A Csatánál újabb fiatalok kerültek fel az A-csoportba

Tursics Krisztián, az NB I-es együttes és a leány juniorcsapat edzője óriási fejlődést vár a felnőttekhez frissen felkerült játékosoktól.

Az utanpotlassport.hu cikke:

A Csata Diáksport Egyesület a hazai leány kosárlabda utánpótlás-nevelés meghatározó szereplője. A klub legfőbb célja, hogy tehetséges játékosokat neveljen a korosztályos válogatottaknak és a női felnőtt kosárlabdasportnak. A hosszú évek kitartó munkája az idén is meghozta gyümölcsét: az egyesület juniorcsapata megnyerte a korosztályos bajnokságot, a csapatból pedig többen is végleg felkerültek a felnőtt együtteshez.

A Csata DSE visszavágott a Vasas korosztályos együttesének a tavalyi juniorbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért, így a 2018/19-es idényben aranyérmet nyert. A junior bajnokcsapatból több játékos is végleg felkerült az első osztályban szereplő felnőtt női csapathoz, amely számára még nem ért véget a bajnoki idény. A fiatal játékosok beépítése nemcsak a vezetőedző, hanem a frissen felkerülő csapattagok számára is új helyzetet teremt: hogyan és mennyi idő alatt illeszkednek be a fiatalok a felnőttek közé?

Tursics Krisztián, a felnőtt női NB I-es együttes és a leány juniorcsapat edzője óriási fejlődést vár a felnőttekhez frissen felkerült játékosoktól.

„Nem lesz egyszerű a dolguk, teljesen új közegben kell sokat dolgozniuk ahhoz, hogy az NB I-ben szereplő felnőttcsapatban stabil helyük legyen. A szakmai stáb mindehhez igyekszik nekik minél több játék- és fejlődési lehetőséget adni. Fontos, hogy nem szabad megelégedniük annyival, hogy ők már a felnőttcsapat tagjai, mert az visszaveti őket a fejlődésben. Legalább öt-hat év kemény munkát követően válhatnak érett, felnőtt játékosokká” – magyarázta a szakember.

Boros Júlia mindössze 16 évesen került fel a junior bajnokcsapatból a felnőttek közé: bár az idény során több alkalommal is részt vett a felnőttek edzésén, mérkőzésen még nem lépett pályára. Most azonban nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a legjobbak között készülhet, mindössze pár edzésen van túl, amióta véget ért a juniorbajnokság.

„Itt teljesen más a tempó, mint a junioroknál, koncentrálni is sokkal jobban kell az edzéseken. Rengeteg külön gyakorlásra lesz szükségem ahhoz, hogy minél előbb be tudjak épülni, valamint támadásban és védekezésben is sokat kell még fejlődnöm.”

Várszegi Réka szintén 16 évesen készülhet az NB I-es felnőttcsapat tagjaival. A helyzet nem ismeretlen számára, az idény során – Júliához hasonlóan – már ő is részt vett néhány edzésen a felnőttek között, bár nem annyin, mint amennyin szeretett volna.

„Egy hosszú ideig tartó sérülés miatt nehéz volt a felnőttek edzéseit látogatnom. Most már egészséges vagyok, s bár nem sok tréningen vagyok túl, mindegyiket nagyon élveztem, és már most nagyon sokat tanultam. Nekem gyorsaságban kell sokat fejlődnöm, a jövő év felétől pedig már szeretnék a felnőttek között is bizonyítani.”

Hasonló cipőben jár a 18 éves Horváth Fruzsina is: több edzést is végigdolgozott, ám mérkőzésen még ő sem szerepelt a felnőttek között. Most már ő is véglegesen az NB I-es keret tagja.

„Számomra még kissé szokatlan az idősebbek közt edzeni, de már most is nagyon sokat tanultam tőlük. Rendkívül segítőkészek, igyekeznek minden tapasztalatukat átadni nekünk. Mennyire lesz könnyű vagy nehéz beilleszkedni? A siker titka az alkalmazkodásban rejlik, itt nem nekünk jut az elsődleges szerep. Minden edzésen nagyon oda kell figyelnünk, így sok mindent el lehet tanulni a felnőttektől. Edzőnk mindenben támogat bennünket, ami nagy szó, mert csak kevés helyen van ez így” – mondta Horváth.

Fotó - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus