Egyetemi Eb: A TF női csapata a bronzért játszik

A TF női csapata a bronzéremért játszik ma a miskolci egyetemi Eb-n - a férfi mezőnyben a Debrecen és a Miskolc egymás ellen lépett pályára tegnap.

A kosarsport.hu beszámolója a pénteki meccsekről:

TFSE - Eszéki Juraj Strossamyer Egyetem (horvát) 63-32 (28-3, 10-13, 15-7, 10-9) 

TFSE: MIHÁCZI 9, Gereben 6, KARLÓCAI 7/3, NÉMETH A. 19, Varga B. 2. Cs.: SHIRIAN 10, Kováts G. 4, Magyar B., SZELI 6, Czivinger, Sándorfi. 

Bravó Gizi, hangzott fel a TF kispadjáról, amikor 50 másodperc elteltével Miháczi Diána szép középtávoli tempóval megszerezte a vezetést a TF csapatának. Ezt követően Németh Alma duplázta meg a magyar női bajnok előnyét támadó pattanó utáni kosárral. Remekül védekezett a TF, a horvát csapat nem tudott kibontakozni, a Miháczi-Gereben-Németh trió jóvoltából - korántsem tucatjátékkal - 12-0-lal indított Boros Zoltán együttese, amikor megszerezte első pontjait a horvát együttes. Bár a két csoportmeccsen fölényes győzelmet aratott a TF, a negyeddöntőben messze az eddigi legjobb játékát nyújtva, szervezetten védekezve, gyors, pontosan befejezett akciókat vezetve az első negyed végére gyakorlatilag eldöntötte a meccset. Minden előzetes várakozást felülmúlva, 3 pontot engedélyezve az eszéki lányoknak 25 pontos előnyt szereztek Németh Almáék.  

A kis szünet ugyan megtörte a TF lendületét támadásban, de az elhárítás továbbra is jól működött. Bár Shirian Fatime csupán közel 4 perc elteltével szerezte a második negyed első TF kosarát, az eszékiek nem tudtak közel kerülni a magyar egyetemi női bajnokhoz, amely Shirian, valamint a támadó lepattanó után szemfüles kosarat szerző Karlócai Julianna révén tartották 20 pont fölötti előnyüket. Boros Zoltán már próbálta pihentetni a kulcsjátékosokat. Bár valamit csökkent az előny, a biztos vezetés nem forgott veszélyben, szünetben 22 ponttal vezetett a TF. 

A második félidő Karlócai hármasával kezdődött, majd két lerohanásos támadást is Szeli Dorina fejezett be ügyes kosárral. Újra felpörgött a TF, a 11-2-re nyerte a 3. negyed első felét, s ezzel 30 pont fölé nőtt előnye, s ezt Szeli és Shirian jóvoltából megtartotta a negyed végéig. 

A záró szakaszban a zóna elleni játékot gyakorolhatták Boros Zoltán tanítványai, az eszékiek ezt a védekezési módot választották, amely ellen Németh villogott, majd ő, s több meghatározó játékos pihenhetett. A remek kezdés mindent meghatározott, a TF újabb fölényes győzelmet aratott, ott van az elődöntőben, s éremért játszhat az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon.  


Férfiak, a 9-16. helyért: 

Miskolci Egyetem - Aveiro Egyetem (portugál) 61-54 (14-17, 19-6, 11-10, 17-21) 

Miskolc: TAKÁCS 12/9, Orosz 3/3, Kopasz 7/3, Lippai 4, KŐVÁGÓ-LASKA 12. Cs.: MÁTÉ 12, SZÖGI 11/3, Szepesi. 

Ahogy a csoportmeccsek során is nem egyszer, az első percekben ismét Kopasz Márton vette vállaira a miskolci gárdát. A csoportmeccseit elég nagy különbséggel elveszítő portugál srácok azonban gátlástalanul, jó dobóformát mutatva kezdtek, s megugrottak. A szakasz második felében Kővágó-Laska Márk villant néhányszor, s fordított a Miskolc. A szakasz hajrájában azonban kicsit túlpörögtek Drahos Gábor fiai, s a portugálok egy 6-0-s rohamuknak köszönhetően végül előnnyel zárták a szakaszt.  

A második negyed elején a hazai cséká, Szögi Ádám villogott, előbb egy triplát, majd 4 büntetőt dobott be, s eredményességének - no meg a szervezetté váló védekezésnek - köszönhetően fordított a miskolci gárda. A félidő hajrájában Takács Dániel triplájával 10 pont fölé nőtt a hazai előny, a szünetben pedig 33-23-as miskolci vezetést mutatott a Generali eredményjelzője. 

Ha testi valójukban nem is, szünet után fejben a kelleténél valamivel - egészen pontosan 4 játékperccel - tovább maradtak az öltözőben Drahos Gábor fiai. Ezalatt a hazaiak eladott labdáiból a portugálok egy 8-0-lal 2 pontra felzárkóztak, nagyon kellett Takács hárompontos találata. Takács újabb triplát dobott, átlendítette a holtponton csapatát. Állandósult a 10 pont körüli hazai előny, a záró etap előtt 44-33-ra vezetett a Miskolc.  

Ennek elején Orosz Bence triplájával, majd Kővágó-Laska kosaraival 10 pont fölé nőtt a Miskolc előnye. A portugálok azonban nem adták fel, s egy 10-3-mal a negyed közepén 5 pontra felzárkóztak. A végjátékban a 12-12 pontos és lepattanós dupla-duplát elérő Máté Balázs lépett elő vezérré, értékesített két büntetőt, valamint egy duplát szerzett, s Szöginek sem remegett meg a keze a vonalon, így fordulatos, küzdelmes mérkőzésen sorozatban második győzelmét érte el a házigazda, amely a 9-12. helyért folytathatja - a Debrecen ellen. 
 

Debreceni Egyetem - Comenius Egyetem (szlovák) 89-69 (30-19, 15-20, 22-12, 22-18) 

Debrecen: KOZÁK 10, KÓSA 30/18, VARGA Á. 18/6, Pék 8/3, Opre 2. Cs.: Bak 4, Jávor 7/6, OLÁH 9, Blaskovits 1, Szűcs. 

Kozák Márton a Debrecennek szerzett vezetést, majd az első percekben váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A szakasz közepén Varga Ádám triplája lendületet adott a magyar férfi egyetemi bajnoknak, amely egy 9-1-es rohammal megugrott. Nem adták olcsón a bőrüket a szlovákok, feljöttek 2 pontra. A negyed végén azonban Kósa Tamás, majd Jávor Barna egy-egy triplája megtörte a pozsonyi gárda ellenállását, a negyedet egy parádés 11-2-es száguldással zárva 11 pontos előnyt szerzett Kovács Imre együttese.  

Kiegyenlített játékkal indult a második negyed, majd középső periódusában Pék Dávid, valamint Kósa egy-egy triplájára építve egy 8-2-es rohammal közel 20 pontra nőtt a Debrecen előnye. A negyed közepén jött egy hullámvölgy a debrecenieknél, egy 8-0-lal 10 ponton belülre került a pozsonyi gárda. Szünetig, köszönhetően annak, hogy a félidő utolsó 5 és fél percét 15-4-re elveszítette a Debrecen, 6 pontra csökkent a nem sokkal korábban még 17 pontos előnye. 

Ahogy a meccs, a második félidő is egy Kozák-duplával kezdődött. Összekapták magukat Kovács Imre fiai, akik 7-0-lal kezdve a második félidőt ismét megnyugtató előnyre tettek szert. Ezt követően váltva estek a kosarak, debreceni részről Pék és Jávor dobott triplát. A szakasz közepén 16 ponttal vezetett a Debrecen, s bár egyszer feljöttek 11-re a pozsonyiak, a negyed végén a 30 ponttal és 10 lepattanóval záró Kósa újabb hármasával visszaállt ez a megnyugtató különbség.  

A záró etap elején Oláh Márton kosarával 20 fölé nőtt a magyar férfi egyetemi bajnok előnye, s innen már nem volt visszaút, végül simán nyert, és a 9. helyért játszhat a Debrecen - a házigazda Miskolc ellen. 


A kosarsport.hu összefoglalói a szombati meccsekről:

TFSE - Strasbourg Egyetem  45-73  (9-16, 14-18, 9-27, 13-12) 

TFSE: MIHÁCZI 10/3, Gereben 6, KARLÓCAI 9/6, Németh A. 5, VARGA  B. 9/3 Cs.: Kováts G. 1, SHIRIAN 5, Magyar B., Szeli,  

A tét érződött a feleken, idegesen kezdtek a csapatok, a 3. perc végén 1-0-s francia vezetést mutatott az eredményjelző. Ekkor egy triplát, majd labdát szereztek a vendégek, s ziccerük után, 0-6-nál Boros Zoltán időt kért. Ezt követően egy gyönyörűen végigjátszott támadásból Németh Alma szerezte meg az első TF-kosarat - sajnos támadó pattanóból rögtön érkezett a válasz. A büntetők is kimaradtak a TF-nél, tartotta 5 pont körüli előnyét a francia együttes. A kapkodó TF-lányokon sajnos érződött, hogy Eb-elődöntőt játszanak, pontatlanul dobtak, létszámfölényes helyzetekben adták el a labdákat. Hosszú-hosszú TF-kosárcsendet tört meg egy támadó pattanó harcos megszerzése után Shirian Fatime, ráadásul a bónusz büntetőt értékesítve 4 pontra hozta fel a TF-et. Kováts Gabi egy büntetőt értékesített, 3-ra csökkent a hátrány. Sajnos a negyed végén a TF-es lányok figyelmetlenségét kihasználva ismét elléptek a franciák.  

Gereben Dorka kosarával kezdődött a második negyed, sajnos a bónusz büntető kimaradt. Shirian betörésből szerzett kosarat, de a franciáknak mindenre volt válaszuk. A jól játszó Shirian hamar összeszedett 4 személyit, ám Miháczi büntetőjével ismét visszajött 4 pontra a TF. Ekkor egy triplát dobtak, majd labdaszerzés után könnyű 2 pontot szereztek a franciák. Semmi nem sikerült a TF-nek, a szakasz közepén 10 pont fölé nőtt hátránya - időt kért Boros. Miháczi büntetői után zónára állt át a TF, s Karlócai Julianna emelt be egy triplát, újra látótávolságon belülre került a magyar női bajnok. Francia időkérés után azonban megtört a lendület, két triplát is szereztek a strasbourgiak, így szünetben 11 ponttal vezettek. Jóval szorosabb is lehetett volna, ha nincs a lányok részéről az Eb-elődöntő szintjén igen-igen gyenge, s görcsösségüket alátámasztó 45,5%-os, 10/22-es büntetőzés... 

Rosszul, francia triplával indult a második félidő. Mihaczi Diána javított valamit a büntető statisztikán, de a Strasbourgnak mindenre volt válasza, sőt eladott labdák után, könnyű kosarakkal, 14-2-vel kezdve a második félidőt, 20 pont fölé nőtt előnyük. Shirian - úgy 8 percet játszva - kipontozódott, majd a magyar női egyetemi bajnok hosszú pontmentes időszakának  Karlócai vetett véget.  Azok után, hogy eldőlt a meccs, faragott a hátrányán a TF, Miháczitól, Karlócaitól és Varga Barbarától is beesett egy-egy tripla, a hajrá azonban a franciáké volt, akik megérdemelten nyertek, s jutottak a döntőbe. A TFSE pedig, bár most meg kellett hajolnia a nagyobb tudás előtt, Európa-bajnoki éremért, bronzéremért lép pályára vasárnap - az ellen a szlovák csapat ellen, amelyet első összecsapásán az Eb-n magabiztosan  győzött le.
 

Miskolci Egyetem - Debreceni Egyetem 69-75 (18-21, 16-16, 19-16, 16-22) 

Miskolc: SZÖGI 18/6, MÁTÉ 6, KOPASZ 6/3, Lippai 4, KŐVÁGÓ-LASKA 8. Cs.: Takács 13/9, SZEPESI 10/6, Orosz 4, Béres.  

Debrecen: KOZÁK 4, KÓSA 27/12, VARGA 23/9, PÉK 5/3, Opre 4. Cs.: JÁVOR 10/6, Bak, Oláh 2, Szűcs.  

Pár hete azzal, hogy a Debrecen a Nemzeti Egyetemi bajnokság döntőjének utolsó meccsén legyőzte a rendező miskolciakat, megnyerte a bajnokságot. Azóta a debreceni gárdába visszatért, s az Egyetemi kosárlabda Eb-n bombaformában játszik az akkor eltiltás miatt hiányzó Kósa Tamás. A miskolciaknak is volt egy eltiltottjuk Orosz Bence személyében, s rajta kívül - mivel más a korhatár az egyetemi Eb-n, mint a hazai egyetemi bajnokságban - négy tapaszaltabb játékossal erősödött a miskolci gárda Béres Dávid, Kővágó-Laska Márk, Máté Balázs és Szögi Ádám személyében.  

Viszont a Jégcsarnok a Debrecennek számított hazai pályának, Kovács Imre legénysége itt játszotta Eb-meccseit, a miskolciak egy házzal odébb, a Generali Arénában, ahol azonban a meccs idején a TF lányai küzdöttek a döntőbe jutásért.  

Kósa Tamás vezérletével a Debrecen kezdett jobban, 7-3 után azonban Máté Balázs, valamint a triplát szerző Takács Dániel jóvoltából egy 9-2-es rohamot mutatott be a Miskolc. Debreceni pillanatok következtek, Kósa, majd Jávor Barna is beemelt egy hármast, s a Debrecen "vezetett elő" egy 8-2-es futást. A negyed hajrájában az ex-debreceni Lippai Szabolcs villant kétszer, ám a szakasz végén 3 ponttal a debreceniek vezettek.  

A második negyed elején Takács hármasára Kósa felelt, továbbra is futott a Miskolc a Debrecen után. Amikor megközelítette, valaki - többnyire Kósa vagy Jávor - mindig villant debreceni oldalon. A szakasz közepén azonban Szögi Ádám és Takács vezérletével egy 7-0-lal fordítottak a vendéglátók. A félidő végén ismét a bajnok debreceniek kerültek felszálló ágba a hullámvasutazásban, Varga Ádám vezérletével egy 6-0-lal 3 ponttal vezettek félidőben.

 A második félidő elején lendületben maradt a Debrecen, Kósa és Pék is beemelt egy triplát - igaz a túloldalon Takács is megtette ugyanezt. Volt már 8 pont is a bajnok előnye. A szakasz közepén Szögi, valamint Szepesi Szabolcs triplájával közelített, majd Kopasz Márton 2+1-es akciójával egyenlített a Miskolc, abszolút fifty-fifty, azaz 50-50 volt az állás, döntetlenről kezdődött a befejező 10 perc.  

Ez Takács és Szepesi révén 4 hazai ponttal kezdődött, Varga triplája fokozta az izgalmakat. Mindkét csapaton érződött: játékosai utolsó erőtartalékukat mozgósítják. A szakasz közepén Varga 2+1-es akciójával fordított a Debrecen. Szepesi triplájára Varga felelt, támadásonként fordult a kocka. A végjátékban a Kósa-Varga duó vezette debreceniek voltak higgadtabbak, pontosabbak, s így a végén ők örülhettek. Érdekes tripla-duplát ért el a miskolci csapat kapitánya, Szögi Ádám (18 pont, 10-10 gólpassz és eladott labda), s mellé 8 lepattanót is megszerzett a csupaszív kosaras, így csupán 2 pattanóval maradt el egy klasszikus tripla-duplától.  


Foto, Slide - EUSA Basketball 2017 facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus