U19 VB: Végső fázisban az előkészületek

Dirk Nowitzki szobrot ad majd át.

Szombaton rajtol az U19-es fiú kosárlabda világbajnokság, melynek kapcsán csütörtökön sajtótájékoztatót tartott az esemény szervezőbizottsága. A rendezvényen Papp László polgármester mellett felszólat a FIBA képviseletében Gilles Tonoli, szervezői részről Becsky István elnök, valamint Ságodi Róbert válogatott játékos. - olvasható a a debrecenisportcentrum.hu-n.

44 éve rendezték az első U19-es férfi kosárlabda vb-t Brazíliában, a debreceni torna lesz a 16. ilyen jellegű világesemény. Eleinte négyévente került sor a világbajnokságokra, ám 2007 óta már minden második évben megmérkőzik egymással a világelit. A nyolcszoros bajnok USA mellett eddig egyetlen nemzet sem tudott kétszer diadalmaskodni, Jugoszlávia, Görögország, Spanyolország, Ausztrália, Szerbia, Litvánia és Kanada is egy-egy elsőséggel büszkélkedhet. Az Egyesült Államok idén is favoritként érkezik Debrecenbe, hiszen a legutóbbi öt megmérettetést négyszer is aranyéremmel zárták.

Debrecen polgármestere, Papp László első felszólalóként megköszönte a Nemzetközi és a Magyar Kosárlabda Szövetségnek a hosszú évek óta tartó támogatását, kiemelte, hogy az U19-es fiú vb a 29. kosárlabda világesemény az elmúlt másfél évtizedben. -Városunkban felnőtt egy olyan csapat, a Sportcentrum, a DEAC Kosárlabda Akadémia és az MKOSZ munkatársai által, akik nélkül nem tudnánk megszervezni ezeket az eseményeket, melyek a legmagasabb szintű nemzetközi követelményeknek is megfelelnek. A soron következő torna fiú vonalon minden idők legrangosabb rendezvénye, melyet a nagy érdeklődés is mutat, a város szállodái teltházzal üzemelnek. A magyar válogatott rendezőként első alkalommal szerepelhet majd a 19 év alattiak világbajnokságán, sikeres szereplést kívánok nekik. -mondta a városvezető, majd hozzátette, hogy július 1-én a FIBA ajándékaként egy emlékművet adnak majd át az Oláh Gábor utcán, mely a sikeres együttműködés és a szoros szövetség szimbóluma lesz.

Ezt követően Gilles Tonoli, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség sport- és versenyigazgatója elmondta, hogy Debrecenen segítségével sikerült kialakítaniuk azt a modellt, mely szerint három nagypályás világverseny is követi egymást a városban. -Harmadik éve vagyunk szoros kapcsolatban a várossal és a szervezőkkel, rendkívül szoros kapcsolat alakult ki közöttünk. Debrecen az utóbbi évtizedben bizonyította, hogy minőségi világversenyeket tud rendezni, nem csak a FIBA, de a csapatok és a szurkolók is szívesen látogatnak el ezekre a versenyekre. Az U19-es világbajnokság most egy hároméves ciklus vége, de biztos vagyok benne, hogy a közös utunk ezzel még nem ért véget, és folytatódik majd a gyümölcsöző kapcsolatunk. -fogalmazott a sportvezető.

Becsky István folytatta a sort, majd visszakanyarodva Papp László bejelentésére, kiegészítette azzal, hogy az emlékművet minden idők legjobb európai kosárlabdázója, Dirk Nowitzki adja majd át. -Fiú vonalon ez lesz az egyik legfontosabb rendezvény az ország és a város történetében, bízom benne, mindenki számára örök élmény marad. Szeretném kiemelni, hogy már túlléptük a nyolcezres határt az elővételben eladott jegyek tekintetében, mely mutatja a rendezvény nívóját, de bízom benne, hogy a végén akár háromszor ekkora számról is be tudok majd számolni. Az M4 Sport ugyan élőben közvetíti majd a magyar válogatott csoportmeccseit, de mindenkit bíztatok rá, hogy a helyszínen nézze meg a mérkőzéseket, hiszen olyan nagy sztárok érkeznek a városunkba, akiket néhány év múlva tényleg csak a televízión keresztül lesz lehetőségünk megtekinteni. -foglalta össze az előkészületeket a szervezőbizottság elnöke, majd hozzátette, hogy nagyon szorít majd Váradi Kornélnak és csapatának, különös tekintettel a három DEAC játékosnak, Várszegi Ádámnak, Hegedűs Brúnónak és Ságodi Róbertnek.

Utóbbi személyesen is jelen volt a sajtótájékoztatón, aki a 3x3-as U18-as válogatottal egyszer már képviselte Magyarországot Debrecen városában. -Nagy lehetőség ez számunkra, hiszen korábban fiú vonalon utánpótlásválogatott még nem járt világbajnokságon, ráadásul a DEAC játékosaként külön öröm, hogy hazai közönség előtt bizonyíthatok. Az első összetartásunk bő egy éve volt, az idei szezon végeztével pedig szinte folyamatosan készülünk a vb-re. Szerintem összességében nem lehet panaszunk az elvégzett munka után, igyekszünk minden tőlünk telhetőt majd megtenni, hiszen ez egy olyan mérföldkő az életünkben, melyre örökké emlékezni fogunk és akár meg is határozhatja a jövőnket. -zárta szavait a DEAC Kosárlabda Akadémiával idén U20-as bajnokságot nyerő Ságodi Róbert.

A magyar válogatott mindhárom csoportmérkőzését 17 óra 30 perctől vívja majd, szombaton Dél-Korea, vasárnap Argentína, míg kedden Törökország lesz az ellenfél. A találkozókra a Főnix Csarnok jegypénztáraiban is meg lehet váltani a jegyeket, de elővételben a fibau19debrecen.hu oldalon keresztül is lehetséges.

Fotók, slide: debrecenisportcentrum.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus