Vannak biztató jelek az utánpótlásban, de több területen kell még javítani

A Maronka Zsombor és James Nnaji képviseletét ellátó Radics Balázs mondta el, hogyan látja a hazai utánpótlás jelenlegi helyzetét.

fotó: EYBL

Az utanpotlassport.hu készített hosszabb interjút Radics Balázzsal, a YouFirst nemzetközi menedzseriroda magyarországi képviselőjével - a teljes anyag itt olvasható, egy részlet a beszélgetésből:

Az elmúlt évtizedben rengeteget változott a kosárlabda, hiszen a magas, erős centerek felől eltolódott a játék a kinti, jól dobó, hárompontosokban erős irányítók, hátvédek és bedobók irányába. Ezzel párhuzamosan pedig a képzési felfogást is ehhez kellene igazítani.

"A magyar kosárlabda számára fontos lenne, hogy legyen identitásunk. El kellene dönteni, hogy milyen típusú játékra neveljük a fiataljainkat, illetve milyen profilú és stílusú kosarasokat termeljen ki a szisztéma. A modern kosárlabdában inkább a gyors döntésekre és a dobásra kell helyezni a hangsúlyt, a magasság és a fizikum helyett – állítja határozottan Radics. – Továbbá két alapvető dologban hiszek: az egyéni edzések fontosságában és a minél több nemzetközi megmérettetésben. Ezekben kézzelfoghatóan lehetne viszonylag gyorsan javulni, és szemmel látható eredményeket elérni. Szerencsére a szövetség is elkezdte ezt az irányt támogatni, ami mindenképpen biztató jel, viszont ennek a fejlődési folyamatnak az ütemét lassúnak érzem. Ha felakarjuk venni a versenyt az európai elittel, meg kell tanulnunk jól sáfárkodni az erőforrásokkal, legyenek azok a pénzügyi lehetőségek, de legfőképpen a tehetséggondozásra a gondolok."

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus