Online edzések a Zsíros Akadémián

Az elmúlt évben a három U16-os válogatottat adó Zsíros Akadémia elnökét, Hajdu Péter kérdeztük, milyen lehetőségeket kínálnak a gyerekeknek.

Egyre több klub mutatja be, hogy otthoni környezetben milyen lehetőségeik vannak a játékosoknak edzésmunkát végezni. Az elmúlt évben a három fiú U16-os válogatottat is adó Zsíros Akadémia elnökét, Hajdu Péter kérdeztük, Kőbányán milyen lehetőségeket kínálnak a gyerekeknek.

- Idő előtt befejeződött a szezon, nem hirdettek győzteseket, mit szól a helyzethez, s hogyan látja a jövőt? - fordultunk a sportvezetőhöz.

- Előre bocsátom, hogy teljesen egyetértek az MKOSZ intézkedéseivel, de ugyanakkor reménykedem abban, hogy júniusra legalább annyira normalizálódik a helyzet, hogy - hasonlóan pl. az úszókhoz - a válogatottak tudnak majd készülni és a korosztályos Európa-bajnokságokat nem kell elhalasztani.

- Bezártak a csarnokok, tornatermek, nincsenek edzések....

- Sajnos igen. Még március tizennegyedikén mi is bezártuk a kapukat, remélve, hogy pár hét után folytatódhat a munka. Sajnos azonban látni kell, hogy ez egy elhúzódó járvány lesz, így én is csak azt tudom mondani, amit nap mint nap hallunk: aki teheti, maradjon otthon.

- A játékosoknak hogy tudnak segíteni abban, hogy valamilyen szinten mozogjanak, edzésben maradjanak?

- Edzőink nem fejezték be a munkát azzal, hogy véget értek a termi közös csapatedzések. Mindenki kidolgozott edzésterveket, amelyeket heti bontásban adnak a játékosoknak és a lehetőségekhez képest be is fogják róla számoltatni őket. Ezen kívül - rögtön a leállás után - mi is indítottunk online felületet a weblapunkon, illetve a Facebook oldalunkon és folyamatosan jelennek meg olyan segédanyagok - persze a kötelező edzésterveken kívül -, amelyeket tudnak használni sportolóink. Nagyon örülök, hogy már többen át is vették az anyagot, sőt egy nagyobb szegmensét az iskolai digitális testnevelés oktatásban is használják a pedagógusok. Az oldalunk egyre bővül saját készítésű gyakorlatokkal, illetve az internet adta lehetőségeket kihasználva gyűjtünk segédanyagokat. A kisebbek edzéstervei a jövő héttől például már egy színkódos rendszer alapján került kiküldésre, amely figyelembe veszi az egyéni lehetőségeket is.

- Ezeket hol tudják a játékosok elvégezni?

- A lehetőségek eltérőek. Aki mondjuk egy panel hetedik emeletén lakik, annak mások a lehetőségei, mint annak, aki kertes házban lakik és esetleg egy palánk is fel van szerelve valahol. A kondicionális gyakorlatokat lakásban is lehet végezni, a futás nincs tiltva, ki lehet menni a szabadba és szerintem a gyerekek megtalálják a lehetőséget arra is, hogy dobáljanak valahol, persze csak egyénileg.

- A klub életében egyébként azon kívül, hogy nincsenek edzések, milyen nehézségekkel kell szembenézni?

- Elsősorban a gazdasági kérdések merülnek fel legelőször. A klub működéséhez szükséges állandó költségek - könyvelő, bankköltség, telefon, adminisztráció, stb. - továbbra is fennállnak, valamint fizetni kell az edzőket is, hiszen érvényes szerződéseink vannak. Ráadásul még tart az edzőközpontunk építése, ahol szintén van kötelezettségünk. Ugyanakkor ránk nem vonatkozik az adóterhek könnyítésére vonatkozó rendelkezés, mert EKHO-s szerződéseink vannak, melyek alapból kedvezményes adózást jelentenek. A bevételeink egyelőre nem csökkentek, reméljük, hogy támogatóink nem fogják megvonni a rendkívüli helyzet miatt - egyébként érthetően - juttatásaikat.

Persze lesznek kiadások, amelyek elmaradnak, ilyenek az utazások, étkezések, a tornák díjai. Ez nálunk elég magas összeget tesz ki, mert - hál’ Istennek - a jamboreek-ra és az országos döntőkbe a legjobb nyolc vagy tizenhat közé általában bejutnak csapataink. Ezzel együtt persze egy más típusú, szigorúbb gazdálkodásra kell átállni. Ami pedig kiemelt feladat, az a TAO források előteremtése, hiszen nemsokára jön a társaságok évzárása és a 2020/21-es év forrásait elő kell teremteni.

- Az anyagiakon kívül?

- Életben kell tartani a klubot, erősíteni kell az online rendszereken keresztül a kapcsolatot a játékosokkal, az edzőknek egymással és fel kell készülni a következő bajnoki évre. Szeretnénk mielőbb befejezni az edzőközpontot - bár jelenleg nem folyik ott sem munka -, hátha már júliusban tudunk majd azzal is segíteni a szülőknek, hogy elvisszük oda a gyerekeket és persze amint lehet, kinyitjuk a termeket is, hogy mielőbb bepótolhassuk ezeket a kényszerpihenő miatti hónapokat. Addig is mindenki arra kérek, hogy vigyázzon magára és tartsa be az operatív törzs és a kormány utasításait.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó - Zsíros Akadémia Kőbánya

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus