Kardinális változások az Óbudai Kaszásoknál

Az Óbudai Kaszások Akadémia teljesen új alapokra helyezte a képzését, szakmai stábját és vezetését, íme a részletek.

Az Óbudai Kaszások Akadémia hivatalos közleménye:

2017/2018-as bajnoki év során a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége országos szintű ellenőrzést folytatott a minőségi munkát végezni vágyó klubok körében. Férfi és női vonalon egyaránt nagyító alá kerültek azok a szervezetek, amelyek pályázni kívántak az akadémiai címre. A szigorú, de következetes követelményrendszernek a Kaszások egyesülete is meg kívánt felelni a lehetőségeinkhez mérhető maximális szinten, a törekvéseink pedig nem voltak hiábavalók. Az áprilisi MKOSZ elnökségi ülésen kihirdették, hogy a Szakmai és Utánpótlás Bizottság döntése alapján mi is megkaptuk az akadémiai minősítést.  

Az akkreditációs eljárás során egyértelművé vált, hogy ahhoz, hogy az akadémia titulusnak hosszútávon meg tudjunk felelni, sportszakmai és filozófiai változtatásokat is véghez kell vinnünk. Nagyobb energiát és több erőforrást kell fordítanunk a minőségi képzésre, hiszen amennyiben ebben elmaradunk, az nem csak a versenyben való lemaradásunkat jelentené, de az egyesület ilyen minőségben való működtetését is negatívan befolyásolhatná.

Az új irányok, a változtatás mindig együtt jár a búcsúval is. Dr. Neszmélyi Emil utánpótlás sportigazgató a szezon végéhez közeledve jelezte, hogy egyéb elfoglaltságai okán a tőle korábban megszokott minőségben már nem tudja ellátni feladatkörét. Huszonkét évig szolgálta a Kaszásokat, elvitathatatlan érdemei voltak abban, hogy egy kis kaszásdűlői egyesületből a 2000-res évek végére az ország egyik legnagyobb kosárlabda utánpótlás-nevelő klubjává nőttük ki magunkat. Közreműködésével érdemeltük ki az első akadémiai címünket, s a legutóbbi akkreditáció során is tevékeny részese volt a háttérben zajló munkának. A nagysikerű Óbudai Mini Kupa program mellett számos remek ötlet és kezdeményezés érkezett tőle, amelyeknek életre keltésében és működtetésében is jelentős szerepet vállalt. Emil, köszönjük a munkáját és további sikereket kívánunk!  

A bajnoki év végével eldőlt, hogy Varga Mátyás szakmai igazgató sem marad a klub kötelékében. Varga tanár úrnak szintén hálával tartozunk a köreinkben töltött öt esztendőért. A nagy múltú szakember oroszlánrészt vállalt a komoly elismerésben részesített akadémiai programunk megalkotásában, szívügye volt a Kaszásoknál tevékenykedő edzők folyamatos képzése, fejlesztése. A kollégák mellett sportolóink is rengeteget tanulhattak tőle. Segítségével játékost adhattunk az utánpótlás válogatottaknak, és NB1/A osztályú csapatnak is. Köszönjük, Matyi bácsi és minden jót kívánunk!  

Az egyesület vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy szakmai munka még magasabb szintre emelése mellett egy olyan motiváló és inspiráló közeg megteremtéséhez tudja lefektetni az alapköveket, amelyben nem csak a Kaszásoknál dolgozó kollégák tudnak hatékonyabban tevékenykedni, de sportolóink és családjaik is izgatottan és bizakodva várhatják az új szezont. E munka eredményesnek bizonyult, ugyanis sikerült megállapodni Sárosi Bulcsúval, akinek személyében hosszú távra megtaláltuk akadémiánk sportszakmai programjának első emberét.

Akadémiánk új szakmai vezetője a Testnevelési Egyetemen szerezte testnevelőtanári, kosárlabda szakedzői és sportmenedzseri diplomáit. Két évtizedes edzői tapasztalata rendkívül sokrétű, dolgozott többek között a MAFC Kosársulinál és a Vasas Akadémián, továbbá utánpótlás válogatottak mellett is. A Vasas NB1/A osztályú csapatának vezetőedzője is volt, eredményei között felnőtt korosztályú bajnoki címek és kupagyőzelem mellett számos utánpótlás országos bajnokságban elért aranyérem és dobogós helyezés olvasható. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a Testnevelési Egyetemen kosárlabda oktatás módszertant tanított. Sportvezetőként 7 esztendőn át volt a Vasas SC férfi kosárlabda szakosztályának élén. A Kaszásoknál a feladatai közé tartozik majd többek között akadémiai sportszakmai munka meghatározása és kontrollálása, az edzőink és játékosaink fejlesztése, képzése és irányítása, továbbá a szakmai bizottság vezetése.

Az is eldőlt, hogy egyesületünk munkáját fogja segíteni Kiss Dániel is, akinek érkezésével a sportigazgatói pozíciót is egy rendkívül értékes emberrel sikerült betöltenünk. Kiss Dániel szintén a Testnevelési Egyetemen szerezte képesítéseit, melyek a testnevelő tanári, a rekreáció és a sportmenedzser szakok elvégzését jelentették. Óraadóként azóta is részt vesz a rekreáció és menedzsment tanszék munkájában. Klasszikus értelemben ő nem a sport világából érkezik, bár sosem szakad el onnan. Természetesen kosárlabda edzői múlttal is rendelkezik. Vezetői és menedzseri tapasztalatai az üzleti világból származnak, ahol hazai és multinacionális vállalatoknál töltött be magas pozíciókat. Számos nívós hazai kulturális- és sportrendezvény operatív vezetőjeként és versenyigazgatójaként is tevékenykedett az elmúlt húsz évben.  

Az új kollégák vezetésével június első hetétől zajlanak az egyeztetések és tárgyalások az edzői stáb kialakításáról. Mára kijelenthető, hogy minden személyi jellegű kérdés eldőlt. Elsődleges cél volt, hogy a klubban és klubért eddig is tevékenykedő edzői társaságra támaszkodva kezdjük el a jövő évi szakmai csapat kialakítását. A már ismert arcok mellé olyan kollégák érkeznek, akiknek közreműködésével az újraformálódó gárda kétségkívül képes lesz mindent megtenni azért, hogy a minőség terén szintet tudjunk lépni. Hamarosan ennek részleteiről is olvashatnak az érdeklődők.

Izgatottan és tettre készen várjuk az augusztusi felkészülést és az azt követő bajnoki szezont. Minden Kaszás család számára addig is kellemes pihenést kívánunk a nyári szünetre! Augusztusban találkozunk!  

Hajrá Kaszások!
Török Ferenc
ügyvezető igazgató

Fotó - kaszasok.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus