Ifjúsági olimpia: a döntőért játszanak lányaink - az amerikaiakkal

Egy nehéz s egy könnyebb diadal után az egyenes kieséses rendszerben beverekedte magát leány válogatottunk a kínai Nankingban zajló Ifjúsági Olimpia 3x3-as kosárlabda tornáján az elődöntőbe. Fiú csapatunk a legjobb nyolc közé jutásért vívott harcban, bár jól küzdött, "elvérzett" az oroszokkal szemben.

Lányaink kezdték az egyenes kieséses szakaszt, esélyesekként Egyiptom ellen. És bizony ilyenkor az esélyesség nem kis teher, amikor már nem lehet hibázni. Az afrikaiak ellen az volt a csoportmérkőzések során mindössze egy vereséget szenvedő lányaink számára.

Az esélytelenség pedig szárnyakat adhat. És adott is Egyiptomnak, amelynek játékosa vagányan, felszabadultan, veszítenivaló nélkül játszva bizony alaposan megnehezítették lányaink dolgát. Végül, ha  a vártnál jóval nehezebben, szorosabb küzdelemben is, s sokkal keményebb csatában - kifejezetten sok, 17 szabálytalanság volt a mérkőzésen, e tekintetben 9-8-ra az egyiptomiak "nyertek" -, de fiataljaink érvényre juttatták nagyobb tudásukat, s 20-18-ra győztek. Mint látható ezúttal nem a támadással volt gond, hanem az eddig hatékony védekezés, a bátran játszó, jól dobó egyiptomiak kitűnő, 8/15-ös 1 pontos találati aránnyal dobtak, s mindegyikük veszélyes volt: 3, 4, 5, 6 - így szerezték pontjaikat, legeredményesebb játékosuk bizonyos Sara Nady volt.

A mi csapatunkból pedig - nem először a torna során - Nagy Dorottya, aki 12-t vállalt magára a 20-ból, méghozzá oly módon, hogy hibátlanul (5/5) büntetőzött, ami bizony nagyon kellett e szoros összecsapáson. Aho Nina és Tóth Tímea 4-4 pontot dobott, Simon Cintia Mónika ezúttal nem talált a kosárba.

A fiú nyolcaddöntők utolsó meccsén léptek pályára ifjú legényeink az oroszokkal szemben. Bár Kis Attila Raul vezérletével mindent megpróbáltak, mivel távolról nem találtak be (1/11, 9%), meg kellett hajolniuk ellenfelük nagyobb tudása előtt, 17-12-re nyertek az oroszok. Kis 5, Mike János és Horváth Kristóf István 3-3, Major Gergely 1 pontot szerzett.

Az utolsó fiú nyolcaddöntő után ismét magyar csapat lépett pályára, méghozzá az első lány negyeddöntőben. A tét tehát itt már az elődöntő, a 4 közé jutás volt, s lányaink azokkal a németekkel játszottak, akik a mieinkkel egy csoportban voltak, s akiket még a torna elején 17-7-re legyőztek. A mieink csoportjában a 6. helyen végző germán lányoknak viszont óriási erőt adhatott, hogy a legjobb nyolc közé jutásért a másik ág 3. helyén továbblépő Thaiföld legjobbjait verték 9-5-re. Szerencsére az egyiptomiak elleni nehezen kivívott győzelem után lányaink felpörögtek a szokott fordulatszámra, s magabiztosan nyertek 20-13-ra, s holnap már a döntőbe jutásért játszanak. Németország ellen egységes csapatmunkával, valamint hibátlan duplázással és büntetőzéssel nyertek lányaink. Nagy 7, Tóth 6, Aho 5, Simon pedig 2 ponttal zárt, Aho és Simon is beemelte egyetlen távoli kísérletét, Nagy és Tóth pedig mindkét büntetőjét értékesítette.

Ifjú kosaras hölgyeinkre holnap igen nehéz feladat vár, a női mezőny egyetlen veretlen együttese, az Egyesült Államok válogatottja ellen próbálják meg majd kiharcolni a döntőbe jutást. Az amerikaiknak a legszorosabb meccsük 21-12 volt a csoportban a cseh együttes ellen, majd a negyeddöntőben az észt csapat "szorította meg" őket leginkább... A másik csoport 2. helyén végző belga együttest 21-6-ra, a 3. thaiföldi együttest pedig 21-5-re "gázolták le".

A másik leány elődöntőben két ismerős, a mieink két csoportellenfele, a csoportgyőztes s a négy közé jutásért a címvédő házigazda kínai csapatot legyőző holland és a 3. helyen záró spanyol csapat találkozik a döntőbe jutásért.

Azt már csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a női torna legjobb 8 csapata közé nem kevesebb mint 6 válogatott jutott be a mieink csoportjából, legjobbjaink mellett a holland, a spanyol, a kínai, az észt és a német együttes.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus