Egyetemi Európa-kupa: Final Four a debreceni fiúkkal

A DEAC óriási meccsen legyőzte a világhírű moszkvai Lomonoszov Egyetem csapatát. Mivel a Tallin simán, 79-51-re megverte a Jekatyerinburgot, így a debreceniek bejutottak az Egyetemi Európa-kupa (International Student Basketball League) négyes döntőjébe.

Lomonoszov Egyetem - DEAC 68-81 (14-21, 21-13, 17-22, 16-19)

DEAC: NAGY BOTOND 13/3, Nagy Benedek 9/6, Pék 10/6, SZARKA 16/6, VAS 19. Cs: Andrássy 8, Gál B. 2, Kiss L. 2, Helgasson 2, Szendrei.

A tét az első percekben a DEAC-ot nyomasztotta, 6-0-lal indítottak a moszkvaiak. Utána azonban Vas Viktor vette vállaira - a széles jelzőt külön, utána tesszük hozzá az alliterációt megtartandó - a debreceni együttest, s az ő 6 pontjára építve egy 8-0-s futással fordított a DEAC. A negyed közepéig szoros volt az állás, 14-11-es orosz vezetés után azonban Szarka Dávid triplája egy szédületes, 16-0-s DEAC-száguldás kezdetét jelentette, amelynek vezére a nagy rohamot indító tripla szerzője volt.

A kisszünet nagy törést okozott a DEAC játékában. A negyed első felét 14-3-ra nyerve 2 pontra feljött a Lomonoszov egyetem. E kritikus helyzetben a legjobbkor dobott triplát Pék, majd az izlandi fiú, Helgasson is megvillant. A moszkvaiakat nem törte meg, hogy ellépett a DEAC, a félidő végére ismét feljött 2 pontra az orosz együttes. A félidő azonban Pék újabb hármasával, s 5 pontos debreceni vezetéssel zárult.

Szünet után 1 pontra feljött a Lomonoszov Egyetem csapata, ám ekkor egy cserejátékos, Andrássy Géza segítette át büntetőivel dr. Nagy Ágoston együttesét a holtponton. A negyed közepén azonban ismét felküzdötték magukat az oroszok 1 pontra. Ekkor a Nagy-fivérek villantak meg, s 49-48 után egy 11-0-lal, több eladott labdába belezavarva a moszkvaiakat jelentős előnyt szerzett a DEAC, amely 10 ponttal vezetett a befejező etap előtt.

Ez ugyan Gál Balázs kosarával kezdődött, de utána egy 8-0-s "részhajrával" feljöttek 4 pontra a moszkvaiak. A hajráig tartotta párpontos előnyét a DEAC, több mint 2 percig állt 71-65-ös debreceni vezetés az eredményjelzőn, másfél perccel a befejezés előtt pedig 74-68-ra vezettek a hazaiak. A kegyelemdöfést 83 másodperccel a lefújás előtt Szarka triplája adta meg a moszkvaiaknak, egy színvonalas, izgalmas mérkőzésen győzött, így továbbjutott az Egyetemi Európa-Kupa négyes döntőjébe a DEAC. Vas Viktor egy igen "izmos", 19 pontos és 15 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a sikerből.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus