Beharangozó: ma kezdődik az U20-as női Eb Sopronban

Kezdődik a soproni U20-as A-divíziós Eb, egy nagyon jó magyar válogatottal, lássuk a főbb tudnivalókat a horvátok elleni nyitóderbi előtt.

A ma keződőd torna teljes csoportbeosztásáról, illetve az eddig ismert mérkőzések menetrendjéről EZEN A LINKEN tájékozódhatunk!

Az Európa-bajnokságról igencsak aktív, sokszínű és precíz tájékoztatást adó wbasket.hu segítségével jöjjön a torna felvezetője:

A Németország – Oroszország mérkőzéssel el is rajtolt Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. Kiegyenlített mezőny jellemzi a tornát, ahol egy erős magyar válogatottnak szurkolhatunk.


A csoportok beosztása
A-csoport: Szlovénia, Németország, Oroszország, Szerbia.
B-csoport: Olaszország, Svédország, Franciaország, Szlovákia
C-csoport: Magyarország, Lengyelország, Lettország, Horvátország.
D-csoport: Belgium, Portugália, Spanyolország, Hollandia.


A magyar válogatott a C-csoportban kezdi meg a szereplését. Korábban már közültünk Cziczás Lászlóval egy felvezető beszélgetést. Bemutattuk sorrendben a riválisokat. Szombaton 18 órától Horvátország ellen mutatkoznak be a mieink. Másnap hasonlóan 18 órai kezdéssel Lettország lesz az ellenfél, majd a csoportkört hétfőn szintén 18 órától Lengyelország ellen zárja válogatottunk. Az előzetes esélylatolgatások a csoportunkban a magyar és a lett válogatott versenyfutását ígérik a négyes első helyéért. Mint minden korosztályos esemény kapcsán, érdemes azonban az első játéknapot megvárni, hogy egy kicsit reálisabb képet kapjunk az erőviszonyokról.

Egy biztos, hogy a jól megszokott lebonyolítás értelmében a nyolcaddöntőben a párhuzamosan futó D-csoportból kapunk majd riválist. A csoportokban elfoglalt pozíció alapján játszanak keresztbe a csapatok. Abban a négyesben szerepel a címvédő Spanyolország, akikkel a ferrol-i nemzetközi tornán már vívtak egy tanulságos mérkőzést a lányok. A hollandokkal szintén játszottunk ezen az erőfelmérőn és nagy különbségű győzelmet arattunk felettünk. Nem is feltétlenül ők lehetnek a D-csoportban a címvédő kihívói, hanem a belgák, akik női kosárlabdában egy sikeres időszakot élnek. Felnőtt válogatottjuk tavaly Eb-bronzérmes lett és készül a Világbajnokságra. Az U18-as válogatottjuk pedig éppen itt Sopronban ünnepelhetett Európa-bajnoki címet. A csoport negyedik tagja Portugália számára Hollandia lehet a reálisan fogható ellenfél.

A másik ágon is nagy küzdelem várható. Az A-csoportban a tavalyi ezüstérmes csapatukból még alapembereket, többek között Zala Friskovecet is visszahozó szlovénok és a mindig veszélyes oroszok tűnnek kiemelkedőnek. Nem szabad kiindulni abból, hogy az oroszoknál ez a generáció tavaly nem remekelt. Kamilla Ogun visszatérésével az 1998-99-esekből újra egy igencsak versenyképes alakulat formálódhatott. A szerbeket láthattuk az előbb kiemelt ferrol-i tornán. Kellemetlen stílusú, jó versenyzői adottságokkal rendelkező ellenfelet ismerhettünk meg bennük. A keretükben a tavalyi U18-as Eb-ezüstérmes gárdából is találunk játékost. Akkor sem várta tőlük senki a kiemelkedő eredményt, mint ahogy most sem. Egy-egy meccsen viszont bárkire veszélyesek lehetnek. A németeknek nem lesz könnyű dolguk, ha szeretnének győzelmet szerezni az első hétvégén. A FIBA szakírói Satou Sabally-t emelték ki a keretükből, aki tavaly a B-divízió MVP-je volt.

Az "A" jelű négyes tagjai a B-csoportban szereplő alakulatokkal játszanak keresztbe. Magyar kötődésként itt figyelhetjük a hazánkban dolgozó Sandro Orlando által felkészített olasz válogatottat. Velük játszottunk tavaly helyosztót az 5. pozícióért Portugáliában és ez a csapatuk ismét odaérhet a legjobbak közé. Ebben a Famila Schio-ba igazoló extra adottságú centerük Olbis Futo Andre lehet a segítségükre. Az olaszoknak vélhetően Franciaország bizonyulhat a legnehezebb riválisnak. A gallokat még akkor sem szabad leírni, ha a Tarbes csapatával zseniálisan menetelő Tima Pouye-t leszámítva a jelenleg versenyző generációjukból többeknél eddig nem jött meg a várt áttörés. Svédországnak és Szlovákiának nagyon nehéz dolga lesz az előbbiekben kiemelt két alakulattal. Egymás ellen viszont kulcsmeccset vívhatnak a csoport harmadik helyéért.

A wbasket.hu cikkjében igen alaposan kielemezték a horvát válogatottat:

Szombaton kezdetét veszi Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott a C-csoportban szerepel a tornán, ahol sorrendben Horvátország, Lettország és Lengyelország lesznek a riválisok. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk csoportellenfeleinket. Az első részben Horvátországgal ismerkedhetünk meg, akikkel válogatottunk szombaton 18 órától mérkőzik.

Horvátország egy olyan generációval érkezik a soproni Európa-bajnokságra, mely a korábbi évek FIBA tornáin nem tartozott a közvetlen európai élbolyhoz. Ugyanakkor jó csapatteljesítménnyel és helyenként egy-egy szép egyéni villanással stabilan őrizték A-divíziós tagságukat. Az elmúlt két évben az U18-as Európa-bajnokságokon a Novomatic Arénában láthattuk őket: 2016-ban a 12. helyen zártak, míg 2017-ben a 9. pozíciót szerezték meg. Az erőviszonyokat tekintve ez a realitásoknak megfelelő helyezés és vélhetően idén sem lennének csalódottak, ha a 9-12. helyért tudnának harcolni az U20-ban.
Ami a horvátok idei nyarát illeti: június 10-én kezdték a felkészülést a kontinenstornára és hat edzőmérkőzéssel hangoltak. Ebből ötöt elveszítettek és egyszer verték Hollandiát. Ezen felül egyszer ki is kaptak a hollandoktól, de kétszer alulmaradtak Szlovéniával és Szerbiával szemben is. Messzemenő következtetést a számszerű eredményekből nem szabad levonni. A statisztikai lapok már árulkodóbbak. Összhangban Linda Antić-Borak edzőnő nyilatkozataival, szembetűnő az eladott labdák magas száma. Ez korábban az U18-as tornákon nem jellemezte ezt a generációt, de azt is hozzá kell tenni, hogy nyilvánvalóan egy tétmeccs hangulata egészen más.

A horvátok ezen generációjában Andjela Katavic, Karla Erjavec és Marta Galic számít meghatározó játékosnak. Katavic tavaly 13.4-es „efficiency” értékkel, 11.7 pont, 6.6 lepattanó átlaggal az U18-as Európa-bajnokságon csapata legjobbja volt. Ugyanitt Erjavec 15.1 pontos átlaggal a horvátok legeredményesebbjének bizonyult. Ők ketten a Trešnjevka 2009 alapembereiként a horvát élvonalban a felnőttek között is letették a névjegyüket. Szintén értékes perceket kap abban a gárdában Marta Galic is, aki a tavalyi U18-as Eb-t sérülés miatt kihagyta. Idén a 184 cm magas játékos belső posztokon nagy segítség lehet. Éppen erre az összeszokottságra figyelve meglepő, hogy akadozott a gépezett az edzőmeccseken.

Összességében Horvátország egy találkozón bárkire veszélyes európai középcsapatot rakott össze ebből a generációból. Komolyan oda kell figyelni ellenük minden riválisuknak.

 

Fotó - wbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus