Éjszakai dráma - vereség dupla hosszabbítás után

Két hosszabbítás utáni vereséggel kezdte szereplését Dél-Koreában, Kvangdzsuban, az Universiade-n női kosárlabda csapatunk. 

Kanada-Magyarország 70-65 (12-10, 13-15, 13-9, 14-18, 8-8, 10-5)

Magyar idő szerint fölöttébb szokatlan időpontban, éjjel 3 órakor dobták föl a labdát a kanadai-magyar női meccsen, csapatunk első találkozóján az Universiade-n. Persze az ellenfélnek is szokatlan volt az időpont...

Kanada szerzett vezetést, majd Baksa Bettina labdát s kosarat, amellyel egyenlítettek lányaink, sőt egyenlítő kosarunk szerzőjének újabb találata után már a mieinknél volt az előny. A folytatásban egy 8-2-es szakasszal ellépett a juharleveles együttes. A negyed hajrájában villant Pap Regina, a szakasz végén 2 ponttal Kanada vezetett.

Pap révén egyenlítettek lányaink a második negyed elején, ám ezt követően egy 6-0-s rohammal ismét ellépett Kanada. Szamosi 4 és fél perces magyar kosárcsendnek vetett véget, s találata egy 5-0-s magyar "részhajrá" kezdetét jelentete: Koch Dóra értékesített egy büntetőt, majd Szabó Flóra villant. 1 pontra feljötek a lányok. Újra ellépett Kanada, de Szabó újabb találatával versenyben tartotta csapatunkat. A félidő hajrájában mindkét oldalon több büntető maradt ki, Zele kosara után nem tudta pontra váltani a bónuszt. A félidő végén mégis az ő zsinórban szerzett 6 pontja révén tudott szünetre egyenlíteni a csapat.

Térfélcsere után a kanadaiak találtak be előbb, ám Szamosi büntetői, majd Vukov Szonja találatát követően 4-2 után először, 29-27-nél ismét magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Sajnos zsinórban 7 pontot "vágott" Kanada, nagyon kellett az első sikeres magyar tripla, amelynek "elkövetője" Fejes Fruzsina volt - más egyébként nem is talált be egész meccsen távolról lányaink közül. A találat 4 perc 41 másodperces, vészes magyar kosárínség végére tett pontot. A szakasz után 4 ponttal "ment" Kanada.

Sőt, a 4. negyed is ellenfelünk pontjaival kezdődőtt, ám ezt követően csapatunk legjobbja, Baksa vezérletével bő másfél perc alatt egy 6-0-t "repesztve" lányaink ledolgozták hátrányukat: tenisz kedvelők, figyelem, 40-40 volt az állás a 33. perc elején. Kanada újra vezetést szerzett, majd jött egy 3 perces "kollektív kosárcsend", amelyet követően ismét 4 ponttal ugrott meg ellenfelünk. Baksát azonban képtelenek voltak (szabályosan) tartani a kanadaiak, sőt, miután az első félidő végén parádézott, Zele is villant nem egészen 3 perccel a befejezés előtt, s kosarával ismét a mieienket juttatta előnyhöz - ráadásul ekkor a bónuszt is értékesítette. Vukov egy jó büntetője után, nem egészen 2 perccel a befejezés előtt 3 ponttal "mentünk", majd Zele kipontozódott. Úgy tűnt, megijedtek a lányok... Kanada az eladott labdáinkból 1 perc 17 alatt "csinált" egy 7-0-t, 38 másodperccel a vége előtt minden veszni látszott, de Baksa keze a büntetővonalon sem remegett meg. Utána labdát szereztek a lányok, s Fejes 5 mésodperccel a rendes játlkidő letelte előtt 52-52-re alakította az állást... Jöhetett a hosszabbítás.

Bár elvben a lélektani előny a mieinknél volt, a "túlóra" nagyon rosszul, kanadai triplával indult, majd két kettest s "vágtak" a juharlevelesek, nem egészen 3 és fél perccel a hosszabbítás letelte előtt 7 pontos hátrányban volt csapatunk, ráadásul közben csapatunk "vezére", Baksa is kipontozódott. Ebben a szinte kilátástalannak tűnő helyzetben lépett elő az addig pont nélkül álló szegedi Martonosi Zita. Azt követően, hogy bedobta első dupláját, labdát, majd újabb kosarat szerzett, aztán pedig 2 büntetőt értékesített. Szamosi kosara után pedig 57 másdperccel a hosszabbítás letelte előtt már a 8-0-s 2 és fél percet produkáló magyar csapatnál volt az előny. Megtartani sajnos nem sikerült, 39 másodperccel a hosszabbítás letelte előtt egy jó büntetővel egyenlített Kanada. A hátralévő időben már nem született kosár - jöhetett az újabb hosszabbítás.

Ennek elején közel 2 percig nem esett kosár, majd a kanadai találatra gyorsan felelt Szamosi. Utána azonban a kanadaiak kaptak új erőre, s 5 ponttal elhúztak. Fél perccel a befejezés előtt Fejes újabb triplája adott még némi reményt. A második hosszabbítás végén azonban legjobbja, a vélhetően török származású Adut Bulgat (24 ponttal és 15 lepattanóval zárt) bebiztosította a kanadai csapat sikerét a remekül küzdő, vesztett helyzetből többször is "felálló" lányaink ellen.

A két csapat dobószázalékán meglátszott, hogy játékosai - finoman fogalmazva - nem a bioritmusuk szerinti legjobb időben játszották a meccset. A mieink "találati aránya" triplából 2/17 (12%), a kanadaiaké 2/20 (10%) volt. A büntetővonalról sem "parédéztak" a csapatok, a mi lányaink 52%-kal (13/25), a kanadaiak pedig 58-cal (18/31) céloztak.

Magyarország: BAKSA 18, Mányoky, Vukov 3, ZELE 9, SZAMOSI 10. Cs: Koch 1, PAP 6, Németh A., SZABÓ F. 4, MARTONOSI 6, FEJES 8/6.

A statisztikát ezen a linken eléritek - oldalt a Basketball menüpont alatt a második meccs a mieinké.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus