U20: Parádés második félidő – zsinórban hat győzelem!

Zsinórban hatodik győzelmét szerezte meg a magyar leány U20-as válogatott a szófiai B-divíziós Európa-bajnokságon, miután 85-51-re legyőzte Norvégiát. A norvég együttes egy félidőn át jól tartotta magát, ám a mieink a harmadik negyedtől kezdve fokozatosan őrölték fel ellenfelünk ellenállását.

Norvégia – Magyarország 51-85 (19-22, 12-13, 12-25, 8-25)
Szófia, U20-as B-divíziós Eb, 7. forduló

A csütörtöki szünnapot követően az első és eddig egyetlen sikerét a nyeretlen Románia ellen arató Norvégia ellen folytatta szereplését a leány U20-as válogatottunk. A mieink a kitűzött cél (azaz a visszajutás az A-divízióba) felé egyelőre kiválóan menetelve 5-1-es mérleggel a sorozat második helyén állnak. Bár a papírforma Gáll Tamás csapatának sikerét vetítette előre, hogy jó lesz vigyázni azt a pénteki napon történt jókora meglepetés is jelezte, hiszen Izrael legyőzte Litvániát.

A magyar csapat legjobb dobójának, Szamosi Amadeának a kosaraival indult a találkozó, 6-0-s magyar előny után a negyed derekán Szabó Fanni emelet be egy hármast, így 13-6-ra vezettünk. A norvég csapat azonban korántsem engedte meglépni a mieinket, mindez nem is meglepő, hiszen az eddigi mérkőzéseiken rendre szoros eredmény született, az éllovas németek is csupán 11 ponttal múlták felül őket. Austgulen vezérletével a 7. percben 15-13-ra felzárkóztak, sőt, az Eb-n eddig egyetlen triplát sem jegyző Hylen két távolit is bedobott. 19-19 után azonban a negyedet végül Böröndy hármasa zárta (19-22).

A folytatásban szigorított védekezésén a magyar együttes, miközben támadásban a festékben rendre fölénybe kerültek a lányok: Barnai centergólja után időt is kért Norvégia (23-28). A csak hét embert rotáló norvégok rendezték soraikat és Austgulen távolijával szinte pillanatok alatt ismét egyenlítettek, így a 16. percben már Gáll Tamás volt kénytelen időt kérni. Ritmust váltott válogatottunk, érkezett vissza Szamosi is, de a norvégok továbbra is egészen jól céloztak távolról. Szabó Fanni kosara egy teljesen kiélezett első félidőt zárt le, amelyet követően 35-31-re vezettünk.

A második félidő úgy indult, ahogyan az első: Szamosi kosarakkal. Összességében is csodásan kezdett a nagyszünet után csapatunk, Szabó újabb hármast dobott, Nagy pedig ezúttal is sokoldalúan játszott, így 44-33-nál először volt kétszámjegyű a különbség. Az első negyedhez hasonlóan ismét Böröndy Vivien lendítette át a mieinket a játékrész derekán következő holtponton, miközben a norvégok továbbra is tripláikkal tartották magukat látótávolságon belül (41-48). Ekkor viszont magyar részről is jöttek a távoli dobások, zsinórban három hármassal (Szabó Fanni, Papp Klaudia és Nagy Dóra révén) a negyed végéhez közeledve szinte pillanatok alatt tetemesre nőtt előnyünk (41-60).

A záró szakasz 17 pontos vezetésünkkel kezdődött – és ha már egy üzlet beindult, akkor újfent sikeres hármassal Papp révén. Fokozatosan őrölte fel Norvégia erejét csapatunk, amelyben többen is jó teljesítményt nyújtottak. Az utolsó negyed elején megállíthatatlanok voltak a lányok: a norvégok egyszerűen képtelenek voltak a gyűrűbe találni, támadásban pedig Szamosival az élen úgy tűnt akkor dobnak kosarat a mieink, amikor akarnak. Hiába kért időt Norvégia, közel 7 percig nem szereztek kosarat, a magyar csapat pedig egy 19-0-s szakaszt repítve már 35 ponttal is vezetett és végül magabiztosan győzött.

Norvégia: Muren 7/3, Hylen 8/6, Austgulen 19/9, Lindholm 11/3, Kyrkjebo. Csere: Gjesdal, Tveito 2, Nyegaarden 3, Killingroed 1, Haxhimehmedi.

Magyarország: Nagy D. 12/3, Gorjanácz 2, Szabó F. 15/9, Szamosi 21, Barnai 10. Csere: Vukov 2, Papp K. 8/6, Böröndy 11/3, Fejes, Studer Zs., Pap R. 4.

Érdekességek a statisztikából:
Mezőnyszázalék: 40% – 47%
Tripladobás: 7/13 – 7/17
Büntetők: 10/12 – 10/15
Lepattanók (támadók): 21 (5) – 46 (25)
Gólpasszok: 14 – 22
Labdaszerzések: 5 – 16
Labdaeladások: 21 – 10
Blokkok: 1 – 0
Személyi hibák: 13 – 16

A magyar csapatból hatan is legalább 8 pontot szereztek. Szamosi Amadea 21 ponttal és 11 lepattanóval dupla-dupláig jutott, Barnai Judit 10 ponttal és 8 lepattanóval zárt. Nagy Dóra 12 pontja mellé szedett 4 pattanót és kiosztott 7 gólpasszt is. Szabó Fanni pedig 15 ponttal és 4 lepattanóval végzett. Papp Klaudia ismét hasznosan játszva 8 pontig, 4 lepattanóig és 7 gólpasszig jutott. Csapatunk a mérkőzés végére 25 támadólepattanót szedett...

Válogatottunk szombaton magyar idő szerint 10:30-kor Nagy-Britannia ellen folytatja szereplését. A brit válogatott 3-4-es mérleggel áll, győzelmeit Norvégia, Portugália és a mai napon Románia ellen aratta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus