Utánpótlás sikerek Csehországban

Rangos nemzetközi tornán vettek részt a Budapesti Honvéd utánpótlás csapatai. A piros-fehérek mellett hazánkat a Kőbányai Darazsak és a Vásárhelyi Tornádók képviselték az immár hagyományos húsvéti megmérettetésen.

Hét korcsoport, 28 egyesület, tizenegy nemzet vonult fel Ostravában.

A május 17-20. között megrendezett tornán a legfiatalabbak között nem indult magyar csapat. Itt, az U11 kiírás döntőjében a MSK BK Ziar diadalmaskodott.

U12-ben - stílszerűen - tizenkét csapat feszült egymásnak három csoportba sorolva. "Magyar helyosztót" rendeztek a 7. helyért. A végletekig kiélezett összecsapást végül a Kőbányai Darazsak ifjoncai nyerték 38-37 arányban a Mócsai Milán irányította Vásárhelyi Tornádók ellenében. A fináléban az NH Ostrava 51-45-re gyűrte le az Ostrava-i Kígyókat.

Egy korosztállyal (U13) feljebb a hét induló körmérkőzéses rendszerben mérte össze erejét. A kupa Litvániába, a Mazeikai csapatának vitrinjébe került.  

A legtöbb indulót (15) felvonultató kategóriában a Darazsak az 5. helyen zárták az "A" csoport küzdelmeit, míg a Honvéd veretlenül nyerte a "C"-t. Az U14 helyosztó derbijeit követően a X. kerületiek tizennegyedikként zártak. Érem került azonban a Ronkay László vezette Honvédos kosarasok nyakába. 4-2-es győzelem mutatójuk bronzot hozott a konyhára. A szakértői zsűri a csapat MVP-jének Baranyi Pétert választotta.

380 pontot termelt hat, hibátlanul megvívott összecsapásán a magyar rekordbajnok U15-ös gárdája. Simon Nándor fiai ellentmondást nem tűrően utasították maguk mögé a teljes mezőnyt. Csepregi Ádám megérdemelten zsebelte be az MVP díjat, a Mazeikai elleni rangadón (48-44) higgadtsága aranyat ért.

U17-ben a Kőbányai Darazsak hajszállal maradtak le az elődöntőkről. Mentális tartásukat jól mutatja, hogy két kiélezett végjátékot is képesek voltak megnyerni (Sokol Karvina, Sparta Praha). A medália-osztásnál az "aranyos" Honvéd 97-es születésű csapata és a "bronzos" 98-asok közé a BCM Slezska Ostrava ékelődött (húsvéti) kakukktojásként. Érdekesség, hogy a centerek vitték a prímet, hiszen Zsoldos András tanítványai közül Matejovics Márk, míg Steiger Péter spílereinél Kiss Ádám érdemelte ki az MVP-nek járó extra gratulációkat.

A kiváló hangulatú torna U19-es versengésében újabb éremmel gazdagodott a honi kontingens. Kőbánya büszkeségeinek sikerült visszavágniuk az olasz Basket Gubbiotól, a csoportmeccsek során elszenvedett vereségért, így bronzéremmel a böröndben térhettek haza Hajdú Péter pártfogoltjai. A legfényesebb serleg Szlovákiába, a Karlovka Bratislava vitrinjébe vándorolhatott.

Mészáros István, a Budapesti Honvéd szakosztály-igazgatója torna összegző véleményében kiemelte, a technikai és a taktikai elemek tekintetében jobban állunk, ám feltétlenül lépést kell tartanunk a fizikai felkészítés területén. A résztvevő csapatok edzőinek egybehangzó véleményeként kiemelte továbbá az egyéni képességek specifikus képzésének fontosságát, valamint a csapatmunka összehangolását és leegyszerűsítését.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus