Jakab Máté: Szakszerű, egymásra épülő képzést szeretnénk

Szolnokról került a Budapest Honvéd akadémiájára, ahol egy remek közösség tagja lehet - ez nagyon felértékelődött számára, ráadásul folyamatosan új dolgokat tanulhat, élvezi, hogy a klubnál innovatív munka zajlik. 

A fejlődés éve: Jakab Mátéval beszélgettünk a Budapesti Honvédnál betöltött szerepéről és a személyes élményeiről, céljairól. 

Hogy érzi magát a Budapesti Honvédnál? Milyenek a hétköznapok a budapesti Nemzeti akadémiánál?

Rendkívül jó közösséget alkotunk és ez a tényező számomra nagyon felértékelődött az utolsó szolnoki évem után, ahol ez nem volt jelen. Egy irányba húzunk, ugyanazt szeretnénk: minőségi, magas színvonalú kosárlabdát, szakszerű, egymásra épülő képzést, amiből hosszú távon a közeg profitálhat. 

Az utánpótlás-kosárlabdának megvannak a sajátosságai, nekem is bele kellett rázódnom: másfajta látásmódot igényel, az biztos. Nagyon élvezem, hogy az Akadémia rendkívül innovatív, sok újdonsággal ismerkedhetünk meg, ami a későbbi pályafutásomban biztos, hogy hasznomra válik. Legutóbb például az Akadémián használt, játékosaink folyamatos terhelését mérő Kinexon teljesítmény-diagnosztikai rendszer hatékonyabb mindennapi használatáról értekeztünk házon belül. Jó ilyen közegben lenni, ahol mindenki nyitott az újdonságokra. 

 

Minden évben legalább egy külföldi tanulmányutat beiktat a programjába, a jelenlegi helyzetben viszont ezek a hospitálások szinte kivitelezhetetlenek. Mivel próbálja pótolni?

Megmondom őszintén, hogy nagyon hiányoznak ezek a külföldi utak. Számos helyen jártam már, és mindig mindenhonnan sikerült valami újat ellesnem, hazahoznom. Továbbá ezek a látogatások engem olyannyira feltöltenek, hogy kettőzött motivációval folytatom a mindennapi munkát. Gondoljon csak bele, milyen lökést ad az embernek, ha láthatja „akció” közben Aíto García Renesest vagy Pablo Lasót (az Alba Berlin, illetve a Real Madrid vezetőedzője - a szerk.), olyan zseniális elméket, akiket előtte csak a televízióból ismerhettem. Bízom benne, hogy tavasszal már valamelyik top bajnokság rájátszását a helyszínről követhetem, de addig is tervezem, hogy az Adidas Next Generation (junior Euroliga) következő állomására, Belgrádba ellátogathatok. Plusz maradnak az itthoni elemzések. 

 

A jelenlegi helyzetben az online kurzusok jó lehetőséget biztosítanak az önfejlesztésre, ha jól tudom, jelenleg is egy nemzetközi edzőképzés hallgatója.  

Így igaz, nagy érdeklődéssel ülök le a laptopom elé minden hétfőn és kedden. Az Euroliga által szervezett nemzetközi edzőképzésnek több mint 100 hallgatója van, 44 különböző országból. Döbbenetes számok. Egyelőre még csak az elméleti részeknél járunk, amit a belgrádi egyetem oktatói igyekeznek a legjobb tudásuk szerint átadni - de lassan következik a kosárlabda szakmai oldala is, ahol számos Euroliga-edző is meg fog szólalni. Néhány trénert személyesen is ismerek, azt gondolom, hogy javarészt olyan szakemberekről beszélünk, akik előszeretettel adják át az általuk megszerzett tudást. Ezen felül a Testnevelési Egyetem Szakedzői képzésén az utolsó félévemben járok, épp csak nekifogtam a szakdolgozat írásának. A nemzetközi kurzus jól kiegészíti az itthon hallottakat. 

 

Mik a jövőbeli tervei? 

A mindennapi terveim között az szerepel, hogy konzekvensen, hétről hétre előre lépkedjünk az akadémiai U18-as csapatommal. Bár az eredmény másodlagos, de a saját becsületünkért szeretnénk minél előrébb végezni a bajnokságban. Továbbá kiemelten fontos szakaszába lép a 3x3-as válogatott programja is, ugye itt a női felnőtt válogatottnál van szerepem. Februárban néhány napos edzőtáborban leszünk, majd májusban beindul a nagyüzem, hiszen e hónap végén rendezik az olimpiai selejtezőt Grazban. Ha innen nem sikerülne a kvalifikáció, bár ezzel az eshetőséggel nem is számolunk, akkor Magyarországon van még egy második sanszunk. Említenem sem kell, hogy egy esetleges olimpiai részvétel víziója mekkora motivációt jelent mindenkinek. Május végéig nagyjából összeállt a fejemben, hogy hol leszek és mit csinálok, tovább nem mennék, aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő...

fotó: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus