anna triplája után ismét Fekete pillanatai következtek, s e pillanatok a címvédőnek is feketék voltak, ugyanis a hazai csapat egy 11-0-s "száguldással" - amelynek Popenko  triplája is részét képezte - visszaszerezte a vezetést, s  8 ponttal meg is lépett. Ezt a szünetig Varga Barbara két duplájával felezte meg, a Nyíregyháza 4 pontos előnnyel vonulhatott szünetre a bajnokkal szemben.

Térfélcsere után elkeseredett küzdelem folyt a pályán, 3 percig egyetlen Varga-duplával. Az első hazai pntokat csaknem a negyed közepén szerezte Fekete. A szakasz hajrájában előbb utolérte, majd Mányoky két újabb triplájával "megelőzte" ellenfelét, azaz átvette a vezetést a TF, amely 4 pontos előnnyel várhatta a záró 10 percet. Nem adta olcsón a bőrét a bajnok ellen a Nyíregyháza, Takács újabb hármasa, majd Gömze Angéla kosara után ismét a hazaiaknál volt az előny.  Lakatos Dóra triplája azonban jel volt a címvédőnek egy döntő rohamra. Ezt a szakasz középső perióduásban egységes csapatmunkával mutatta be a TF, amelynek játékosai jobban bírták a hajrát, s a 15-1-es futással eldöntötték a maguk javára  a meccset. A lényegében 6 játékossal játszó nyíregyháziak a hajrára elfáradtak. Döntő volt, hogy a TF 48-30-ra nyerte a lepattanó csatát. 

NŐI NYUGATI CSOPORT

NKE SE SzOESE 73-67 (18-12, 29-18, 13-22, 13-15)

NKE: SZABÓ A. 13/3, URBÁN 14/6, TARNAI 16/9, Majsai 2, ARADI 14. Cs: HÁJER 12/6, Togyeriska 2. 

Szombathely: Czinder 13, GUSZTAFIK 15, Gyuricza 6, Feigl 6, Uszkai 6. Cs: Kovács K. 1, HANSÁGI 12/6, Németh K. 8. 

A jelentős magassági fölényben lévő szombathelyiek 6-0-lal kezdtek, majd fokozatosan melegedtek játékba a hazaiak. Azt tették Gyarmati István tanítványai, amit egy alacsonyabb alakulatnak kell a magasabbal szemben: betörések, kiosztások, távoli dobások. Ezt igen magas szinten, s remek dobóformával tették a hazaiak, s mellé egy igan agresszív védekezés párosult, amelyet engedtek a játékvezetők - egyébként mindkét oldalon. E felfogáshoz az NKE játékosai sokkal jobban alkalmazkodtak, mint a vendégek, akiknél az egyik kulcsjátékos, Czinder Adrienn technikait is kapott. A Szabó Anna - Urbán Vanda - Tarnai Kata trió roppant hatékonyan működött, így fordított a NKE, sőt 6-tal "ment" az első negyed végén. A második szakaszban Hájer Tamara pályára lépésével még fokozódott a hazai "tűzerő", nagyon egyoldalú volt a játék, a szakasz első felét 22-4-re nyerve 40-16-ra vezetett az NKE, amelyben a palánkok alatt Aradi is igen hatékonyan játszott. A félidő hajrájában a Szombathely is felvette a kesztyűt, már ami a harcossságot, agresszivitást illeti, szereztek is pár labdát a vendégek, akiken nagyot lökött a kispadról érkező Hansági Luca jó dobóformája. A félidő hajrájában egy 14-7-tel 20 ponton belülre került a SzOESE. 

Térfélcsere után maradt a szombathelyi letámadás, ám ezt kezdetben szépen átjátszották Szabó Annáék. Állandósult a 15 pont körüli hazai vezetés. A negyed hajrájában Czinder megkapta a 4. hibáját, le kellett ülnie. Ekkor Gusztafik lépett elő vezérré, labdákat, könnyű kosarakat szerzett, szinte egymaga hozta 10 ponton belülre az ekkor már oroszlánként küzdő vendég alakulatot, miközben a hazaiak dobószázaléka főleg az egészen szédületes első félidei közel 60%-oshoz képest jelentősen visszaesett. A záró szakasz elején siettették a támadások befejezését a szombathelyiek - eredménytelenül, így újra 10 pont fölé nőtt az NKE előnye. Nem lankadtak azonban a vendégek, letámadásukkal fokozták a nyomást, és a fáradó hazaiakkal szemben újabb labdákat szereztek, s ha akcióikat első szándékból nem is tudták befejezni, Németh és Uszkai révén sok lepattanót visszaszereztek a hazai palánk alatt. Másfél perccel a befejezés előtt 4 pontra feljött a SzoESE, amelynek végül a kegyelemdöfést bő 40 másodperccel a befejezés előtt Hájer triplája adta meg. 

Remek, küzdelmes, helyenként színvonalas meccsen az ellenfelüknek egy félidőnyi előnyt adó szombathelyiek hiába nyerték 52-37-re a lepattanó csatát, s hiába dobtak rá 78-at a hazai 63 mezőnykísérlettel szemben, alulmaradtak a több tiszta helyzetet kialakító, s az első félidőben egészen káprázatos dobóformát mutató NKE-vel szemben.  

Pannon Egyetem Petőfi SE - PTE PEAC 36-79 (9-17, 8-24, 11-18, 8-20) 

Pannon Egyetem: Földi 7/3, Gutai 4, Gergácz 4, STIER 13, Takács A. 4. Cs:  Kanik 2, Károlyi, Vass V., Takács V., Nagy V.

PEAC: Pécsi 3, HERENDI 18/9, Mayer Á. 4, SZABÓ E. 16, KÉSŐI 12. Cs: VARGA R. 6, Meszarics 4, Varga A. 8, Krikler 8

Némi meglepetésre Földi Gyöngyvér két kosarára építve 6-0-lal indított a veszprémi csapat a meglehetősen tompán kezdő pécsiekkel szemben. Késői Melinda a 3. percben szerzett kosara után oldódott a feszültség a vendégekben, s e találat egy általa és Szabó Enikő által vezetett 13-0-s PEAC-futás kezdetét jelentette. A hazaiak a negyedben már nem is szereztek akciókosarat. A második szakasz elején Szabó Enkő kosarára Kanik Alexandra révén még válaszoltak a hazaiak, ám Herendi Zsófia eredményességére építve egy 12-0-lal kerek 20 pontosra növelte előnyét a pécsi csapat, s ezzel lényegében el is dőlt a meccs. Szünet után hazai oldalon Stier Katinka ügyes, eredményes játékát lehet kiemelni, de a pécsi csapat érvényre juttatva nagyobb tudását fölényesen nyert.

FÉRFI KELETI CSOPORT

DEAC-DMSE 136-42 (39-23, 31-8, 23-9, 43-2)

DEAC: NAGY BENEDEK 18/12, NAGY BOTOND 23/21, Szarka 11/3, KISS L. 14, REIZER 9. Cs: PÉK 15/3, Patkovics 14, JÁVOR 7/3, Szendrei, GÁL 5/3, Lippai 16

DMSE: Pali 8, Vidó, A. ASSAF 12/6, E. Assaf 6, Törköly. Cs: HANZEL 6, Varnyú 2, Mezei 2, Kalas, File.

A nyitó szalasz közepéig tudták tartani a lépést Törköly Péter és Aiman Assaf vezérletével a medikusok a DEAC csapatával. 14-11 után egy 9-0-t mutatott be a DEAC, ám egy 6-2-vel még 10 ponton belülre került a DMSE. A félidő végén azonban Nagy Botond és Pék Dávid jóvoltából rátett még egy lapáttal a DEAC. A folytatásban a DEAC lényegesen jobb erőben lévő játékosai rengeteg eladott labdába kényszerítették bele városi riválisukat, s tetszés szerint szerezték kosaraikat. Egyre egyoldalúbb lett a játék, az is kidomborodott, mennyivel "hosszabb" a DEAC kispadja. A medikusoktól néhány ügyes felvillanásra futotta. A befejező 10 percben a DEAC szinte átrohant riválisán, és a papírformának megfelelően fölényesen nyert. 

EKF SE 2 - USC Szeged 39-101 (16-20, 9-25, 6-28, 8-28)

Eger 2: GYURCSÓ 13/3, Sárosi 6, Tuba 4, Nagy P. 2, KATHI 12. Cs: Perczel, Herczeg 2. 

Szeged: GYURICSKÓ 14, Gura 8, MASA 8/6, FEHÉR 26/6, JÁHNI 23. Cs: Horváth R. 5, Kovács J. 4, Halász 6, Kamenik 7. 

Magabiztosan kezdett az esélyes szegedi gárda, a nyitó szakasz közepén 15-6-ra vezetett. A negyed második felében azonban néhány ügyes támadást vezetve feljött a Gyurcsó Dániel és Kathi Imre vezette hazai együttes, egy negyed után csupán 4 pont volt  a vendéggárda előnye. A második negyedtől már végig koncentráltan, jól játszottak a szegediek, akik elsősorban Fehér Ádám, valamint a 23 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Jáhni Bence jóvoltából érvényre juttatták a nagyobb tudásukat. A hazaiaknak ettől kezdve csupán felvillanásokra futotta erejükből. Összességében a szegediek a papírformának megfelelően fölényes győzelmet arattak. 

TFSE - Közgáz 74-68 (12-15, 26-13, 17-21, 19-19)

TF: SINKOVITS 5, HORVÁTH K. 21/12, Haris 5. BÓDI 8, Bonitzer 10. Cs: SZOLLÁR 14/12, Debreceni D. 7, Répási 4. 

Közgáz: JURÁSZIK 6, Papp G. 4, Vágvölgyi 7, NAGY SZ. 13/3, DEBRECENI G. 14. Cs: SZALAY 16/3, Bános 2, Sarp 4, Teremy 4, Gőczi, Tóth Sz. 

Óriási iramban kezdődött a két fővárosi együttes összecsapása, ám a nagy rohanásba mindkét oldalon elég sok hiba csúszott. Oláh játékvezető nagyon hamar, és fölöttébb szigorúan kezdte figyelmeztetgetni a játékosokat, edzőket, ám olyan "ámokfutásra', ami később történt senki nem számított... A nyitó etap végén Szalay Ákos villanásaival a vendégek szereztek szűk előnyt. A második szakaszban Szollár Gergő vezérletével lendületes, pontos játékkal, s egy 9-2-es rohammal kezdett a TF. Közben létrejött a testvérpárharc a pályán, Debreceni Gergő és Dániel "nyüstölték" egymást rövid ideig. Zónára állt át a Közgáz, s ezzel megtörte ellenfele lendületét, ráadásul Debreceni Gergő, ahogy testvére leült, elkezdett fickándozni a pályán, eredményességére építve egy 9-0-s száguldást mutatott be a vendég együttes. Ezt követően Szalay és Vágvölgyi is kapott némi pihenőt, s ebből igen rosszul jött ki a Közgáz. Amellett, hogy a TF-nél Horváth Kristóf elkapta a fonalat, s beemelt két triplát, a vendégek sorra adták el a labdákat, s a hazai gárda egy 17-0-s szédületes száguldást bemutatva szünetre megnyugtató előnyt szerzett. 

Térfélcsere után Szalay Ákos jóvoltából kezdte megközelíteni a Közgáz a második félidőt kissé "túlpörögve" kezdő TF-et. A  levegőben meglökött s óriásit eső, s végül a földön amolyan pókfoci-módon a labdába belerúgó Szalay, majd a negyed végén sokat, ám összességében kultúrált hangnemben reklamáló hazai edző kapott előbb technikait. Feszült lett a hangulat, de hogy magáról a játékról is szóljunk, Horváth és Bódi Bence villanásaival tartotta 10 pont körüli előnyét a TF. S ez így is folytatódott, a Közgázt Nagy Szabolcs próbálta versenyben tartani. A 34. percben a Közgáz addigi legjobbja, a talán érthetően frusztrált Szalay szólt oda Oláh játékvezetőnek. aki a második technikait is megadta a játékosnak, így a "Közgáz-vezér" kivált a játékból. Biztos győztesnek tűnt a 38. percben 12-vel vezető TF, ám - biztos ami biztos - Bódi is kapott egy technikait, miután szóvá tette, hogy jókorát löktek rajta egy lepattanó megszerzése után. A Közgáznak becsületére legyen mondva nem adta föl, a triplát is dobó Nagy, valamint Jurászik révén labdákat s egy-két könnyű kosarat szerezve 3 pontra feljött, de túl nagy volt a vendégek hátránya, így végül hazai siker született, egy kemény, küzdelmes meccsen - kár, hogy szünet után nem igazán a játékról szólt a mérkőzés, pedig elvben a játékvezető van a játékért, nem pedig fordítva...

MEAFC - NYFSE 61-100 (17-35, 17-17, 18-15, 9-33)

MEAFC: Orliczki 10/3, Orosz 10, Horváth M. 7/3, SÖRLEI 10/6, GALLÓ 18. Cs: Tamás 6/3, Nagy Z., Jurányi. 

Nyíregyháza: BUS 17/12, CZURA 27/3, VIDA 17/15, OLÁH 21/9, SZONDI Á. 12. Cs: Földesi 6, Horányi, Szondi K. 

Bár a MEAFC 4-0-lal kezdett, a folytatásban jó ideig csak Galló Márk jelentett veszélyt a vendégek kosarára. A Nyíregyháza a Bus Iván-Czura Attila kettős vezetésével egy 15-2-es "száguldást" mutatott be. Sörlei Attila és Orosz Bence villanásaival tartotta a lépépst ellenfelével a MEAFC. A negyed hajrájában 22-15-ös vezetése után ismét bemutatott egy lehengerlő rohanást a Nyíregyháza. A két Zoltán, Vida és Oláh is villant a vendégeknél, s a 13-0-s rohamuk után kerek 20-szal "mentek" a vendégek. A két középső szakasz küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott, a Nyíregyháza biztos vezetését nem fenyegette veszély. A befejező 10 percre erőben "elfogytak" a hazaiak, a meccs a negyedet 13-2-es rohanással kezdő nyíregyházi gárda örömjátékával és fölényes sikerével zárult. 

A hazaiaknál Galló megint dupla-duplát ért el. A talán legnagyobb különbség a csapatjáték szervezettségében felépítettségében volt a két csapat között, a gólpasszok összevetésében a nyíregyháziak 19-5-re bizonyultak jobbaknak. 

DMSE - EKF SE 58-68 (15-9, 22-17, 7-18, 14-24)

DMSE: Szűcs, Vidó 5, E. ASSAF15/3, A. ASSAF 16/6, Varnyú 4. Cs: KŐRÖSI 10, Mezei 6, Oláh 2,  Pali. 

Eger: Kis S. 3/3, Fülöp 2, CSÁKVÁRI 11, Jakab 6, VARGA I. 14.  Cs: Beák, FREY 15/9, Megyes 5/3, Szabó G. 5/3, Szabó D., Horváth R. 4. 

Óriási akarással vetették magukat küzdelembe a  hazaiak, akiknek a jelek szerint jót tett a közelmúltbeli találkozás - még ha nagy "zakóval" is végződött - a városi rivális DEAC-cal. Az első negyedben elsősorban a két Assaf jóvoltából végig irányították a játékot a kissé tompának tűnő egri legénységgel szemben. A második szakasz elején Csákvári Csaba ugyan próbálta versenyben tartani a vendégeket, ám Eyad Assaf triplájával 10 pontra nőtt a medikus legénység előnye, és ez a 10 körüli különbség meg is maradt a félidő végéig. 

A második játékrészre egy az elsőben "megismerthez" képest egészen más felfogású egri legénység ment ki a pályára. Frey Patrik vezérletével egy 10-0-s 4 perccel indítva a második 20-at 1 pontra feljött az Eger. A két Assaf ismét tolt egyet a hazai szekéren, a negyed hajrájában Megyes Ákos és Szabó Gábor egy-egy triplájával fordítottak a vendégek. A szakasz végén 44-44-es döntetlent mutatott az eredményjelző. A záró szakasz elején az egri csapat ugyan előnyt szerzett, de a hazai legénység "tapadt" rá. A "döntő csapást" 50-48-as  vezetése után egy 9-0-s roham formájában mérte a lelkes, s helyenként jól is játszó medikus gárdára az Eger, amely ha a vártnál jóval nehezebben is, de érvényesítette a papírformát. 

FÉRFI NYUGATI CSOPORT

Veszprémi Egyetem SC - SMAFC-NYME 79-82 (11-25, 20-16, 17-17, 31-24)

VESC: KACSKÓ 11/9, Kovács 3, NOVÁK 22/3, Czakó 13, TAKÁCS 27. Cs: Mónus, Naményi 3. 

SMAFC:  NAGY G. 8/6, Forrai 6/6, Gaál 4, BERNECZEI 44, TÖRÖK 20. Cs: Szőke. 

Kacskó hármasával a házigazda szerzett vezetést, Berneczei és Török révén fordított a SMAFC, amelynek jűtákosai egy 11-0-ás és egy 7-0-ás rohamot is bemutattak az első negyedben, lepattanók utáni gyorsindításokkal szereztve kosaraik nagy részét . A vendég együttes ezzel megalapozta 10 pont fölötti előnyét. A második negyed  több hibát és kiegyenlítettebb játékot hozott. Az ekkor Takács vezette hazaiak sokat nem tudtak faragni hátrányukból, így félidőben maradt a megnyugtató vendég vezetés. Egymás hibáiból éltek a csapatok a második félidőben, soproni részről továbbra is Berneczei és Török vitte a prímet, de Nagy is fontos pilllanatokban talált be. Hazai oldalon Novák volt a húzóember, állandósult a 10  pont körüli különbség a csapatok között. A záró etapban könnyelművé vált a vendégek játéka, amit Novák vezérletével ki is használtak a veszprémiek és fokozatosan faragtak a hátrányukból. 3 perccel a befejezés előtt egy 8-0-ás rohammal 1 pontra jött fel a VESC. Nagy ekkor egy triplát dobott, ami demoralizáló hatással volt a hazaiakra, majd Berneczei 2+1-es akciója végképp eldöntötte a találkozót. 

MAFC-PTE PEAC 70-46 (15-16, 22-6, 10-14, 23-10)

MAFC: BARTA 15/9, Dobos 4, SZÁLAS 14, MIHALICS 13/3, Gergely 3. Cs: Balogh Á. 2, Miháczi 3/3, TÓTH L. 14, Máté 2, Szemán. 

PEAC: Marczi 2, TÁLOS 12, BERKICS 10, Nagy B.11, Kis M. 4.  Cs: Füzy, Koltai 7/3, Thán. 

Idegesen, kapkodva, görcsösen kezdett a MAFC, rossz dobások, eladott labdák jellemezték a veretlen hazai gárda játékát az első percekben. Ezt kihasználva a nyugodtan, szervezetten játszó vendég "bencés" pécsiek 11-0-lal indítottak, Nagy Bence, Berkics Bence és Tálos Benedek vezérletével. S hogy a "rend" teljes legyen, a negyed közepén Barta Bence révén szerezte első kosarát a MAFC. Felpörgött a hazaiak játéka, megtört a vendégek lendülete, s Mihalics Gábor vezérletével a negyed végéig 1 pontra feljött a MAFC, és lendületben is maradt. Hamar átvették a vezetést a hazaiak, majd Nagy és Berkics jóvoltából tartotta vele a lépést a PEAC, egy ideig váltott vezetéssel haladtak a felek. A szakasz második felében a csereként érkező center, Tóth Lóránt eredményességének, valamint Miháczi Ádám és Barta triplájának köszönnhetően szinte állva hagyta a MAFC a PEAC-ot, s egy szédületes, 16-2-es "száguldással" szünetig 15 pontos előnyre tett szert. 

Szünet után jó ideig küzdelmes és elég sok hibával tarkított játék mellett tartotta 15 pont körüli előnyét a MAFC. A pécsiek nem adták olcsón a bőrüket, a harmadik negyed hajrájában a csereként beállt Koltai Tamás villanásaira építve egy 11-3-as "részhajrával" átmenetileg 10 ponton belülre kerültek. A záró etap 11 pontos hazai vezetéssel kezdődött. És ennek elején gyorsan döntésre is vitte a dolgot a MAFC, amely a Barta-Tóth-Szálas trió hatékony, eredményes játéka révén a szakasz első felét 17-0-ra nyerve közel 30 pontosra növelte előnyét, úgy tűnt, a pécsiekből sokat kivett a felzárkózás a harmadik negyed végén. 
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus