Belgiumi tornára megy az U18-as fiú válogatott

Ferenczi Tamás kapitány vezetésével megtartotta második összetartását is a korosztályos nemzeti együttes: értékelés, játékoskeret, program

December 22-23-án volt a második összetartása a fiú U18-as válogatottnak. Mik az eddigi említésre méltó tapasztalatok a társasággal kapcsolatosan?

Mivel tavaly az eggyel fiatalabbak szövetségi kapitányaként dolgoztam, most inkább a '97-es születésű srácokra voltunk kíváncsiak, de Nyíregyházán és itt Pasaréten is voltak a meghívottak közt '98-asok is. Próbáltuk a lehető legtöbb játékost megnézni segítőmmel, Horváth Imrével, aki két éve az U16-os Eb-n vezette ezt a társaságot és Érsek Istvánnal, aki tavaly is a segítőm volt az eggyel fiatalabb évjárat kiválasztásánál és felkészítésénél. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogyan és mennyit fejlődtek a játékosok, akik közül egyedül Pongó Marcell fért be az U18-as Európa-bajnokságra utazó keretbe idén nyáron.

Itthon azért amennyire csak lehet, követjük a pályájukat folyamatosan, ám szeretnénk felmérni, mire képesek ők most a nemzetközi mezőnyben. Sajnos a már a felnőtt A-csoportban is komoly szerepet kapó Mócsán Bálint betegség miatt nem tarthat velünk, ezért a '98-asok közül Chester Lewis jön a csapattal.

Vannak még természetesen olyan '97-es kosarasok, akik ez alkalommal nem lettek behívva, de benne vannak a bő keretben, a '98-asok közül pedig van 6-8 játékos, akik fizikálisan és taktikai érettségben is felveszik a versenyt az idősebbekkel, őket is megnéztük a két összetartáson és próbáljuk úgy kialakítani a keretet, hogy megtaláljuk a legjobb 16 játékost, akikkel majd elkezdjük nyáron a felkészülést a B-divíziós U18-as Eb-re.

Hogy fest az első megmérettetés, azaz a belgiumi karácsonyi torna programja?

12 csapat vesz részt a Belgiumban megrendezésre kerülő U19-es korosztályú meghívásos tornán, négy darab hármas csoportra osztották a mezőnyt. Nekünk az első napon, 27-én, szombaton lesz rögtön két mérkőzésünk is, ezek alapján dől el a hogyan tovább. Repülővel utazunk Brüsszelbe 26-án, aztán onnan megyünk át Kortrijkba, ahol lesz maga a torna. Edzéslehetőségünk sajnos nem lesz, de másnap reggel 9-től már a Belgrád Akadémia ellen lépünk parkettre, délután 14:30-tól pedig a finn Lahti együttese ellen meccselünk.

Az utazó keret a belgiumi U19-es meghívásos tornára:

Boros Márk, Kiss Barnabás, Kozma Norbert, Chester Lewis (mind Vasas Akadémia), Osiyemi Adebayo, Somogyfoki Péter, Pongó Marcell (mind Rátgéber Akadémia, Pécs), Demeter Attila, Kereszty Domos (mindkettő SZTE-Szedeák), Horváth Kristóf (MTK-Törökbálint), Kiss Ádám (Honvéd), Zrínyi Viktor (Falco KC Szombathely)

Az U18-as B-divíziós Európa-bajnokságot Ausztriában rendezik 2015 nyarán, a mieink július 23-án kezdik a csoportküzdelmeket Fehéroroszország legjobbjai ellen, a B-jelű szextett további küzdelmei során pedig Szlovénia, Belgium, Hollandia és Luxemburg ellen vívhatja ki a továbbjutást Ferenczi Tamás legénysége, amennyiben az első két hely valamelyikén végez.

Fotó: Farkas Dávid - MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus