EYBL-fordulók előtt a Zsíros Akadémia

Két korosztályban is szerepel fiú csapataival az EYBL őszi fordulójában a Zsíros Akadémia - Hajdu Péter elnököt kérdeztük a részletekről.

- Úgy tudjuk, több felnőtt élvonalbeli férfi csapat is lemondta a nemzetközi kupaszereplést, önök viszont több korosztályos csapatuk részére is lehetővé teszik, hogy megmérettessék magukat külföldi riválisokkal szemben, adott esetben külföldön is. Hogyam sikerült ezt elérni?

- Bár az idei esztendő nem úgy alakult, ahogy terveztük az ismert események és az árdrágulások miatt, mégsem szerettük volna, ha U14-es és U16-os fiú csapataink anyagi okok miatt kihagyták volna ki ezeket a fordulókat. Úgyhogy bár magasabbak a költségek az előző évinél, így is vállaltuk a fordulókat köszönhetően a Kőbányai Önkormányzat adta biztos háttérnek.

- Akkor a magasabb költségek ellenére is megéri a részvétel?

- Évek óta azt tapasztaljuk, hogy az EYBL mérkőzései másfajta tanulási lehetőséget biztosítanak, mint a hazai bajnokság összecsapásai. A különböző országokból érkező csapatok eltérő kosárlabda-kultúrát, technikai-taktikai hangsúlyt képviselnek, így ez mindig alkalmazkodást, egyben értékes tapasztalatszerzést is jelent a játékosoknak és edzőknek egyaránt. Ez pénzben nem kifejezhető.

- Mikor és hol játszanak a csapatok?

- Az U14-es együttes november 17-20. között a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban fogadja a résztvevőket. A mieinken kívül a DEAC és a Soproni KA, a román U-BT Cluj-Napoca és Stiintha Bucharest, a spanyol Magec Tias Lanzarone és Santa Cruz Tenerife, az olasz College Basket és a német Porsche Akademia szerepel a tornán. Az U16-os alakulat Prágában szerepel november 24-27. között, ahol a mieinken kívül az olasz Stella Azurra Róma, a német Bayern München, a román CSU ASE Bucharest, a lengyel GAK Gdynia, a spanyol Palmas 7 Grand Canaria, a cseh USK Praha, az Egyesült Államok-beli SNM Academy és a Rátgéber KA szerepel.

- A hazai rendezés már szinte rutin, hiszen minden évben volt torna Kőbányán...

- Igen, mondhatnánk ezt is, de a már előzetesen említett nehézségek lecsapódnak a rendezésnél is. Ha csak a szállodai elhelyezést említem, a szokásos helyünk bezár, máshol kellett helyet találni. Ezen kívül nagyobb hangsúlyt kell fektetni a csapatok logisztikájára és valószínűleg több emberre is szükségünk lesz. De minden bizonnyal megbírkózunk a nehézségekkel és a csapatok semmit se vesznek észre abból, ha a szervezőknek esetleg problémái adódnak

- Milyen eredményre számítanak?

- U16-os fiú csapatunk a hazai bajnokságban az országos "A" döntőbe szeretne jutni és ehhez kiváló felkészülést fog biztosítani idén az EYBL torna. Az előzetes esélyeket nehéz lenne megjósolni, mert olyan "sztár" csapatok ellen is kell mérkőznünk, mint az olasz Stella Azzurra Róma és a német Bayern München, de persze a többi gárda sem a gyengébbek közül való. A cél minden mérkőzésen tudásunk legjavát hozni, bátran és ötletesen kosárlabdázni, emellett pedig tanulni az ellenfelektől, mert a cseh, olasz, német, spanyol kosárlabda kultúra az élmezőnynek számít Európában. Természetesen az egész csapat profitálni fog ebből a nyolc mérkőzésből. Bízom benne, hogy a jövő nyári U16-os Európa bajnokságra készülő Demeter Levente, illetve a még csak serdülő, de már most magas szinten kosárlabdázó Nagy Ágoston is sokat profitál a találkozókból. U14-eseink szintén a legjobbak közé törnek, eddigi teljesítményük fokozatosan javuló tendenciát mutat, többen közülük először szerepelnek nemzetközi szinten és reményeim szerint hazai környezetben jó eredményt érnek el. Nagy Ágoston itt is szerepel majd, aki 30 pont felett átlagol a bajnokságban, így várhatóan nagy szerepe lesz abban, menniyre leszünk sikeresek a tornán.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus