Rangos nemzetközi tornát nyert a DEAC

A Debreceni Egyetem megnyerte csoportját a Nemzetközi Egyetemi Kosárlabda Liga (ISBL) selejtezőjében. Tbilisziben a házigazda grúzok mellett két orosz csapattal találkozott a hétvégén Dr. Nagy Ágoston legénysége.

A torna nyitómérkőzését mindjárt a házigazda GTU és a Debreceni Egyetem játszotta. Nem kezdték jól a találkozót Vas Viktorék, a magasan jegyzett grúz ellenfél a második negyed derekára tizennégypontos előnyt harcolt ki, melyet meg is tartottak a félidőig. A fordulás után azonban megváltozott a játék képe, s a kőkemény védekezés eredményeképp az utolsó felvonásra már a hajdúságiaknál volt az előny. A magas fordulatszámon kosárlabdázó debreceniek Filip Patkovic vezérletével végül nyolcpontos győzelmet arattak.

A második játéknapon a Moszkvai Állami Egyetem volt az ellenfél. Az orosz csapat magabiztos győzelemmel kezdte a selejtezőt, s a mieink ellen is abszolút favoritnak számítottak. Mit sem törődve az erőviszonyokkal a debreceni egyetemisták nagyszerűen kosárlabdázva végig maguknál tartották az előnyt az első játékrészben, s kilencpontos fórral mehettek a nagyszünetre. Bár az esélyesebb orosz együttes többször is felzárkózott, a játékvezetői segédlet ellenére sem tudták átvenni a vezetést. A tarthatatlan Nagy Botond (27/18) vezetésével óriási meglepetésre ötpontos debreceni siker született.

Mivel a grúzok és a moszkvaiak is legyőzték vasárnapi ellenfelünket, az orosz USTU csapatát, ezért a harmadik mérkőzés kimenetelétől függetlenül már biztos csoportelső volt a DEAC. Az Ukhta városát képviselő egyetemisták ellen az addig kevesebbet játszók is lehetőséget kaptak, de a végig szoros eredmény miatt a végére óriási presztízscsata alakult ki a tét nélküli találkozón, olyannyira, hogy a rendes játékidőben nem is születetett döntés. A hosszabbításban is végig kiélezett csata folyt, s egy négy másodperccel a vége előtt szerzett kosárnak köszönhetően az oroszok nyertek egy ponttal.

Hatalmas meglepetésre tehát csoportelsőként jutott a középdöntőbe a Debreceni Egyetem csapata, ahonnan a tavalyi évhez hasonlóan esélye lesz kvalifikálnia magát az ISBL négyes döntőjére. A tbiliszi torna legértékesebb játékosának járó díjat Nagy Botond kapta, a legjobb debreceni játékosnak Filip Patkovicot választották, míg a legjobb debreceni tanuló díját Kis Lajos vihette haza.
 

Mérkőzések:

GTU Tbiliszi (grúz) – DEAC 61-69 (27-16; 19-16; 5-20; 10-17)
legjobb dobók: Patkovics 24, Nagy Bo. 18/12, Pék 13/9

Debreceni Egyetem – MSU (Moszkvai Állami Egyetem) 79-74 (26-19; 13-11; 24-28; 16-16)
ld.: Nagy Bo. 27/18, Patkovic 18/3, Nagy Be. 11/9

Debreceni Egyetem – USTU (orosz) 81-82 (14-20; 13-8; 20-26; 25-18; 9-10)
ld.: Patkovic 21/6, Nagy Bo. 18/12, Vas 12, Kis 11, Helgason 8/3


Torna végeredménye: 

1.    Debreceni Egyetem
2.    MSU (Moszkvai Állami Egyetem)
3.    GTU Tbiliszi
4.    USTU


Részletes tudósítás a mérkőzésekről: 

http://debka.hu/isbl-gyozelem-a-hazigazda-ellen/
http://debka.hu/a-moszkvai-allami-egyetemet-is-legyozte-a-deac/
http://debka.hu/isbl-hosszabbitasos-vereseg-a-tet-nelkuli-zaromerkozesen/

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus