U20: Győzelem gigászi csatában, hosszabbítás után!

Hosszabbítást követően 70-67-re győzött a magyar U20-as válogatott a B-divíziós Európa-bajnokság harmadik játéknapján Bosznia-Hercegovina ellen. Gáll Tamás csapata már 22 ponttal is vezetett, de a bosnyákok fordítottak és csak Fejes Fruzsina bravúrja mentette hosszabbításra a mérkőzést, ahol Nagy Dóra és Szabó Fanni vezetésével győzött Magyarország.

Magyarország – Bosznia-Hercegovina 70-67, h.u. (21-14, 15-5, 8-15, 17-27, 9-6)
Szófia, U20-as B-divíziós Eb, 3. forduló, vezette: Demenkov (orosz), Kovacevic (német), Vitkauskas (litván)

Az egyaránt 1-1-es mérleggel álló Bosznia-Hercegovina várt magyar U20-as válogatottra a kontinensviadal harmadik játéknapján. A bosnyákok a nyitónapon nyolc ponttal maradtak alul az eddig veretlen Litvánia ellen, majd 59 pontos különbséggel kiütötték Romániát. A két csapat egyébként a felkészülés során már találkozott egymással, a Szarajevóban vívott mérkőzéseken mindkét fél egy-egy győzelmet aratott.

Kiválóan kezdett Gáll Tamás csapata, 6-5-ös bosnyák előny után egy 9-0-s szakasz repesztve a negyed derekán sikerült némileg leszakítani ellenfelünket. Dzombeta egy triplával igyekezett szűkíteni csapata hátrányán, de Szabó Fanni és Nagy Dóra révén 19-12-re vezettünk. A negyed végeredménye az első két napon remeklő Szamosi kosarával zárult – 21-14 állt az eredményjelzőn.

A magyar együttes tegnap a harmadik negyedben szigorított védekezésén és közel nyolc percen át tartotta nulla ponton a portugálokat – ezúttal pedig a második negyedben nyújtott extra védekezést. A 13. percben Fejes pontjaival sikerült átlépni a tíz pontos különbséget, miközben a bosnyákok négy és fél percig nem találtak a gyűrűbe. Szamosi 2+1-ével már 30-14-re ment a magyar együttes, ráadásul a félidő előtt ismét „lehúztuk a rolót”  védekezésben, így csupán öt pontot engedve a negyedben 36-19-re vezettünk a nagyszünet előtt.

A rendkívül bíztató első félidő követően a folytatás is kecsegtetően alakult – sajnos csak eleinte. A remeklő Szabó Fanni faultos kosarával a húszat is átlépte a különbség (41-19), ám ezt követően elkezdte ledolgozni hátrányát Bosznia. Nagyon megragadt támadásban a magyar csapat, a negyed hátralevő nyolc percében mindössze egy Nagy Dóra duplát és egy Gorjanácz büntetőt lehetett feljegyezni. Hiába kért időt Gáll Tamás, a bosnyákok Delic és Gajic ponterős játékával a harmadik negyed végére tíz pontra zárkóztak (44-34).

Sajnos a tendencia a záró szakaszban is folytatódott, nem ízlett a délszláv válogatott védekezése a mieinknek, amelynek eredményeként a 32. percben Dzebo büntetőivel 44-41-nél gyakorlatilag utolérték a magyar együttest. Úgy festett ez kellően ráijesztett a csapatra, hiszen Szabó Fanni újabb pontjaival ismét sikerült lélegzetvételnyi előnyre szert tenni (50-43). Ezután viszont újabb fordulat következett: Babic kapta el a fonalat és triplája után pillanatok alatt előbb egyenlített, majd az első percek után ismét átvette a vezetést Bosznia (50-55). Gáll Tamás az utolsó két percbe érkezve időt kért, nem véletlenül hiszen nagyon nehéz helyzetbe került csapatunk. 42 másodperccel a vége előtt a végjátékban hihetetlen fontos két kosarat jegyző Vukov triplája után 58-59-re zárkóztunk. Csupán 13 másodperc volt hátra, amikor Nagytól loptak labdát, Babic pedig ziccerezett (58-61). Az utolsó támadás a magyar csapaté volt: Fejest 5 másodperccel a lefújás előtt tripladobás közben faultolták: a Vasas magasbedobója pedig elképesztő higgadtságról tanúbizonyságot téve mindhárom büntetőjét a helyére küldve hosszabbításra mentette a meccset!

Bár a mérkőzés nagy részében a mieink vezettek, a végjáték miatt mégis a magyar csapat volt lélektani előnyben. A rendkívül ponterős Nagy és Szabó rögvest kosárral indította a ráadást, de a bosnyákok természetesen nem adták fek, olyannyira, hogy a 44. percben már ők vezettek 67-65-re. Előbb Nagy Dóra majd Szabó lopott labdát, mindkétszer előbbit faultolták és az irányító egyszer sem hibázott a büntetővonal mögül, így gigászi csatában 70-67-re győzött Magyarország!

Magyarország: Studer Zs. 4, Nagy D. 19/3, Szabó F. 18/3, Szamosi 14, Barnai 2. Csere: Fejes 5, Papp K., Gorjanácz 3, Böröndy V., Vukov 5/3.
 
Bosznia-Hercegovina:
Dzombeta 8/6, Corovic 2, Gajic 22/3, Delic 14/6, Dzebo 8 Csere: Babic 11/3, Milanovic 2, Boric, Ikanovic, Brcaninovic.

Kipontozódott: Gorjanácz (32. p.), Studer (36. p.) ill. Delic (39. p.), Milanovic (42. p.).

Érdekességek a statisztikából:
Mezőnyszázalék: 38% – 40%
Tripladobás: 3/10 – 6/20
Büntetők: 19/24 – 15/20
Lepattanók (támadók): 39 (13) – 37 (9)
Gólpasszok: 9 – 15
Labdaszerzések: 12 – 8
Labdaeladások: 16 – 18
Blokkok: 1 – 1
Személyi hibák: 22 – 22

Vasárnap szünnap következik az Eb-n, a mieink legközelebb hétfőn, magyar idő szerint 19:30-kor Románia ellen mérkőznek.

Fotó: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus