Merre tovább Josepovits Kinga?

A Zsíros Akadémia U16-os válogatott játékosa a második félévtől egy vidéki klubban folytatja pályafutását.

Az a hír járja, hogy Josepovits Kinga, a Zsíros Akadémia U16-os válogatott játékosa év közben elhagyja klubját. A klub elnökét, Hajdu Péter kérdeztük a hír valóságtartalmáról.

Elnök úr, felröppent a hír, hogy az U16-os válogatott Josepovits Kinga elhagyja a Zsíros Akadémiát.

A hír abból a szempontból igaz, hogy játékosunk édesapja felhívott és közölte, hogy a második félévtől egy vidéki klubban folytatja pályafutását. Egyébként a napokban Kinga ezt bejelentette edzőjének és csapattársainak is. Nekem nem.

Szokatlan, hogy egy játékos év közben cserél klubot?

Volt már ilyenre példa, mindenesetre valóban nem szokványos, főleg egy utánpótlás korú sportoló esetében. Ezt megtehette volna az idény elején, de ha már év közben jut ilyen elhatározásra, akkor szerintem úgy tisztességes – különösen a csapattársaira tekintettel -, hogy megvárja az idény végét. De ebben az esetben nem ez történt.

Megtudható, hogy melyik klub a jelölt?

Hivatalos megkeresést nem kaptunk egy klubtól sem, egyelőre csak a szülő jelezte, hogy mind az iskoláját, mind pedig a klubját elhagyja Kinga és vidéken folytatja pályafutását. Addig nem tudok mondani egyesületet, míg nem érkezik megkeresés és nem történik megállapodás az ügyben.

Miért kell megállapodás, hiszen egy egyszerű átigazolásról van szó, vagy tévedek?

Azért ez nem olyan egyszerű. Az évközi átigazolásoknak külön szabálya van. Átigazolni lehet, de a játékengedélyt csak akkor kaphatja meg, ha mi hozzájárulunk. Arról nem beszélve, hogy a fegyelmi szabályzatunkban benne van, hogy a klub értesítése nélkül nem lehet más klubbal tárgyalni. Ebben az esetben a bejelentést megelőzte a fogadó egyesülettel történő tárgyalás, vagyis akár indíthatnánk egy házi fegyelmit is és ugye annak határozatáig egyrészt nem is igazolható a sportoló, másrészt a válogatott szereplése is akadályba ütközik. De természetesen az elnökség véleménye dönt az ügyben.

Élnek ezekkel a lehetőségekkel?

Nem szeretnénk. Annak ellenére, hogy Kinga szülei fél évvel ezelőtt még “hűségesküt” tettek, most pedig édesapja egy-két - enyhén szólva – illetlen megjegyzést engedett meg magának a csapatra. Kinga kicsi kora óta tagja a Zsíros Akadémiának. Már a kezdet kezdetén látszott, hogy mind alkata, mind pedig a kosárlabda szeretete miatt kiugró tehetsége lesz sportágunknak. Így is kezeltük, így is foglalkoztak vele az edzők a mindennapokban. Amikor 14 évesen válogatott lett, megkülönböztetett figyelmet kapott, a képzése nemcsak arra irányult, hogy kizárólag a magasságát használja, hanem a labdavezetést és a passzolást is erősítették szakembereink, de több más dologban is kitüntető figyelmet kapott. Természetesen tudható volt, hogy előbb-utóbb egy olyan klubhoz kell  mennie, ahol magasabb színvonalon játszhat - személy szerint én ezt 16 éves korára prognosztizáltam -, de arra nem számítottunk, hogy ez év közben fog megtörténni. De személy szerint én sem számítottam arra, hogy nem kéri ki a véleményemet a pályafutásával kapcsolatban sem ő, sem a szülei. Ennek ellenére mi azt szeretnénk, hogy a Zsíros Akadémiára mindig jó szívvel gondoljon és a későbbiek során is büszke legyen arra, hogy itt kezdte a pályafutását, itt szerezte az alapokat, mert egyébként mi büszkék vagyunk rá és ezt az is mutatja, hogy a Zsíros Csarnokban kint van a képe a büszkeségeink között. 

Akkor még nincs vége a történetnek?

Még nincs és egyáltalán nem értek azzal egyet és nem is lehet gyakorlat, hogy egy utánpótlás korú sportoló év közben hagyja ott a klubját. Úgyhogy várjuk a klub megkeresését, reményeim szerint meg tudunk állapodni és akkor természetesen sok sikert kívánunk Kinga további pályafutásához, amihez jó alapot kapott nálunk.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus