Jakab Máté: a legjobb cégér a minőségi munka

Báder Márton neve és a Honvédon épülő Akadémia azonban hívószó volt számára.  

fotó: Budapesti Honvéd Sportegyesület

Szolnokról igazolt a Budapesti Honvéd Sportegyesület államilag elismert Kosárlabda Akadémiájára Jakab Máté, aki az Olajnál sokáig a felnőtt csapat másodedzőjeként, majd az U23-as csapat mestereként dolgozott. Báder Márton neve és a Honvédon épülő Akadémia azonban hívószó volt számára.

A honved.hu interjúja Jakab Mátéval:

A felnőtt csapat mellett, profi körülmények között ténykedett Szolnokon. Mi vonzotta a fővárosba? Milyen kihívást jelent önnek a Honvéd most alakuló Akadémiája?

Szolnokon két és fél évig dolgoztam főállású másodedzőként a felnőtt csapat mellett, majd a vezetőségben váltás történt és az U23-as csapat mellé kerültem, egészen a pandémia kezdetéig vittem a csapatot. Az elmúlt több mint fél év már nehézségekkel teli volt, nem éltem meg azt a harmóniát és bizalmat, amit a Nyerges Zsolt, Tóth Zoltán, Báder Márton fémjelezte éra,  menedzsment alatt tapasztaltam, így a váltás mellett döntöttem. Báder Márton neve és szakmaiság abszolút garanciát jelent számomra, ahogyan az a minőség is, amit a BHSE képvisel a magyar sportban. 

Az U18-as csapat vezetőedzője lesz a jövőben. Más szemléletet igényel ez a korosztály?

Korábban, a pályafutásom kezdetén a Vasas Akadémiáján már dolgoztam együtt U18-as korú játékosokkal, utána a felnőtt kosárlabdára specializálódtam. Úgy gondolom, a felnőtt kosárlabdából könnyű és nehéz is az utánpótlásra váltani. Egyrészt a felnőtt csapatnál megtapasztaltam, hogy melyek azok a hiányosságok, amelyekkel meg kell küzdeni a fiataloknak, tisztában vagyok vele, hogy milyen területeket kell fejleszteni. Ugyanakkor más látásmódot, kommunikációt, figyelmet követelnek meg a gyerekek. Ebből a szempontból speciális ez a feladat. 

A Honvéd Akadémián az edzők szemszögéből is rendkívül fontos a képzés, a folyamatos fejlesztés, az új irányvonalak, új edzésmódszerek, taktikai elemek beillesztése a munkába. Ha jól tudjuk, ön az igazi önképzők közé tartozik…

Igen, az elmúlt öt esztendőben többször is elutaztam külföldre, ahol nagy múltú, eredményes csapatoknál vettem részt képzésen, hospitáláson. Van, hogy csak pár napot vendégeskedem, de megesik, hogy egy hetet is eltöltök egy-egy csapatnál. Az elmúlt években jártam már a Real Madrid, a Barcelona, az Alba Berlin és a Bayern München otthonában, most tavasszal, a pandémia kitörése előtt pedig egy Cleveland-Washington túrán vettem részt. Ezek az utazások nagyon hasznosak a szakmai fejlődésem szempontjából, rengeteg újdonsággal, érdekességgel szembesülök.

Hamarosan itt a rajt az Akadémián, augusztus elején ugyanis elkezdődnek a közös edzések a srácokkal. Milyen irányvonalak mentén halad majd?

Egy biztos, külföldi edzőtábort nem tervezünk, itthon, hazai körülmények között készülünk. A Honvédon egyébként minden eszköz, lehetőség biztosított a számunkra, és bízom benne, hogy lesz is mire készülnünk, a fenyegető második hullám ellenére ősszel beindulnak a bajnokságok. 

A Honvédon zajló változások mennyire keltették fel az érdeklődést a szakmában, a fiatalok körében?

Egyértelmű, hogy az Akadémiának jó szakembereket sikerült megnyerni a munkához, ez egyfajta hívószót is jelenthetne sokak számára. De azt hiszem, mindannyian azon a véleményen vagyunk, hogy a munkánk és az eredményeink adják majd meg a legjobb visszaigazolásokat. A legjobb cégér az lesz majd, ha magas színvonalon minőséget és értéket teremtünk a magyar kosárlabdázásban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus