Miért igazolt öt új edzőt a DEAC KA?

Berényi Sándor beszélt erről.

fotó: DEAC Kosárlabda Facebook

A DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójával, Berényi Sándorral beszélgetett az utanpotlassport.hu arról, miért igazolt öt új edzőt a klub, emellett szóba kerültek a nevelőműhely hosszútávú céljai is.

„Új rendszerben kezdtünk dolgozni, amelyben más követelményeknek kell megfelelnünk. A szakedzői diploma vagy a megszerzésének folyamatban levősége elvárássá vált. Mindemellett fiatalítani is szerettük volna a stábot, és azt hiszem, ez jól is sikerült. Ezek miatt érkezett hozzánk egyszerre öt szakember” – nyilatkozik Berényi Sándor, az akadémia szakmai igazgatója.

De melyek voltak a legfontosabb alapelvek az edzők kiválasztásakor?

„Mivel külföldi trénerek egyaránt érkeztek, az idegen nyelv ismerete is szempont volt. Tedi Bukovot személyesen ismerem, három évig együtt dolgoztunk a FIBA-képzésen. Jesper Gustavssonról ügynökön keresztül hallottam, felkerestem, beszélgettünk, és úgy véltem, a szakmai múltja figyelemre méltó, valamint az edzői filozófiája is megegyezik az elképzeléseinkkel. Ezek az edzők mind hajlandóak, képesek és szeretnek is csapatban dolgozni, tehát nem önmaguk megvalósítása élvez prioritást; átlátják a célokat, megértik azokat, és a karaktereik is megfelelnek ahhoz, hogy elérjük azokat.”

A DEAC KA semmiképpen nem rövidtávban gondolkozik, sokkal inkább közép- vagy hosszútávban.

„Egyelőre négy évig tervezünk, ez idő alatt el szeretnénk érni, hogy a mostani U20-as és U18-as csapatból többen már a felnőtt- és utánpótlás-válogatottak kapuiban kopogtassanak. Úgy vélem, sok olyan kosarasunk van, aki ezt és a felnőtt első osztály szintjét elérheti. Persze annak örülnénk a legjobban, ha a DEAC élvonalban szereplő együttesében bizonyíthatnának a srácok.”

Berényi kifejtette, az utánpótlásbázisukat is növelték.

„Több olyan fiatal igazolt hozzánk, akiben megvan a kellő potenciál ahhoz, hogy profi játékos váljon belőle – ez leginkább az U20-as és az U18-as csapatot érinti. Természetesen elsősorban a saját bázisunkra szeretnénk támaszkodni, de olyan jó lehetőségeink vannak, hogy kiemelt körülményeket biztosíthatunk más kosarasoknak is; ez mindenkinek az érdeke tehát. Ami az alsóbb korosztályokat illeti: a közös munka érdekében több egyesülettel is felvettük a kapcsolatot, így még nagyobb rálátásunk lehet a tehetséges ifjakra. Emellett az iskolai programunkat is bővítenénk.”

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus