A lányok U16-os Eb-je eddig számokban

Bár tegnap kikapott U16-os lány válogatottunk, a negyeddöntők előtt több statisztikai kategóriában is a legjobbak a mieink.

A magyar U16-os lány válogatott tegnap kétpontos vereséget szenvedett Franciaország ellen, így 4-1-es mérleggel fejezte be a középdöntőkört, az F csoport második helyén végzett a gallok mögött és Csehország ellen játssza majd negyeddöntőbeli meccsét holnap. Lássuk, eddig hogyan teljesítettek a lányok a hat mérkőzés alatt!

Csapatszinten messze a legtöbb pontot dobta válogatottunk (73.0, a második helyen Oroszország áll 66.8-del). A duplák kifejezetten jól mennek a társaságnak, ebben második a gárda a horvátok mögött (45.9%) és a triplákban is másodikak a lányok, igaz, ehhez elég 30%-os mutató is jelen esetben (az oroszok 35.7%-kal kiemelkednek). Szerencsére az oroszok mögött a büntetőkben is második a csapat (69.1%), így nem meglepő, hogy összességében a magyar válogatott a legponterősebb eddig az Eb-n.

A csapat támadójátéka egyértelműen nem a triplákra épül, hiszen a legkevesebb hármast vállalják az egész mezőnyben (11.7, a második legkevesebb is rádob 13.7-et mérkőzésenként), ez okos lépésnek tűnik a százalékokat látva. Duplákból mi dobjuk rá a legtöbbet (52.7), ami a jó hatékonyság mellett meg is hozza a sok pontot, ráadásul büntetőkből is a negyedik legtöbbet dobhatjuk (20.5, itt a törökök 25.8-cal verik a mezőnyt elég nagy különbséggel). Az eladott labdákban a középmezőnyben foglalunk helyet, a 9. helyen (18.7), viszont a legtöbb gólpasszt mi osztjuk ki (14.8) és ha nem megy a dobás is jól helyezkedünk, negyedikek vagyunk támadópattanózásban (15.2)

A védekezésünk is rendben van, még ha nem is ez eddig a szembetűnőbb, az ötödik legkevesebb pontot kapták a lányok (52.7, itt a franciák 49.7-tel vezetnek). Blokkokban finoman szólva sem vagyunk előkelő helyen, utolsó előttiek vagyunk (1.3), de  a második legtöbb labdát szerezzük a spanyolok mögött (13.0), gyenge százalékkal dobnak ellenünk az ellenfelek és a védőpattanózásban is jók vagyunk (hatodikak 27.5-lel, de találkozónként 29.3-mal vezetnek a franciák, itt nincs olyan nagy különbség az élmezőnyben).


Bár természetesen az eddig elért eredményekhez a keret minden tagja kellett és hozzá is tette a magáét, két embert ki kell emelni mégis.

Az egyik Juhász Dorka, aki második a pontlistán (16.5) úgy, hogy övé a legtöbb rádobott (13.2) és a legtöbb bedobott (6.8) mezőnykísérlet is, második a mezőnyszázalékban (51.9%) - a kettesek mennek neki igazán, ebből ő dobta be a legtöbbet (6.3), rá a második legtöbbet (11.2) és az ötödik legjobb a százaléka (56.7%). Kiemelt szerepe van, hiszen a 8. legjobb pattanózó is a mezőnyben (7.7) és a negyedik legjobb a saját palánk alatt a pattanóknál (6.2). A 8. legtöbb kiharcolt faultja is neki van (4.3), de Top20-ban van emellett a büntetőkben, a szerzett labdákban és a büntetőszázalékban is.

Mellette Lelik Réka az, akiről külön kell még beszélni, ő ugyanis amellett, hogy a 11. legtöbb labdát adja el (3.2), a legtöbb gólpasszt osztja ki az egész mezőnyben (4.0), a legtöbb labdát is ő szerzi (3.8) és a negyedik legtöbb pontot is ő dobja (13.2). Ő is Top10-ben van a kiharcolt faultokban (4.0, 10.), de emellett a harmadik legtöbb büntetőt dobja be (3.3) és a negyedik legjobb százalékkal dolgozik a vonalról (74.1%). A 8. legjobb mezőnyszázaléka van (42.1%), viszont neki nem a kettesek, hanem a triplák mennek kifejezetten jól, a 7. legtöbb hármast dobja (1.8) a második legjobb százalékkal (42.3%).

Czukor Dalma nem éppen szokványos kategóriákban van a Top20-ban, a gólpasszok mellett (2.3, 17.) ugyanis támadópattanózásban van az Eb legjobb 20 lánya között (2.5, 11.). Soós Réka ez utóbbi kategóriában az elithez tartozik, hatodik (3.2), Bernáth Rékának pedig a triplák mennek eddig jól, 11. a mezőnyben a hatékonyságot nézve (36.4%). Gereben Lívia a harmadik Czukor és Lelik mellett, aki a Top20 tagja asszisztokban (2.8, 8.) és a büntetők kiharcolásában jár még élen, a 15. legtöbb faultot ütik rajta (3.5), a 19. legtöbb alkalommal állhat a vonalra (3.7) és dobja be onnan a labdát (2.3), a büntetőszázaléka pedig a 15. legjobb (63.6%).

Innen folytatják tehát a lányok holnap Csehország ellen.

Foto, Slide - fibaeurope.com, Rébay Viktor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus