TF, Miskolc: közel a bravúrhoz, közel a profikhoz

Vasárnap kezdődött az Európai Egyetemi Játékok, a hazánkat képviselő TF hölgyei, valamint a miskolci legények is nehéz meccsel indítottak.

Hatalmas fordulatokkal tarkított, óriási meccset játszott a TF női csapata a külföldön légióskodó, profi, válogatott kosarasok egész sorát felvonultató román Pitesti ellen a portugáliai Coimbrában zajló Európai Egyetemi Játékok kosárlabda tornájának nyitó fordulójában. Magyar Bianka lányai már-már győzteseknek látszottak, de a végén a románok hatalmas hajrával fordítottak.

TFSE – Pitesti Egyetem 73-77 (15-21, 22-20, 23-13, 13-23)

TFSE: MIHÁCZI 6, Herman 2, KARLÓCAI 9/3, VARGA 13/3, NÉMETH A. 22/3. Cs.: Kováts 4, SHIRIAN 15, Szeli 2.

Talán túlságosan tisztelve a 3x3-as tornát nagy fölénnyel megnyerő csapatra épülő, profi, légióskodó, válogatott játékosokat a soraiban tudó román csapatot, talán túl lámpalázasan, nagyon sok hibával kezdett a TF, így a nyáron Zalaegerszegről Franciaországba szerződő center, Elisabeth Pavel eredményessége révén gyorsan elhúzott 12 ponttal a román csapat. Jót tett a TF-nek Shirian Fatime színre lépése, játéka életre keltette az együttest, fokozatosan kezdett mindenki játékba lendülni. A legfontosabb azonban az volt, hogy a védekezés felkeményedett, szünetig sikerült 4 pontra csökkenteni a hátrányt.

Térfélcsere után egy ideig váltva estek a kosarak, a végül 28 pontig jutó Pavel új erőre kapott. A 3. negyed közepén Karlócai Julianna előbb egy bátor betörésből 1 pontra hozta föl a magyar női egyetemi bajnokot, majd triplájával át is vette a vezetést a TF. Egymást, s önmagukat felülmúlva szédületes játékot produkáltak a lányok, Shirian újabb rohamot indított útjára, majd olyan játékosok – Varga Barbara, majd Németh – dobtak triplát, akik nem elsősorban erről ismertek. A káprázatosan kosarazó TF 70-57-es vezetéssel ment bele a hajrába. A végjátékban azonban a románok – kihasználva, hogy Pavelre nagyon figyeltek, besegítettek a TF külső, mezőnyemberei, triplákkal alaposan megszórták a magyar egyetemi bajnokot, amelynek játékosai a siker kapujában elbizonytalanodtak, s egy 20-3-as hajrával a Pitesti a maga javára fordította a mérkőzést.

Magyar Bianka: - Amellett, hogy a vereség miatt természetesen van bennem szomorúság, nagyon, de nagyon büszke vagyok a lányokra, hogy egy ilyen erős, profikkal, válogatottakkal felálló csapat ellen ilyen jó mérkőzést tudtunk játszani. Sajnos a hajrában tizenhárom pontos vezetésnél kicsit ráültünk az előnyre, a végén pedig megmutatkozott, miben más az amatőr játék, amihez mi hozzászoktunk, mint a profi: háromszor késtünk le védekezésben, ami amatőrben belefér, itt három triplát kaptunk. Ebben a meccsben, bár a végén alulmaradtunk, rengeteg olyan pozitívum volt, amelyekre építhetünk, s amelyekre építenünk is kell a torna következő meccsein.


Egy jó félidő a miskolciaktól

Az első félidőben nemhogy partiban volt, annak nagy részében vezetett is férfi egyetemi bajnokcsapatunk Szlovénia reprezentánsa ellen. A második félidőben a helyenként nyomasztó fölényben játszó és remekül dobó rivális a maga javára fordította a találkozót.

Primorska Egyetem - Miskolci Egyetem 94-73 (17-23, 22-17, 31-13, 24-21)
Miskolc:
TAKÁCS 16/6, Szepesi 15/9, Kopasz 9, LIPPAI 19, Homoki. Cs.: Varga M. 2, PIUKOVICS 11/6, Orosz 1, Orliczki B., Orliczki M.

Drahos Gábor, a miskolci szakvezető nem akart semmit a véletlenre bízni, a kosártorna nyitó napján csoportja nyitó, a tornán a CUS1 "felségjelű" csarnokban rendezendő első meccsen már ott ült a lelátón. Árgus szenekkel figyelte, amint a képzettebb Sevilla 89-56-ra legyőzi a harcos, agresszív, kellemetlen harcmodorú házigazdákat a férfi A-csoport meccsén. A bemutatásnál néhányan tavalyról régi ismerősökként köszöntötték egymást.

Gyönyörű alapvonali betörésből Kopasz Márton szerezte a kosártorna első magyar találatát, amellyel 2-1-re vezettek a miskolciak. A két Szabolcs, Lippai és Szepesi villanásaival  9-4-re. Több sikertelen távoli szlovén próbálkozás után az ellenfél kezdte elkapni a fonalat, de tripláira Piukovics Bálint és Szepesi révén távoli találatokkal feleltek a srácok. A szakasz hajrájában váltva estek a kosarak, a negyed végeredménye Takács Dániel triplájával alakult ki, 6 ponttal "menetek" 10 perc után a borsodiak.

A második etap elején Takács és Piukovics révén tartotta 5 pont körüli előnyét a magyar egyetemi bajnok. A szakasz közepén az addig kimondottan jól játszó miskolciaknál jött egy kis hullámvölgy, egy 9-2-vel fordított a Primorska. A gödörből MVP-hez illően Lippai próbálta kirángatni az együttest. A 6 év múlva esedékes Miskolc-Debrecen játékok előkészítése kapcsán Coimbrába érkező miskolci különítmény - tagjai között az alpolgármester, az egyetemi kancellár, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője és a MEAFC elnöke - remek hangulatot teremtett. A félidő hajrájában kevésbé látványos, de annál küzdelmesebb játék folyt, Lippai találataival tartotta a lépést ellenfelével a Miskolc. A félidő végén Takács Dani villant, újabb triplát emelt be. Erre érkezett felelet szlovén részről, de a remek első félidő végén 1 pontos miskolci vezetést mutatott a tábla.

A második félidőt a Primorska kezdte jobban, támadásban erőlködtek, védekezésben le-lekéstek a miskolciak. 5 szlovén pont és közel 2 perc után Kopasz törte meg a borsodi kosárcsendet egy ügyes, 2+1-es akcióval, ám erre azonnal dobott egy hármast a szlovén gárda, majd még kettőt - időt kért Drahos. Úgy tűnt, nem segített, eladott labdák, kiszorított helyzetekből eleresztett dobások követték egymást fiaink részéről, a szakasz közepén 10 pont fölé nőtt a hátrány, a szakasz első felét 18-5-re nyerte a Primorska. Egyetemi bajnokunk hosszú kosárcsendjét Lippai törte meg. Ennek ellenére egyre magabiztosabbá vált a Primorska, fokozatosan nőtt az előnye, Szepesiéktől felvillanásokra futotta. Közel 20 pontos hátrányból várhatta a záró etapot a Miskolc.

Ennek elején volt egy kis csetepaté Varga M. és az egyik szlovén center között, de szerencsére hamar szent lett a béke. A meccs pedig a 3. negyedben eldőlt a szlovén csapat javára, egy félidőt bírt fejben, koncentrációban a férfi magyar egyetemi bajnok, amely a végén Szepesi tripláival kerülte el a nagyobb vereséget.

Drahos Gábor: - Gyanúnk beigazolódott: remek csapatok alkotják a csoportot. Első éles meccsünkön csaknem addig tudtuk tartani a lépést ellenfelünkkel, ameddig eredetileg gondoltuk, ezt kell a folytatásban minél kijjebb és kijjebb tolni. Gratulálok a szlovén csapatnak, ahogy gondoltuk, biztos, sok tapasztalattal gazdagodnak a srácok a torán, megyünk tovább.

Fotó - Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus