Egyetemi Eb-n szerepel a két TF-csapat

Hétvégétől a lengyelországi Poznanban az egyetemi Európa-bajnokságon szerepel a két magyar egyetemi bajnok együttes, a TFSE férfi és női csapata.

Hétvégétől a lengyelországi Poznanban az egyetemi Európa-bajnokságon szerepel a két magyar egyetemi bajnok együttes, a TFSE férfi és női csapata. A két gárda pénteken utazott el az egyetemi Eb helyszínére.

A női együttes egyértelműen a TF a másodosztályt, a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságot megnyerő együttesre épül, bár két meghatározó játékosát, a korábbi egyetemi bajnokságok során több MVP-címet is szerző Németh Almát, valamint az Universiade-válogatottal a minap Nápolyt is megjáró, de jelenleg az U23-as 3x3-as válogatottal készülő Kováts Gabriellát is nélkülözni lesz kénytelen. Az együttes szakvezetője, Magyar Bianka, aki másodedzőként szintén részt vett az Universiade-n arra kérte tanítványait, ne "eresszenek le", maradjanak edzésben. Hétfőtől próbált közvetlenül készülni az együttes a poznani kontinensviadalra, s a szakvezető szerint jó állapotban álltak edzésbe a lányok, akikkel gyakorlatilag az évad során működő, sikerre vezető taktikai repertoárt kell, kellett felfrissíteni. Magyar Bianka honlapunk érdeklődésére elmondta, idén egy nagyon fiatal, ám roppant lelkes, sikeréhes társasággal szerepel majd a TF női együttese. Kiemelte: nagyon sok múlik majd a sorsoláson, bízik enne, hogy a tavalyi portugáliai Európai Egyetemi Játékokkal ellentétben Poznanban nem kerül majd olyan "halálcsoportba" csapata, mint jó egy éve, amikor a végső győztes osztrák, valamint a szintén bombaerős román együttes mögött végezve nem sikerült továbbjutni a legjobb 8 közé a csoportból. Az együttest, ahogy az előző években, Shirian Fatime személyében most is erősíti egy vendégjátékos, s ott lesz a csapatban az egyetemi négyes döntő a  a közelmúltban TF-től a Vasashoz igazoló MVP-je is, Karlócai Julianna.

Szintén a sorsolás fontosságát emelte ki Boros Zoltán is, a TF férfi csapatának szakvezetője. Szerinte az egész torna egy "lutri" még előtte, s csak a helyszínen derül majd ki, ki milyen játékerőt képvisel. Vannak ugyan hagyományosan igen erős csapatok, de hát kérdés, ki öregszik ki, milyen a "fiatalabb évjárat", s persze az is, ki hoz el profi, az európai nemzetközi porondon is szereplő, ezen a szinten kiemelkedő tudású játékost, játékosokat. A férfi egyetemi bajnok egy meghatározó játékosát lesz kénytelen nélkülözni, Katona Bence az U20-as válogatott tagjaként szerepel a korosztályos kontinensviadalon. A férfi gárda - amely ellentétben a női alakulattal - elég sok helyről "verbuválódott össze" közvetlenül az egyetemi Eb-re jó másfél hetet készült, igaz napi két edzéssel, ami Boros szerint azért fontos és hasznos, mert kicsit összerázódik a társaság, összeszoknak a srácok. Az együttes lett centere, Reinis Scerbinskis otthonról érkezve majd Poznanban csatlakozik a csapathoz.

A TF női csapatának kerete az egyetemi Eb-n: Arin Agic, Fuisz Viktória, Herman Alíz, Karlócai Julianna, Miháczi Diána, Révész Sára, Shirian Fatime, Szeli Dorina, Szabó Evelin Varga Barbara, Vörösházi Jázmin.

A TF férfi csapatának kerete az egyetemi Eb-n: Armaghani Ármin, Bognár Mátyás, Boinitzer Dávid, Fülöp Botond, Horváth Barnabás, Király Zalán, Laman Richárd, Nagy Benedek, Nagy Botond, Pintér Dávid, Reinis Scerbinskis, Világi Kristóf

A "halálcsoportokat" elkerülték - a házigazdákat nem

Szombaton délután sorsoltak Poznanban az egyetemi Európa-bajnokság helyszínén. A TF női és férfi csapata egyaránt az A-csoportba került a házigazda együttesekhez. Első látásra úgy tűnik, mint a női, mind pedig a férfi alakulat elkerülte a B-jelű "halálcsoportot".

Szinte szűknek bizonyult az az előadó, amelyben a szervezők a 14 férfi és a 12 női csapat képviselői, valamint a játékvezetők jelenlétében megtartották a sorsolást.

A hölgyeknél a 12 csapatot négy darab hármas csoportba osztották, a férfiaknál pedig két négyes és két hármas csoportban zajlanak majd a küzdelmek.

Elsőként a hölgyeknél sorsoltak, és a TF a házigazda Adam Mickiewicz Egyetem, valamint a német Göttingeni Egyetem csapatával került egy hármasba, mégpedig az A-jelűbe, miközben a B-ben összekerült a tavalyi portugáliai Európai Egyetemi Játékok két döntőse, a Zalaegerszegről Oroszországba szerződő Sigi Koziarral a soraiban felálló bécsi, valamint a strassbourgi egyetem együttese.

Magyar Bianka an TF edzője így értékelt: "Úgy tűnik, ellentétben a tavalyi Európai Egyetemi Játékokkal, most elkerültük a halálcsoportot. Tavaly sem a lengyel, sem pedig a német csapat nem volt ott Coimbrában, nem ismerjük őket. Ebből a szempontból talán jó is, hogy  először szabadnaposak leszünk, s felmérhetjük, milyen erőt képviselnek riválisaink. Mindenképpen szeretnénk bejutni a legjobb nyolc közé, de jelen pillanatban elsődlegesen a nyitó, a hazaiak elleni mérkőzésünkre koncentrálunk.

A férfi együttes is az A jelű csoportba, került, ez a két kvartett egyike. A TF csapatát a házigazda Poznani Gazdasági Egyetemi, valamint a román Pitesti Egyetem mellé sorsolták harmadiknak, hogy aztán negyedik csapatként "behúzzák" melléjük még amolyan "habként a tortára" a madridi politechnikai egyetem csapatát.. Itt is a B-csoport tűnik a "halálcsoportnak" olasz, litván valamint francia együttessel.

Boros Zoltán, a TF férfi együttesének edzője így értékelte a csoportbeosztást: "Lehetett volna könnyebb, de akár nehezebb is. A hazaiak minden bizonnyal igen erős együttest szedtek össze, s nyilván próbálnak kitenni magukért, hazai környezetben jól szerepelni. A román csapat régóta résztvevője az egyetemi Eb-knek, összeszokott, jó erőkből álló társaság, a spanyol kosárlabdát pedig nem nagyon kell bemutatni senkinek. Nehéznek tűnik, megpróbáljuk a  legtöbbet kihozni magunkból - meglátjuk mire lesz elég.

A TFSE két csapatának tervezett programja a csoportmérkőzéseken:
Nők:
Július 22.:
Adam Miczkiewicz Egyetem - TFSE 13.00
Július 23.:
Göttingeni Egyetem - TFSE 13.00

Férfiak:
Július 21.:
TFSE: Madridi Politechnikai Egyetem 17.30
Július 22.:
Poznani Gazdasági Egyetem - TFSE 13.00
Július 23.
Pitesti Egyetem - TFSE 15.15

Fotó - TFSE

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus