Az U16-os válogatott bronzérmes lett a Szent István Kupán

A IV. Szent István Kupa utánpótlástorna döntőjében megint a Real Madrid diadalmaskodott - az U16-os válogatott bronzérmes lett.

A szekesfehervar.hu összefoglalója a pénteki napról:

Bravúrgyőzelemmel kezdte csütörtökön este a IV. Szent István Kupát az U16-os magyar kosárlabda válogatott. A Cibona Zagreb ellen aratott siker után a Fenerbahcéval szemben kellett bizonyítania Váradi Attila legénységének. Az első negyed tapasztalatai alapján a törökökben még benne maradt a Real Madrid ellen elszenvedett csütörtöki 93-35-ös kiütéses vereség. A hazánk fiai a játék minden elemében felülmúlták a Fener játékosait, így megnyugtatónak mondható 20-13-as magyar előnnyel következhetett a második negyed. Nagy meglepetésre a Fenerbahce játéka, elsősorban Tirpanci-nak és Halavurte-nek köszönhetően feljavult, így a nagyszünetre már három pontra, 39-36-ra zárkóztak fel a vendégek. Sőt, ezt követőn még inkább támadásba lendültek, ez pedig igazi drámát eredményezett a meccs véghajrájában. Az utolsó percen belül Tirpanci 75-72-re módosította az eredményt, ezt követően pedig időt kért a magyar csapat. A hatalmas küzdeni tudásnak, no meg Somogyi Ádám nyugodtságának és triplájának köszönhetően 75-75-re módosult az állás. A hosszabbítást szerencsére már jobban bírták a magyar fiúk, akik 82-75-re győztek.

A nap második meccsén a Stellazzurra Rome és a Bayern München csatájából az olaszok jöttek ki sokkal jobban. Már a mérkőzés elején szembetűnő volt a két csapat közti tudáskülönbség. A rómaiaknál különösen Eboua és a 229 centis Bobróczky Róbert volt elemében: előbbi 18, míg utóbbi 12 ponttal segítette csapatát a végső sikerhez. A taktikailag és fizikálisan egyaránt kiválóan teljesítő olaszok végül magabiztos, 75-58-as sikert arattak, megszerezve ezzel második győzelmüket a tornán.

A nap harmadik mérkőzésén a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia az egyik legnagyobb esélyessel, a Partizan Beograddal játszott. A fehérvári fiatalok Takács Milán irányításával a meccs első részében nagy csatára késztették a szerb játékosokat, akik nem találták az ellenszerét a DKKA játékának. A második félidőben sajnos jelentősen feljavult a Partizan játéka, és egyre jobban átvette a kezdeményezést. Különösen Bogdan Rutesic volt elemében, aki 26 pontot szórt – köztük 4 triplát. A látottak alapján a Partizan teljesen megérdemelten nyert 82-59-re a DKKA ellen, s maradt száz százalékos.

A pénteki játéknap utolsó mérkőzésén a Real Madrid utánpótlás együttese ismételten igazolta klasszisát a Cibona Zagreb ellen, és magabiztos 82-49 győzelmet aratott. A szombati napon így a két száz százalékos csapat, az U16-os magyar válogatott és a Real Madrid küzdhet a döntőbe jutásért.

Képgalériát ezen a linken találtok!
 

A szekesfehervar.hu beszámolója a szombati napról:

A szombati nap egyik slágermérkőzése volt a Partizan Beograd és a Stellazzurra Rome összecsapása. A két együttes mindegyike veretlenül várhatta a szombati rangadót, a fiúk pedig nem is fukarkodtak a jó teljesítménnyel. A Partizan már a mérkőzés elejétől kezdve hozta a tőle megszokott lendületes és attraktív játékot, a rómaiak ezzel pedig a kezdetben nem tudtak mit kezdeni. Rutesic és Isailovic a rangadó első részében az őrületbe kergették az olaszokat, és a nagyszünetben 49-38 pontos előnnyel mehettek pihenőre. Az olaszok azonban nem adták olcsón a bőrüket; Bartoli és Pantzar vezetésével hatalmas hajrát nyitottak a győzelem megszerzéséért. Utóbbi keze az utolsó percben sem remegett meg és 87-87-re egalizált. Jöhetett a hosszabbítás, amelyet az olaszok bírtak jobban: a Stellazzurra Rome végül 96-102-re nyert és bejutott a Szent István Kupa döntőjébe!

A két győztes együttes összecsapását követően, két, eddig nyeretlen gárda mérte össze tudását. A Cibona Zagreb és a Fenerbahce találkozón álomrajtot vettek a törökök: a pontosan és kreatívan játszó Tirpanci irányításával az első negyedben már 32-16-ra is vezetett a Fener. A Cibona azonban – a már lejátszott meccsekhez hasonlóan – ezen a találkozón is bebizonyította, hogy nagyon tud küzdeni. A 29 pontot szóró Bistrovicnak köszönhetően a horvátok végül hatalmas akarattal 82-74-re nyertek.

Ezt követően szintén pont nélküli csapatok harcát nézhették meg az Alba Regia Sportcsarnokba ellátogatók: a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia fiataljai a német FC Bayern Münchennel szemben próbáltak meg javítani a mérlegükön. Peresztegi Nagy Ákos legénysége ezen a meccsen is mindent megtett a sikerért, ám a németek pontosabban használták ki a kínálkozó lehetőségeket, és végül 76-46-ra nyertek.

A szombati nap zárásaként a csoportelsőségért küzdhetett az U16-os válogatott a Real Madrid ellen. Váradi Attila tanítványai hatalmasat küzdve, végig szorongatták a királyi gárdát. A bravúr azonban ezúttal elmaradt, dacára Dancsecs remeklésének, aki az egész mezőnyben a legtöbb pontot (30) szórta. Az utolsó negyedben mindent egy lapra feltéve támadott a végső sikerért a magyar csapat, ennek következtében azonban a madridiak növelték előnyüket, és végül 82-74–re győzni tudtak. A holnap délutáni fináléban a Real Madrid a Stellazzurra Rome-val harcol az aranyért, míg a magyar U16-os válogatott a bronzéremért küzdhet.

Képgalériát ezen a linken találtok!
 

A szekesfehervar.hu beszámolója a mai helyosztókról:

Az elmúlt három nap a csoportküzdelmek izgalmainak jegyében telt a IV. Szent István Kupán. Vasárnap azonban már a helyosztó mérkőzéseket rendezték meg az Alba Regia Sportcsarnokban, ahol ezúttal is magas színvonalú, élvezetes meccseket láthattak a nézők. A nap első összecsapásán a házigazda Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttese a török Fenerbahce ellen küzdött a hetedik helyért. Peresztegi Nagy Ákos tanítványainak ezúttal kijött a lépés, és a jó játék eredménnyel is párosult. A fehérvári fiatalok a 24 pontot jegyző Takács Milán vezetésével különösen a harmadik negyedben sziporkáztak: ekkor 20 pontot szereztek és mindössze ötöt kaptak. A látottak alapján a DKKA teljesen megérdemelten nyert 71-61-re és lett hetedik az utánpótlás tornán. Az 5-6. helyért két nagy múltú együttes, a német FC Bayern München és a horvát Cibona Zagreb játszott egymással. A csapatok a helyosztó meccsen is kihozták magukból a maximumot: támadószellemű játékukkal számtalan feledhetetlen pillanatot okoztak a lelátón helyet foglaló közönségnek. Dino Bistrovic révén a Cibona fokozatosan őrölte fel a Bayern játékát, s végül magabiztos, 85-70 arányú győzelmet aratott, megszerezve ezzel az ötödik helyet.

Ezt követően újra hazai együttesért szoríthatott az Alba Regia Sportcsarnok népes közönsége. A magyar U16-os kosárlabda válogatott a szerb gigásszal, a Partizan Beograddal mérte össze tudását a harmadik helyért. Váradi Attila szövetségi kapitány fiai még a címvédő Real Madridot is komoly erőpróba elé állították, ezt a jó formát pedig a bronzmérkőzésre is sikerült átmenteni. A Somogyi Ádám-Dancsecs András duót egyszerűen képtelenek voltak tartani a szerbek: a két fiatal tehetség összesen 38 ponttal járult hozzá a 89-75-ös győzelemhez, valamint a bronzérem megszerzéséhez.

A IV. Szent István Kupa fináléjában a címvédő spanyol Real Madrid az olasz Stellazzurra Rome gárdájával találkozott. Talán a nagy tét okán, a döntőt kapkodva kezdték a csapatok. Az első pár percben mind a Real, mind a Stellazzurra rengeteg tiszta helyzetet puskázott el. Kis idő elteltével aztán begyújtotta a rakétákat a Real Madrid és gyorsan meggyőző fölényre tett szert. Mario Nakic pazarul szervezte a királyiak játékát, míg Heritier Ngalamulume Tshiyoyo keze a kulcspillanatokban sem remeget meg, így a nagyszünetben 49-38-ra vezetett a Real.

A második játékrészben hihetetlen erőket mozgósított a végső győzelemért a Stellazzurra Rome, így a záró negyed előtt négypontosra olvadt a Real előnye. A hatalmas szívvel küzdő rómaiak oroszlánként harcoltak az aranyéremért, ám a Real Madrid taktikus játékának köszönhetően 80-71-re nyert. Győzelmével a királyi gárda története során harmadszor diadalmaskodott a Szent István Kupán. Az eredményhirdetésen Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára, Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és Mészáros Attila alpolgármester nyújtotta át az elismeréseket a díjazottaknak.

Képgalériát ezen a linken találtok!
 

A torna eredményei:

Február 11. Csütörtök:
Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia - Stellazzurra Rome 69-78
Real Madrid - Fenerbahce 93-35
Partizan Beograd - FC Bayern München 78-65
Magyarország U16 - Cibona Zagreb 115-80

Február 12. Péntek:
Fenerbahce - Magyarország U16 75-82
FC Bayern München - Stellazzurra Rome 58-75
Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia - Partizan Beograd 59-82
Real Madrid - Cibona Zagreb 82-49

Február 13. Szombat:
Partizan Beograd - Stellazzurra Rome 96-102
Cibona Zagreb - Fenerbahce 82-74
Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia - FC Bayern München 46-76
Real Madrid - Magyarország U16 82-74

Február 14. Vasárnap:
7. helyért
Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia - Fenerbahce 71-61
A magyar csapat pontdobói:
Takács Milán 24/9, Heinrich 15, Pávay 12/6, Takács Martin 8/3, Nagy Zsombor 6, Lukács Norbert 3, Balsay 2, Csernavölgyi 1.

5. helyért
Cibona Zagreb - FC Bayern München 85-70

3. helyért
Magyarország U16 - Partizan Beograd 89-75
A magyar csapat pontdobói: Somogyi 24/12, Dancsecs 14/9, Kovács 10, Martinez 10, Tóth 10/6, Frank 6/3, Sitku 6, Varga 5, Szentirmai 4.

Döntő
Real Madrid - Stellazzurra Rome 80-71

Forrás - szekesfehervar.hu
Foto, Slide - Simon Erika, szekesfehervar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus