Férfi Egyetemi Bajnokság: Öt csapat is 100 pont fölött

Beindult a "nagyüzem" a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A második fordulóban nem kevesebb, mint öt csapat - DEAC, Miskolc, BME-MAFC, ELTE-BEAC, Mosonmagyaróvár UNI-Győr - jutott 100 pont fölé.

A Hunbasket összefoglalója:

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 2. forduló

Keleti csoport:

Debreceni Medikus SE - Nyíregyházi ESE 92-72 (15-21, 22-19, 26-25, 29-7)

Debrecen, OEC tornaterem, 20 néző. V.: Fülöp, Kisházi.

Debreceni Medikus SE: Zoványi 20/3, Valner 2, Albukai 14, SZIRBUCZ 9, WU 15. Csere: Zaghlol 2, VERES 7, HORAI 6/6, Taghyjev 7/3, MUGAMBA 10. Edző: Kovács István.

Nyíregyházi ESE: DEMETER 12/9, Bíró Bo. 5, Kabongo 7/3, Bíró BE. 15, VERBA 32/18. Csere: Vámos 1, Bálint. Edző: Vida Zoltán.

Mindkét csapat több hiányzóval, az elmúlt szezonoktól eltérő módon sok új játékossal érkezett a mérkőzésre, és az már a feldobás előtt várható volt, hogy szoros meccset fognak játszani. A kezdeti bizonytalanság után a vendégek rutinosan magukhoz ragadták a kezdeményezést, és pár pontos előnyre tettek szert, elsősorban Verba Szabolcs és a végül 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Bíró Benedek kiváló játékával. Hullámzott a mérkőzés, nagyon sok volt a hiba mindkét együttes részéről, és hiába érte utol többször is a hazai csapat a vendégeket, nem sikerült előnyt szerezniük. Verba (32 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 6/10 távoli dobás) továbbra is megállíthatatlan volt a támadó oldalon, fantasztikus hármasaival mindig meg tudta akadályozni, hogy a medikusok lendületbe kerüljenek. Wu Jüan Seu (15 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz), valamint a teljes cserepad azonban mindig hozzá tudott tenni a debreceniek játékához, és végül ez is hozta meg a sikert. Az utolsó negyedben ugyanis a Nyíregyháza már nem tudott megújulni, és bár a végére kialakuló 20 pontos különbség nem tükrözi a két csapat közötti valós különbséget, a hazaiak  második győzelmüket is megszerezték.

 

Kovács István: - Nagyon örülök a győzelemnek, sokáig ugyanis nem nekünk állt a zászló ezen a meccsen. Annak külön örülök, hogy Veres Bánk  és Horai Péter ilyen fantasztikus utolsó negyedet produkált, ami elengedhetetlen volt a sikerhez. Ma mindenki hozzá tett valami pluszt az eredményhez. Gratulálok az ellenfélnek, ismét egy nagyon sportszerű ellenfelet sikerült legyőzni.

Vida Zoltán: - Gratulálok a hazaiaknak, egy jó mérkőzésen sikerült nyerniük. Az utolsó 2-3 perc kivételével egyenragú ellenfelek voltunk, azonban a végére elfáradtunk. Örülök, hogy a fiúk a maximumot kihozták magukból, dolgozunk tovább a sikerért.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_52801

 

DEAC - Semmelweis Egyetem 107-47 (20-9, 25-8, 36-8, 26-22)

Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok, 20 néző, V.: Szűcs., Bács.

DEAC: Kenéz 2, VARGA S. 25/9, Várszegi 7/3, SÓLYOM 11/3 Czermann 8 . Csere: Neuwirth 3/3, OROSI 10/6, Ságodi 3/3, BATA 21/15, Sipos 9/9, Varga B. 8. Edző: Nagy Lajos.

Semmelweis Egyetem: SZŐKE 29/3, Csipán L. 10, Kovács G. 4/3, Kórodi 4, Tóth. Csere: Körmöczi, Székely, Csipán K. Edző: Weisz Miklós.

A házigazdák Várszegi vezetésével egy 9-0-ás rohammal indították a találkozót, majd a fővárosiak is megkezdték a pontgyártást, azonban a DEAC a végül 25 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával záró Varga Sándor révén hamar kétszámjegyűre kovácsolta a hazai előnyt (20-9). A folytatás is hasonlóképpen alakult, Bata Olivér és Czermann Patrik révén tovább robogott a Debrecen, míg a SOTE Szőke Soma pontjaival próbálta tartani a lépést, a nagyszünetre viszont így is megduplázta fórját a házigazda (45-17). A folytatásban még egy lapáttal rátett az eddigiekre Nagy Lajos gárdája: a fehér-feketék többek között Varga remekelésével gyakorlatilag már a harmadik etapban eldöntötték a találkozót (81-25). A negyedik játékrészre már eldőltek az érdemi kérdések, Szőke kosaraival  igyekezett szépíteni a Semmelweis Egyetem, ám a hajrában Bata és Sólyom Bence megmozdulásai után Varga büntetőivel a száz pontos határt is átlépve végérvényesen lezárták a mérkőzést (107-47). A DEAC így 60 pontos diadallal folytatta az Egyetemi Bajnokság aktuális kiírását hétfő este a cívisvárosban. 

 

Nagy Lajos: - Picit nehezen indult, de örülök neki, hogy egy jó iramú meccset sikerült játszani. Sok sikert kívánok a SOTE csapatának

Weisz Miklós: - A ma bevethető nyolc játékosból hárman is kisebb-nagyobb sérüléssel vállalták a játékot, amiért jár a dicséret. Nem vagyunk egy súlycsoportban a DEAC-cal, ennyi sérülttel főleg nem.

 Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_52761 

 

BME-MAFC - SZTE-Szegedi RSC 103-64 (22-19, 31-17, 20-12, 30-16)

Budapest, Camugo, 50 néző, V.: Gaál, Szőts.

BME-MAFC: KOFLANOVICS 2, LÁNG-MITICZKY 20, KÓSA 20/6, Horváth, Pásztor 6. Csere: Vargovics 4, Vantal 2, ROZS 10, VAS 18, Géczi 5, TÓTH 10, Molnár 6. Edző: Weisz-Tiba Klára.

SZTE-Szegedi RSC: KLAUSZ 15, Gombás 6, Kovács 9/3, EL-NADER 14/3, Tráser 5. Csere: BARCSIK 15/15. Edző: Gaál Gergő.

A mérkőzést a "műszaki alakulat"  két nehéztüzére, Láng-Miticzky Dániel (20 pont, 6 lepattanó), és Kósa Gergely (20/6 pont, 2 szerzett labda) találata nyitotta. Egy darabig BME-MAFC fölény érződött, de a szegediek nem adták fel ilyen korán. A válasz hamarosan Klausz Barnabástól (15 pont, 9 lepattanó, 12 eladott labda) érkezett. Az első negyedben nagyrészt neki volt köszönhető a szoros eredmény. A második negyedben csatlakozott társához a vendégektől Barcsik Balázs (15/15 pont), és elsüllyesztett 3 triplát. A vendéglától azonban magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, és Láng-Miticzky vezetésével 31 pontos 10 percet repesztettek. Koflanovics Kristóf (2 pont, 12 gólpassz), mint egy karmester irányította társait, és osztogatta a szebbnél szebb asszisztokat, padról érkezve pedig Vas Botond (18 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz) volt eredményes. Kósa utolsó másodperces triplája zárta a félidőt. Fordulás után kicsit nyílt az olló. 2-3 hazai kosár után jött 1-1 vendég találat. Pásztor Mátyás  jelenléte stabilitást adott a BME-MAFC védelmének. A Kósa-Láng-M. duóhoz csatlakozott Tóth Kornél is pontgyártásban. A negyedik negyed műszakis szempontból megint erősre sikerült pontszerzésben, mivel a fáradó vendégeket rendre leindították a sok játékost forgató hazaiak. Mindenki kivette részét a pontgyártásból. A szegedi csapat sokáig állta a sarat. El-Nader Hamza (14/3 pont, 7 kiharcolt fault, 6 eladott labda) vette hátára csapatát a végjátékban, de a BME-MAFC győzelme nem forgott veszélyben.

 

Weisz-Tiba Klára: - Le a kalappal a szegedi csapat előtt, jól bírták a tempónkat. Sokat kell együtt játszanunk, és szépen helyükre fognak kerülni a dolgok.

Gaál Gergő: - Gratulálok a BME-MAFC csapatának! Nagyon szimpatikus, és hajtós mérkőzést játszottunk ellenük. Sajnálom, hogy csak 6 emberrel tudtunk megjelenni. Egyetemi elfoglaltságok miatt a csapat fele nem tudott velünk tartani. Remélem a visszavágón kicsit szorosabb mérkőzést tudunk játszani.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_52791

 

Eszterházy SC - Miskolci Egyetem 79-118 (26-22, 23-31, 15-28, 15-37)

Eger, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, 40 néző. V.: Fehérvári, Mezei.

Eszterházy SC: GILSZKI 27/9, POMÁZI  25/12, Kerekes 6/6, Bajusz 9/3. Csere: Kocsis 7, Kátai 3/3, Ficsor 2. Edző: Klepej Roland.

Miskolci Egyetem: GADUS B. 19/12, Sándor 6/6 , KOZÁK B. 26 ,  GERŐCS 19/3, Ragályi 13. Csere: Szőke 5, Tóth 6, Velkey 5/3, GADUS  F. 13, NYÍRI 6. Edző: Béres Dávid.

Hazai oldalon nem számíthatott sérült két játékosára Rékasi Bojta és Botka Botond személyében Klepej Roland. A remekül kezdő egriek meglepték a Miskolcot az első negyedet meg is nyerték, és bár az egyértelmű esélyes Miskolc a második etapra valamelyest rendezte védekezését,  szünetben  mindössze 4 pont volt a differencia a vendégcsapat javára. Ez leginkább a hazai csapatnak volt hízelgő, hiszen a Miskolci Egyetem gárdájának játékosai egy osztállyal feljebb játszanak. Az első negyedben, hazai oldalon a Gilszki Erik (27 pont, 2 lepattanó, 2 szerzett labda, 22 VAL) Bajusz Ábel duó (9 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 7 VAL) szállította pontokat. Vendégoldalon a Kozák Bertalan (26 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett, 4 gólpassz, 39 VAL) és Gadus Bogdán Olivér (19 pont, 2 lepattanó, 2 szerzett labda, 5 gólpassz és 22 VAL.). A hazai csapat az első negyedben nagyon sok triplát tudott értékesíteni (57 % százalékos mutató). A második negyedben sem változott sokat a játék képe, de egyre több játékos iratkozott föl a pontszerzők közé. Nagyon szép és eredményes támadójátékot láttunk mindkét fél részéről. A hazaiak továbbra is nagy százalékban találtak be a hárompontos vonal mögül, de a vendégcsapat sem hagyta magát, bár ők inkább a belső posztokon, a festék területén domináltak. A második negyed végére tudott csak pár pont előnyt kicsikarni a vendégcsapat. A harmadik negyedben már egy teljesen más Eszterházy SC-t és Miskolcot láthattak a nézők, a hazai fiúk szinte bent maradtak az öltözőben. Ami az első félidőben ment védekezésben és támadásban, az most nem jött össze a harmadik negyedben. Ezt kihasználva a miskolci gárda jelentős előnyt tudott kiharcolni. Jól jellemzi az összecsapás ezen szakaszát az a statisztikai adat is, hogy a hazai csapat csak a harmadik negyed derekán szerezte az első kosarát szünet után. A harmadik negyed végére sikerült felébredni az Egernek, azonban ez csak az eredmény kozmetikázására adott lehetőséget. A negyedik negyed sem hozott nagy változást az előzőhöz képest, a hazaiak edzőjének már az első perc végén ki kellett kérnie az idejét, majd 3 perccel később a másodikat is. A miskolci gárda lendülete ez után sem tört meg, hiszen minden játékos szerzett pontot a mérkőzés során. Gadus Fábián 13 pontig, Gerőcs Roland Bálint 19 pontig és Ragályi Levente 13 pontig jutott. Hazai oldalon Pomázi Patrik 25 pontig és Kocsis Dániel 7 pontig jutott, itt már nem sikerült minden játékosnak a pontszerzés. Ez után már jól érzékelhető volt, hogy ki nyeri a találkozót a kérdés már csak az volt, hogy mennyivel.

 

Klepej Roland: - Jól kezdtük a mérkőzést, volt ritmusa a támadásunknak, és a védekezés is hellyel közzel működött. A második negyedben már sajnos több üres dobó helyzetet tudott magának kialakítani a Miskolc, illetve több második esélyes kosarat engedtünk ellenfelünknek. A második félidőre sajnos a támadásunk egysíkúvá vált, amiből rendre rossz döntés született, és kaptuk a gyors indításokat. Az utolsó negyedben voltak még szebb momentumaink, viszont a védekezésünk egy átjáróház volt. Gratulálok a Miskolcnak, és további sok sikert kívánok nekik!

Béres Dávid: - A mérkőzést jól kezdte mindkét csapat, így nagyon szoros is volt az első félidő. A hárompontos vonalon kívülről nagyon jól dobott a hazai együttes, mi ezt már kevésbé mondhattuk el magunkról. A mi erősségünk inkább a palánk alatti területen, a festéken belül volt jelentős, amit észre is vettünk és ki is használtunk eredményesen. Ezzel sikerült meglépni az Eger csapatától, amit meg tudtunk tartani a mérkőzés végéig. Sok sikert kívánok az Egernek!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_52771

 

 Nyugati csoport:

Szombathelyi ESE - SMAFC 84-31 (21-13, 24-1, 15-7, 24-10)

Szombathely, 20 néző. V.: dr. Popgyákunik, Bognár.

Szombathelyi ESE: KISS 6/6, Nárai 8/6, Vicze 2, TAKÁCS 28/12, VÁRKONY T. 10/3. Csere: Gyánó 3/3, Frisnyák 2, Várkony K. 10, Gundinger 2. Edző: Kéri Péter.

SMAFC: Hencz 6/3, Heiszenberger 5/3, Török 2, Szívós 3, Fekete 7. Csere: Maksoude 4, Gyuricza 2, Göndöcs, Ladócsi, Szarka 2. Edző: Márkus Tamás.

A SZOESE csapata jelentősen átalakult a korábbi évekhez képest, de a vendégeknél is történtek változások a nyáron. A hazaiak ennek ellenére győzelemmel szerették volna kezdeni a szezont. Az első percekben felváltva estek a kosarak, de a negyed végére már kialakított egy megnyugtató előnyt a szombathelyi csapat. A második játékrészben pedig a hazaiak el is döntötték a mérkőzés sorsát, mindössze egy pontot engedélyezve a SMAFC-nak. A játék képe a fordulás után sem változott sokat, a vendégek támadójátéka akadozott Kéri Péter pedig igyekezett minden játékosának lehetőséget adni a játékra. Végül jelentős különbségű szombathelyi győzelemmel zárult a mérkőzés. Hazai oldalon Takács Zsolt 28 pontjával és 9 lepattanójával ért el 36 VAL-t mindössze 26 perc alatt, míg a SMAFC csapatában Fekete Gellért 7 ponttal és 9 lepattanóval volt a legeredményesebb.

 

Kéri Péter: - A felkészülésünk nem a legideálisabban alakult ebben az évben, ezért kíváncsian vártam a mérkőzést és hogy mire leszünk képesek. Ennek ellenére a fiúk mindent a megbeszéltek szerint vittek véghez a pályán és a sikerült mindenkinek kellő játéklehetőséget adnom.

Márkus Tamás: - Büszke vagyok a fiúkra annak ellenére, hogy már az elején hátrányba kerültünk, nem adták fel és küzdöttek az utolsó percig. Gratulálok a SZOESE csapatának a győzelemhez.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_51641

 

ELTE BEAC – Veszprémi ESC 104-82 (19-31, 33-15, 30-17, 22-19) 

Budapest, BEAC csarnok, 40 néző. V.: Czupi, Novák.

ELTE BEAC: Jónás 8,  MAGDA 13/9, Sipos 5, Bodnár 2, KERESZTÚRI 32,. Csere: BORSOS 12/6, Nagy J. 6, SZABÓ I. 6, Orczi 7, Ipacs 4, HARSÁNYI 9, Antal. Edző: Csányi Zoltán.

Veszprémi ESC: BIRKÁS 18/3, VÉGH 16, PRODANOVIC 20/12, MATAFU 22/9, Scheff 4. Csere: Halász 2, Csernák, Németh, Nádasdi. Edző: Kerekes Gábor.

A mérkőzés első időszakában nehezen lendültek játékba az ELTE fiataljai, amit a veszprémiek egységes csapatjátékkal remekül ki is használtak, pontos dobásaikkal elhúztak ellenfelüktől. Aztán ahogy telt az idő, a "hosszabb" pad, no meg a játék gyorsítása egyre közelebb hozta az ELTE-t az ellenfeléhez. A 32 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Keresztúri Ákos remek palánk alatti játékával aztán a vezetést is átvették a budapesti fiatalok, akik a nehezen megszerzett előnyüket a mérkőzés végéig folyamatosan növeltek. Mindkét csapatban voltak kiemelkedő teljesítmények, aminek köszönhetően egy nagyon élvezetes, jó színvonalú mérkőzést játszottak a csapatok.

 

Csányi Zoltán: - Ebben az összeállításban most játszottak először tétmérkőzést a srácok, nos, ez meg is látszott a mérkőzés első szakaszában. Aztán védekezést és sebességet váltottunk, aminek meg is lett az eredménye. Mondjuk nagy előnyünk a fent említett nehézségen túl, hogy a padról érkezők is sokat hozzá tudtak tenni a játékhoz. Gratulálok a veszprémi egyetemistáknak is, vannak nagyon jó játékosaik.

Kerekes Gábor: - Idén új felállásban érkeztünk a bajnokságba. A mérkőzést jól nyitottuk, a gyengébb rotáció miatt elfáradtak a fiúk a végére, a harmadik negyedre a jól játszó hazai csapat egyértelmű előnyre tett szert. Minőségi mérkőzést játszottunk, sok sikert kívánok nekik a bajnokságban.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_51631

 

Mosonmagyaróvár UNI-Győr - Óbudai Egyetem Kandó SC 101-88 (35-23, 31-21, 19-26, 16-18)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: FRIEDL 7/6, GOSZGOLA 13/3, Bakon 15/9, KÁMÁN K. 5, HÁGEN 16. Csere: PIUKOVITS 7, Tóth-Erdei 8/3, DANI 9/9, Éder 3/3, Karsai 6, Mester 3, Garancz 9/3. Edző: Laky Tibor.

Óbudai Egyetem Kandó SC: BALÁZS 14/3, LŐRINCZE 27/15, Leveleki 4, Pálvölgyi 7/3 , KARAKÓ 36/9. Edző: Őri Gergely.

Mindkét alakulat számára nagyon tanulságos mérkőzést játszottak a Lajta partján. A tartalékos, öt játékossal érkező vendégcsapatból két kosaras, a  36 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Karakó Bálint, valamint Lőricnze Dominik extra formát mutatott a találkozón, az ő semlegesítésük nem sikerült a hazaiaknak. A vendéglátók oldaláról, mindenki sok lehetőséget kapott az összecsapáson, így volt lehetőség gyakorolni, tapasztalatot gyűjteni. Mindkét csapat nagyon az út elején jár, van hova fejlődniük az év során. Az előző kiírás ezüstérmesének -amelyből Hágen Tamás ért el dupla-duplát (16 pont, 10 lepattanó)- győzelme ugyan nem forgott veszélyben, de a kis létszámmal, de nagy akarattal pályára lépő, szívós óbudai együttes minden elismerést megérdemel.

 

Laky Tibor: - Kötelező győzelemnek induló találkozóból csináltunk egy szoros mérkőzést, ahol egyik csapat sem fektetett nagy hangsúlyt a védekezésre, viszont kellemesen elszórakozott mindkét gárda, mínusz a két edzőt…

Őri Gergely: - Gratulálok a hazai csapatnak a győzelemhez, jó kis csapat lesznek. Nálunk, amíg én akarok legjobban mérkőzésre jönni, addig nem lesz keresnivalónk ebben a bajnokságban. A mostani mérkőzésen szereplő játékosaimnak pedig nagy gratuláció jár, nincs szégyenkezni valójuk, mindent kihozták magukból a srácok.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_51611

 

Halasztott mérkőzés:

PTE-PEAC - Ludovika SE 2024. 01.15.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket,hu; Práczki Péter

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus