Férfi egyetemi bajnokság: Vendég sikerek a keleti rangadókon, 50 pontos extra a TF játékosától

Keleten a 12., nyugaton a 10. fordulóra került sor.

Két rangadót is rendeztek a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi keleti csoportjában - mind a kettőn vendég győzelem született. A DEAC remek második negyedével Nyíregyházán, a Miskolc pedig szünet utáni pontosabb játékával a BME-MAFC otthonában diadalmaskodott. A Közgáz biztosan verte a DMSE csapatát, a Szeged pedig az NKE SE otthonában aratott fölényes győzelmet. A nyugati csoportban a tartalékos TF egy extra egyéni teljesítmény, Laman Richárd 50 (!) pontja - benne 11 tripla - révén verte a szintén tartalékos SMAFC-ot. Hosszú idő után állt fel legerősebb összetételében a címvédő Mosonmagyaróvár - győzött is az ELTE BEAC otthonában. A SzoESE simán verte a PEAC-ot, a Semmelweis Egyetem együttese pedig Veszprémben diadalmaskodott. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 12. forduló
 
Közgáz SC és DSK - DMSE 102-53 (31-13, 24-11, 31-15, 16-14)
Budapest, Kinizsi u., 30 néző. V.: Czupi, Bagi.
 
Közgáz: Papp D. 8/3, Kiss B. 5/3, PFANDLER 10/6, BARTHA 16, KOMMA 20. Csere: FÓTI 10, ÚR 12, Jenei 9/3, Csepregi 2, CSIKÓS 10. Edző: Vladár Csaba.
 
DMSE
: Soliman 13/3, Nádasi 4, Mlcoch 2, CSIRPÁK 16/3, UDUIOSE 18. Csere: Halász, Szilágyi. Edző: Kovács István.
 
Bartha Ákos gyors 7 ponttal adott alaphangot a találkozónak, majd a végül 16 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Csirpák Patrik ügyes, eredményes játékával kiegyenlítetté tette a játékot a debreceni legénység. A negyed vége ismét a hazai gárdáé volt. A folytatásban hasonló volt a játék képe. A több újoncot is felvonultató Közgáz - elsősorban a két dupla-duplát elérő játékosa, Komma László (20 pont, 10 lepattanó) és az egyik "debütáns", a nagy mezőnymunkát végző Pfandler Bence (10 pont, 13 lepattanó) vezetésével - fölényben játszott. A nigériai és egyiptomi orvostanhallgatót is felvonultató DMSE csapatának - főleg előbbi, a 18 ponttal és 12 lepattanóval szintén dupla-duplát elérő, s a találkozót két fölöttébb mutatós zsákolással lezáró Daniel Uduoise révén - azonban akadtak ügyes, szép megmozdulásai.
 
Vladár Csaba: - Köszönjük a játékot a tartalékosan érkező, de lelkes medikus csapatnak! Nálunk részben kényszerből - beteg és Erasmus program keretében külföldön tanuló játékosaink miatt - új csapat építése zajlik. Örülök, hogy sikerült egy jó mérkőzést játszani. További sok sikert kívánok a DMSE csapatának!
 
Kovács István: - Jó hangulatú, sportszerű mérkőzés volt. Szeretném megköszönni azoknak a játékosainknak, akik eljöttek, hogy egyrészt el tudtak jönni, másrészt pedig amennyire erejükből telt, ebben a felforgatott összetételben küzdöttek a csapatért! Gratulálok a Közgáznak a győzelemhez! A különbség teljesen reális, sőt még kicsit ránk nézve hízelgő.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_806
 
 
NKE SE – Szegedi RSC 57-102 (18-26, 14-20, 9-23, 16-33)
Budapest, Ludovika Aréna, 20 néző. V.: Sentényi, Kozma.
 
NKE SE: PILINSZKI 18, HUTÁS 20/3, Pálvölgyi 5/3, Tóth M. 9, Darvas. Csere: Lőrincz D. 2, Korcsik, Tóth Á. 3. Edző: Mészáros István.
 
Szegedi RSC: KAMENIK 17/3, BELLA 26/9, Tráser M. 4, Tráser N. 6, LŐRINCZ B. 16. Csere: SZABÓ A. 9/3, SAJGÓ 13/3, CSERVÁK 7, Balog 4. Edző: Mike János.
 
Mindkét csapat frissen, pörgősen kezdte a mérkőzést. A szegediek rutinjuknál fogva azért végig uralták az első félidőt, de az NKE SE csapata is jól tartotta magát. A második félidőben aztán kiütköztek a budapestiek hibái, egyre fáradtabbak lettek, és elég korán elvesztették kipontozódás miatt egyik legjobbjukat, Pilinszki Mátét. A Szeged egyenletesen jót nyújtott végig - kiemelkedő volt Bella Ádám 26 pontja (közte három tripla), 100%-os büntetőzése (9/9) és nyolc kiharcolt faultja, valamint Lőrincz Bálint 16 pontos, 14 lepattanós dupla-duplája. A végére papírforma eredmény született, a látottak alapján mindkét csapat elégedett lehetett.
 
Mészáros István
: - Iskolai elfoglaltságok és betegség miatt még a szokásosnál is hiányosabb volt a keret, akik viszont itt voltak, jól teljesítettek. Mi abszolút amatőr csapat vagyunk, igyekszünk lépést tartani a többiekkel, több-kevesebb sikerrel. Gratulálok a Szeged csapatának! Képzett, kulturált kosárlabdát játszanak.
 
Mike János: - Gratulálok a csapatomnak, hogy az utazás után, a késői időpont ellenére maximálisan odatették magukat, magabiztos győzelmet arattunk! Egyben gratulálok az ellenfélnek is a lelkes és sportszerű játékért!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_819
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - DEAC 78-100 (25-27, 11-27, 17-23, 25-21)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 50 néző. V.: Horányi, Pál
 
Nyíregyházi ESE: Szilasi 5/3, Vida 14/6, TISZA 8, Verba 7, SKORCOV 16. Csere: BÍRÓ 24/6, Bolden 2, Mokánszki 2. Edző: Bus Iván.
 
DEAC: POLLÁK 18/9, Sipos 8/6, SÓLYOM 12/6, SZEKERES 21/12, GÁSPÁR 14. Csere: VELKEY 10/6, FÁBIÁN 13, Fülöp 2, Czermann 2. Edző: Nagy Lajos.
 
Nagy lendülettel kezdték a csapatok a mérkőzést - mindkét együttes igen jó dobóformával indított, s ebből egy parádés első negyed alakult ki.  A második szakaszban a hazaiak játékát nagyon sok hiba, eladott labda jellemezte, és dobásaik többsége is pontatlan volt. Ebben a szakaszban a DEAC sokkal koncentráltabb, pontosabb játékával, egységes csapatmunkájával "döntő csapást" mért a nyíregyházi együttesre. A második félidő kiegyenlített, időnként látványos játékot hozott. Remek második negyedével biztosan győzött az összesen 13 triplát szerző vendég együttes.
 
Bus Iván
: - Gratulálok a saját fiaimnak és a debreceni csapatnak is! Úgy gondolom, hogy felvettük a versenyt a Debrecennel, és szeretnénk megszerezni a negyedik helyet.
 
Nagy Lajos: - Köszönöm a nyíregyháziaknak, hogy sportszerűen hozzájárultak a mérkőzésidőpont módosításához. Gratulálok mindkét csapatnak! Jó iramú mérkőzést játszottunk, jobb dobószázalékunknak köszönhetően tudtuk megszerezni a győzelmet.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_818
 
 
A 9. fordulóból halasztott mérkőzés
 
BME-MAFC- Miskolci Egyetem 70-81 (20-18, 14-15, 18-25, 18-23)
Budapest, Tüskecsarnok, 40 néző, V.: Kaposi, Molnár.
 
BME-MAFC: Svéda 4, Láng-Miticzky 8/6, Bór 4/3, ROZS 22/3, SZÁNTÓ 12. Csere: Koflanovics 10/6, Pásztor 4, Baranyi 6, Horváth Cs., Horváth M., Rados. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Miskolc: Sándor 10/6, KOZÁK M. 23/9, Kozák B. 11/3, Bíró 1, RAGÁLYI 20/12. Csere: ASSZÚ 10, Orliczki 2, Szőke 2, Nyíri 2, Taskó, Molnár. Edző: Béres Dávid.
 
Mindkét csapat idegesen kezdett a rangadón, két percet kellett várni az első kosárra. Miskolci szempontból indult jobban a pontgyártás, a vendégek gyorsan össze is hoztak egy 7-0-s rohamot. A hazaiak edzője rögtön időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben - ez sikerült, ugyanis pár perc alatt 11-12-re módosult az állás. Szántó Levente (12 pont, 16 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 5 blokk) tarthatatlan volt, és a védőpalánk alatt is gyakorlatilag "beterítette" a légteret - ekkor a vendég alakulat mesterének kellett rendet tennie saját csapata "háza táján". Az újabb időkérés után fej-fej mellett haladtak a csapatok egy kifejezetten színvonalas negyedet produkálva - a felvonás végén Rozs Máté (22/3 pont, 13 lepattanó, 6 kiharcolt fault) szemfüles lepattanózásának és kosarának köszönhetően a budapestiek kétpontos vezetésével térhettek pihenőre a csapatok. A második negyed parádés BME játékkal indult: betalált Bór és Láng-Miticzky, illetve Pásztor szenzációs energiával érkezett a kispadról, így 13 pontos hazai vezetés alakult ki.
 
Ekkor újabb miskolci időkérés után védekezést váltott a vendég gárda. Ezzel kisebb zavart okozott a hazaiaknál, majd Kozák Márton (23/9 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével két perc alatt felzárkózott a borsodi együttes, így egypontos hazai vezetéssel ért véget az első félidő. A harmadik negyedben Kozák Bertalan (11/3 pont, 4 lepattanó) és Ragályi Levente (20/12 pont, 11 lepattanó) vette hátára a miskolci egyetemistákat - a vendéglátó Rozs és Koflanovics (10/6 pont, 3 szerzett labda) révén talált csatlakozást. Ebben a szakaszban nagyon sok ziccert hibázott a BME, így szépen lassan kezdett ellépni a Miskolc. Az utolsó negyedben a vendégek rendre megtalálták a rést a BME-MAFC védelmén, és demoralizáló kosarakat szereztek, míg a műszakisok sorozatosan hagyták ki a legkönnyebbnek látszó ziccereket is. Kozák M. nem kegyelmezett: vagy ő dobott, vagy társait hozta helyzetbe jó passzokkal, folyamatosan nőtt a különbség a két alakulat közt. A BME-seknek még maradt annyi erejük az utolsó percre, hogy szépítsenek kicsit az eredményen, de a vendég győzelem ekkor már nem volt veszélyben.
 
Weisz-Tiba Klára: - Sajnos, úgy érzem, több volt ebben a meccsben. A srácok nagyon igyekeztek, mindent megcsináltak, amit kértem, de egy ilyen erős csapat ellen nem hagyhatunk ki ennyi ziccert. Azt hiszem, 28/81-es dobóteljesítménynél nincs miről beszélni. Gratulálok a Miskolcnak, a döntőben is szeretnénk velük találkozni!
 
Béres Dávid
: - Egy jó meccsen vertünk meg egy erős BME-t. A harmadik negyed végéig teljesen fej-fej mellett haladtunk, és nyitott volt a küzdelem, aztán ritmust tudtunk váltani, így nyertünk.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_806
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
Eszterházy SC — Miskolci Egyetem, 2022.03.23

 
Nyugati csoport, 10. forduló
 
ELTE BEAC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 74-89 (15-29, 19-25, 15-21, 25-14)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Rózsavölgyi, Hartai.
 
ELTE BEAC: TÍMÁR 16/3, Somosi 1, TÓTH M. 14, Morauvszki 6, Szabó 8/6. Csere: BORSOS 12/6, Réti 3, Gyapjas 5/3, Igonda 2, Harsányi 4, Kis 3/3, Molnár. Edző: Csányi Zoltán.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Kámán B. 10/6, GEIGER 16/9, BAKON 19/9, KÁMÁN K. 14, HÁGEN 16. Csere: Gosztola 4, Friedl 3, Szabó 3, Karsai 2, Jakab, Gergácz 2, Vass. Edző: Laky Tibor.
 
Tulajdonképpen az NB I B Zöld csoportjában játszó kosarasok játszottak az NB II középcsoportjában játszó játékosok ellen. Ez a különbség az első negyedben elsősorban a játék gyorsaságában, pontosságában, összeszokottságban mutatkozott meg a mosonmagyaróvári fiatalok javára. A folytatásban a budapesti egyetemisták próbálkoztak lépést tartani ellenfelükkel, de minden kísérletükre volt válasza ellenfelüknek, ennek megfelelően hamar, gyakorlatilag már az első negyedben eldőltek a lényeges kérdések. A címvédő Mosonmagyaróvár - amelyből Kámán Kristóf 14 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával zárta a találkozót - magabiztos győzelmet aratott a feladathoz a második negyedtől "felnövő" ELTE BEAC ellen.
 
Csányi Zoltán: - Sajnos nem tudtuk felvenni a gyorsan és pontosan játszó mosonmagyaróvári egyetemisták ritmusát. Próbálkoztunk védekezésben különböző variációkkal, de az ehhez szükséges összeszokottság hiánya mindig megakadályozta, hogy igazán hatékonyak legyünk, így aztán folyamatosan futottunk ellenfelünk után - sajnos esélyünk sem volt utolérni őket.
 
Laky Tibor: - Gratulálok mindkét csapatnak a mérkőzéshez, elég fizikálisra sikerült mindkét részről! Sikerült teljes kerettel eljönni, végig kézben tartva a mérkőzést lehetett kísérletezni. Természetesen örülök a győzelemnek.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_782
 
 
SZOESE – PTE-PEAC 97-61 (26-11, 19-19, 25-12, 27-19)
Szombathely, 30 néző. V.: Esztergályos, Antoni.
 
SZOESE: KISS M. 18/12, HORVÁTH CS. 17/6, Novák 4, Frisnyák 4, SCHVEIGHOFFER 23/6. Csere: Gombkötő 6/3, VICZE 9/3, MONEK 16/12. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
PTE-PEAC: SIMON 18, Vad 4, Gergely 7/3, Zalay 3, Griszháber 9/3. Csere: GÉMES 12, Huszka 2, Németh 6. Edző: Moosz Milán.
 
Mindkét csapat tartalékos kerettel várta a mérkőzést, amit a hazaiak tudtak jobban kihasználni elsősorban a stabil és agresszív védekezésüknek köszönhetően. Öt perc után már 10 pont volt a szombathelyiek előnye, így Moosz Milán magához is hívta övéit. Ennek ellenére ekkor még nem változott a játék képe, és tovább növelték előnyüket a hazaiak. A második játékrészben feljavult a PEAC támadójátéka, és bár közelebb nem kerültek ellenfelükhöz, de a különbség nem nőtt tovább a nagyszünetig. A fordulás után megint Kéri Péter csapata kezdett jobban, így hamar 20 pont fölé nőtt a hazai gárda előnye, és a lényegi kérdések eldőlni látszottak.
 
A vendégek ekkor többször ziccerben hibáztak, míg hazai oldalon egyre hatékonyabban dobtak a triplavonalon túlról is a játékosok. Az utolsó negyedre már csak a végeredmény maradt kérdés, illetve, hogy elérik-e a hazaiak a 100 pontot, ami végül nem sikerült nekik. A SZOESE csapatában Schveighoffer Péter 23 pontja mellé leszedett 8 lepattanót, 34 VAL-lal zárta a meccset. Mellette Kiss Mihály 18 ponttal, illetve 7-7 lepattanóval és gólpasszal ért el 30 VAL-t. A vendégeknél Simon Márton 18 pontját, 7 lepattanóját és 8 kiharcolt faultját (22 VAL) lehet kiemelni.
 
Kéri Péter: - Gratulálok mindkét csapatnak a sportszerű mérkőzéshez! Tartalékosan vártuk a meccset, de a vendégek is így érkeztek. Végig jó ritmusban tudtunk kosárlabdázni. A védekezésünk stabil volt, de támadásban a sok dobott pontunk ellenére voltak rossz vállalásaink - a következő meccseken ezeket szeretnénk kijavítani.
 
Moosz Milán: - Ahogy az idegenbeli mérkőzésekre általában, most is igen tartalékos csapattal érkeztünk. Igyekeztünk a legtöbbet kihozni és méltó ellenfelek lenni. A fiatal Gémes Levente teljesítménye nagy bizakodásra ad okot. Gratulálok a Szombathelynek, és további sok sikert kívánok nekik!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_783
 
 
TFSE – SMAFC 95-64 (12-15, 29-13, 31-15, 23-21)
Budapest, Testnevelési Egyetem E-terem, 40 néző. V.: Gaál, Káré.
 
TFSE: PATAKI 6/6, Váczi 6/6, LAMAN 50/33, Horváth G. 9/6, FÉLIX 16. Csere: SZLÁVIK 8, Tárnai, Velkey. Edző: Boros Zoltán.
 
SMAFC: HEISZENBERGER 13/6, Hencz 9/3, Hajnal 20/15, Szabó D. 14/6, Kemény 2. Csere: Janzsó 4, Fekete 2. Edző: Farkas Dávid.
 
Két tartalékos csapat mérkőzésének elején a SMAFC alaposan meglepte a hazaiakat, s hamar 8 pontos előnyt szerzett. A negyed második felében kezdett "ébredezni" a TF, de a nyitó etapot a soproniak nyerték. A második negyedben a TFSE magára talált lendületes, pontos játékával, és átvette a vezetést a félidőre. Fordulás után a hazaiak az igen jó napot kifogva bátran is vállalkozó Laman Richárd tripláival - aki kiemelkedő 50 pontot dobott a mérkőzésen, 14 lepattanóval - növelték előnyüket. A negyedik negyedben a SMAFC elsősorban Hajnal Kristóf tripláival kiegyenlítetté tette a játékot, de a két középső negyedben nagy fölényben játszva, egy extra egyéni teljesítményre alapozva biztosan győzött a TF.
 
Boros Zoltán: - Erre a mérkőzésre nem tudott eljönni egy külsős játékosunk sem, viszont a fiúk ennek ellenére nagyon szépen helyt álltak. Gratulálok nekik és a Sopron csapatának is!
 
Farkas Dávid: - Gratulálok a TF-nek a győzelemhez, még így tartalékosan is sokkal nagyobb játékerőt képviseltek, mint mi! Sajnos több hiányzóval dolgoztunk, akik kötelező iskolai elfoglaltságuk miatt nem tudtak jönni.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_784
 
 
Veszprémi Egyetemi SC - Semmelweis Egyetem 48-78 (7-22, 18-22, 18-16, 5-18)
Veszprém, 100 néző. V.: Sebesi, Szőcs.
 
Veszprémi Egyetem SC: Rózsás 8/6, PIUKOVITS 22/3, REHÁK 13/6, Lőrincz, Slavóczki 4. Csere: Varga M. 1, Szabó B., Kubik, Kátai. Edző: Mérész Csaba.
 
Semmelweis Egyetem: Schirer 5, Vámosi 4, TÓTH M. 13/3, JANKÓ 12, KIRJÁK 18. Csere: Hajdú 8, MOLNÁR D. 14, Körmöczi 4. Edző: Weisz Miklós.
 
Kifejezetten jól kezdett a VESC, és a vezetést is megszerezte (6-4), ezt követően azonban a vendégek ügyesen használták ki ellenfelük hibáit, és pontosabban is céloztak, így a negyed végére 15 pontos előnyt szereztek. A második játékrészben a Veszprém igyekezett tartani a lépést a fővárosi alakulattal, így csak minimálisan nőtt a differencia (25-44). Fordulás után mindent egy lapra feltéve kosarazott a VESC: Piukovits Olivér és a 13-13 pontos és lepattanós dupla-duplát elérő Rehák Richárd vezérletével sikerült ezt a játékrészt megnyerni (43-60). Az utolsó felvonásban azonban láthatóan elfogyott a Veszprém ereje és lendülete, túl sok labdát adott el a hazai gárda, és elkapkodta támadásait. A Semmelweis Egyetem játékosai - elsősorban a két dupla-duplát elérő kosaras, Jankó Árpád (12 pont, 13 lepattanó) és Kirják Gyárfás (18 pont, 15 lepattanó) jóvoltából - hatékonyan gyűjtötték be a lepattanókat, és gyors indításokra alapozva végleg eldöntötték a találkozót.
 
Mérész Csaba: - A múlt heti sokkból magunkhoz térve sokkal jobban játszottunk, de még ez is kevés volt, úgyhogy gratulálunk az ellenfelünknek, és további sok sikert kívánunk nekik!
 
Weisz Miklós: - Nagyon jó iramú mérkőzést láthatott a kilátogató közönség, látványos kosarakkal. Kicsit ellazsáltuk a védekezést, de összességében elégedett vagyok az eredménnyel. További sok sikert kívánunk a veszprémieknek!
 
Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2122/hun_univn/hun_univn_785

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Práczki Péter

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus