Nyugati és közönségsiker az első egyetemi All Star gálán

Látványos megoldásokban bővelkedő, a játékosok és a nézők számára egyaránt élvezetes mérkőzést hozott a történelmi első egyetemi kelet-nyugat All Star gála. A Tüskecsarnokban rendezett első mérkőzés remélhetőleg a magyar egyetemi kosárlabdában is egy új sorozat kezdetét jelentette, egy remek és talán  hagyományteremtő  egyetem gálamérkőzés formájában

Kelet-Nyugat 83-94  (14-32, 22-21, 24-21, 23-20)
Budapest, Tüskecsarnok, egyetemi All Star mérkőzés, 1500 néző. V: Tőzsér, Csabai-Kaskötő, Záray.
Kelet: Nagy Benedek 3/3, Nagy Botond 8, LAKITS 13, VARGA D 15., REIZER 18. Cs: Nádasi 4, Szarka 3/3, Pék 8/6, FARKASINSZKI 10, Oláh, Balla, Bács 1. Edző: Dr. Nagy Ágoston.
Nyugat: SINKOVITS 9/6, Tóth D. 7/3, TAKÁCS G. 19/15, Karagity 8, Mácsai 1. Cs: FÖLDESI Á. 18/12, Varga Zs. 4, CZAKÓ 12, Karácsonyi, Baruta 11/3, Bódi, Káli 5. Edző: Lukas Trzaskoma.

Kifejezetten szép számú közönség előtt  nyugat kezdett jobban, a TF-ből nyáron tanulmányait Szegeden folytat Takács Gergely triplája után egy gálára való alley-oop-ot "vezetett elő" Takács, mint feladó, valamint Mácsai Károly végrehajtó.

Az első keleti pontokat Varga Dániel szerezte azt követően, hogy éppen jelenlegi csapattára, Takács szabálytalankodott vele.

A srácok láthatóan élvezték a játékot, látványos megoldásokra törekedtek, s a közönség díjazta is ezt, még akkor is, ha időnként érződött: nem beszélhetünk igazán összeszokott alakulatokról  Karagity látványos zsákolása után 12-4-re ellépett a nyugati csapat. Gáláztak a zöld mezes nyugatiak, minden bejött, illetve bement nekik, a szakasz közepén 20-6-ra vezettek. Keleti oldalon semmi nem akart összejönni, rendre kimaradtak a dobások - pedig a helyzetek megvoltak. Nyugaton a cserejátékosok - Baruta Richárd, Czakó Tamás és Földesi Ádám, - is meg-megillantak, a keleti csapatot is egy padról érkező játékos, Farkasinszki Gábor próbálta versenyben tartani. A negyed végén azonban egy hatalmas "sapkát" kapott Czakótól, s a negyed a látványosan blokkoló veszprémi center kosarával, s közel 20 pontos nyugati vezetéssel zárult.

A második negyed szépen megkoreografált nyugati támadással kezdődött, Czakó talán kárpótlásul adott remek "zsugát" Káli Szabolcsnak az előző napi 64-63-as, az utolsó pillanatokban a hazai csapat javára eldőlő  Veszprém-Győr NB I-B-s meccsért.

A második szakasz eleje kiegyenlített játékot hozott, majd a nyugati csapat kezdett el kihagyni mindent, a kelet pedig Lakits András, Reizer Roland és Varga Dániel villanásaival a 10 pontos lélektani határon belülre küzdötte fel magát. Nyugatot a holtponton egy szellemes támadás végén Takács Gergely lendítette át szép hárompontossal. A félidő hajrájában potyogtak a triplák, Nagy Benedek és Sinkovits Dániel is "bevert" egy-egy triplát. A félidő Földesi Ádám hármasával és 17 pontos keleti vezetéssel zárult.

Szünetben néhány egyetemi játékos közreműködésével a fogyatékos sportolók tartottak bemutatót.

Nagy Benedek könnyed ziccerére Földesi felelt hármassal. Felváltva estek a kosarak szünet után, Földesi nagyon elkapta a fonalat, újabb triplájával 20 pont fölé nőtt a nyugati előny. Utána egy 6-0-s részhajrával 15-re jött föl a keleti csapat, majd Lakits András mutatott be egy kimondottan ügyes kosár plusz büntetős egyéni akciót. Válaszként megtette ugyanezt Káli is, tartotta a 15 és 20 pont közötti előnyét Nyugat. A szakasz közepén kicsit esett az addigi kifejezetten magas színvonal, majd Lakits óriási zsákolása ragadtatta tapsra a nézőket, s 13 pontra feljött Kelet. A szakasz végén Szarka Dávid és Sinkovits Dániel váltott triplát, 14 pontos nyugati előnnyel kezdődött a záró 10 perc.

Ezen faragott gyorsan Varga és Reizer. Ez hatalmas lendületet adott a keleti együttesnek, miközben a nyugatiak sorra adták el a labdákat. Pék Dávid triplájával 5 pontra jött föl kelet. Ebben a kiéleződő helyzetben emelt be két szép triplát egymás után Takács, újfent megnyugtató előnyhöz juttatva a nyugati együttest. Tartotta a 10 pont körüli előnyét a nyugati gárda. A meccs végén sziporkázott mindkét csapat, egymást követték a látványosabbnál látványosabb megmozdulások. mindkét oldalon. Az összecsapás a miskolci Nádasi Endre kosarával s 11 pontos nyugati győzelemmel, a közönség részéről pedig elismerő vastapssal zárult.

Végeredményben pazar kezdésének köszönhetően a nyugati együttes nyerte az első egyetem All Star gálát, amely helyenként kifejezetten látványos játékot hozott, s remek hírverése volt a magyar egyetemi kosárlabdának.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus