Csütörtökön kezdődik az U20-as leány Eb

Csütörtökön Bulgáriában kezdetét veszi a leány B-divíziós U20-as kontinensviadal, amelyen a Gáll Tamás irányította magyar válogatott célja a visszajutás az A-divízióba. 

A 20 éven aluli leány válogatott tavaly búcsúzott az A-divíziótól. A törökországi Eb nem sikerült fényesen, valljuk be simán búcsúzott az élvonaltól a magyar együttes, nyolc vereséget követően a zárónapon sikerült megverni a már – velünk együtt szintén – búcsúzó Litvániát. Tavaly „újoncként” nem sikerült kiharcolni a bennmaradást, hiszen 2012-ben remek eredményeket elérve a Farkas Sándor irányította válogatott a B-divízióban a harmadik hellyel kiharcolta a feljutást – idén ugyanez lehet a célja Gáll Tamás irányításával a lányoknak. A 10 csapatos tornán mindenki játszik mindenkivel, végül az első három helyezett folytathatja majd a legjobbak között.

A felkészülés közel napra pontosan egy hónappal az Eb nyitánya előtt kezdődött, de a magyar válogatott magja a Héraklész Program keretében az idény közben is tudott már együtt készülni. Gáll Tamás irányításával előbb Körmenden, majd még október végén, november elején Győrben gyakorolt együtt a válogatott végül áprilisban Zalaegerszegen volt összetartás.

A zalai megyeszékhely június 5-től kezdődően gyakorlatilag az otthona volt az U20-as válogatottnak, amely kisebb megszakításokkal közel egy hónapon át készülhetett a kontinensviadalra a városban.

A válogatott öt edzőmérkőzést játszott: elsőként Zalaegerszegen kétszer Szlovákia volt az ellenfél. Északi szomszédunk A-divíziós, így a két győzelem mindenképpen jó kezdet volt. Június 19-23. között aztán Szarajevóban vett részt felkészülési tornán a csapat: a házigazda bosnyákok ellen 1-1 volt a „mérleg”, előbb 57-47-re sikerült nyerni (Barnai 19 ponttal volt a legeredményesebb), majd 62-50-re Bosznia-Hercegovina bizonyult jobbnak (Studer 13-ig jutott). Zárásként Izrael korosztályos legjobbjait 77-54-re sikerült megverni. A felkészülés szempontjából jó erőfelmérő lehet ez a három találkozó, hiszen mindkét ellenfél a B-divízióban szerepel, a bosnyákok a feljutásért küzdhetnek a mieinkhez hasonlóan.

A program zárásaként a felnőtt válogatottal is megmérkőztek a lányok, majd egy rövid budapesti összetartást követően július 1-jén, kedden délelőtt indult útnak a válogatott Ferihegyről Szófiába.

A keret kialakítását szerencsére a felkészülés során már nem befolyásolták sérülések. A gerincproblémái miatt hiányzó Határ Bernadettre sajnos nem számíthatott a szakvezetés és a kiváló center távolléte érvágás, de rajta kívül mindenki bevethető volt. Gáll Tamás kifejtette, az Egyesült Államokban szereplők helyzete felemásan alakult, hiszen míg Szabó Fanni egészen kiválóan teljesített, addig a korábbi csapatokban joggal alapembernek számító Szamosi Amadea kevés lehetőséget kapott, de mindketten ott vannak a válogatottban.

A tavaly Székely Norbert vezette U20-as csapatból hárman maradtak hírmondónak: Barnai Judit, Böröndy Vivien és Vukov Szonja. Összességében a keret tagjainak túlnyomó többsége tapasztaltnak mondható, mind a honi, mind pedig a nemzetközi mérkőzéseket tekintve. Az Egyesült Államokban szereplő Szabó és Szamosi egyaránt vezére lehet a csapatnak, de a Szekszárdban sok jó meccset játszó Studer, a PEAC-ban pallérozódó Nagy, Raus, Pap trió is összeszokottnak mondható. A Vasasból Fejes és Barnai a palánkok alatt okozhat fejtörést az ellenfeleknek, utóbbi az NBI-ben is kiemelkedett lepattanózásban. A soproni Böröndy Vivien nem véletlenül volt több korosztályos válogatottnak is kapitánya, Vukov és Gorjanácz pedig szintén rutinos A-csoportos játékosnak tekinthető már most is, míg Papp Klaudia a B-csoportos Nyíregyházának volt vezére.

Gáll Tamás nem véletlenül értékelte jól a felkészülési meccseket, amelyeken a jó játék mellett a győzelmek sem maradtak el. A kezdés mindenesetre jó erőfelmérő lehet, hiszen a szintén az A-divízióból búcsúzó Németország lesz az ellenfél, míg szombaton már a felkészülés során némileg megismert Bosznia lesz az ellenfél. A kontinensviadal zárásaként majd a házigazda Bulgária lesz az ellenfél, remélem a szófiai közönség addigra már egy biztosan A-divíziós magyar válogatottat láthat majd saját csapata ellen!

Az utazó keret és a stáb:

mezszám – név (poszt, csapat)

4 – Studer Zsuzsa (1, Szekszárd)
5 – Szabó Fanni (2, Dartmouth College)
6 – Böröndy Vivien (2-3, Sopron)
7 – Fejes Fruzsina (3-4, Vasas)
8 – Nagy Dóra (1, PEAC)
10 – Papp Klaudia (1, Nyíregyházi Kosársuli)
11 – Vukov Szonja (2-3, MTK)
12 – Pap Regina (4-5, PEAC)
13 – Barnai Judit (5, Vasas)
14 – Raus Vivien (1-2, PEAC)
15 – Szamosi Amadea (4-5, Duquesne)
24 – Gorjanácz Anna (2, Cegléd)

Vezetőedző: Gáll Tamás
Edző: Rónaszéki Szilvia
Gyúró: Boronyák Róbert
Technikai vezető: Török Róbert

A válogatott menetrendje:

Csapatunk csütörtökön a torna harmadik mérkőzésén kezdi meg szereplését Németország ellen. Vasárnap és jövő csütörtök kivételével július 13-ig minden nap pályára lép majd válogatottunk. Honlapunk természetesen a hagyományoknak megfelelően folyamatosan figyelemmel követi csapatunk szereplését.

Július 3., csütörtök, 15:00: Magyarország – Németország
Július 4., péntek, 12:45: Portugália – Magyarország
Július 5., szombat, 12:45: Magyarország – Bosznia-Hercegovina
Július 7., hétfő, 19:30: Románia – Magyarország
Július 8., kedd, 15:00: Magyarország – Litvánia
Július 9., szerda, 10:30: Magyarország – Izrael
Július 11., péntek, 15:00: Norvégia – Magyarország
Július 12., szombat, 10:30: Magyarország – Nagy-Britannia
Július 13., vasárnap, 19:30: Bulgária – Magyarország

Fotó: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus