Kezdődik az U18-as A-divíziós női Eb - íme a kapitány várakozásai

Völgyi Péterrel az U18/U19-es válogatott szövetségi kapitányával készült nagyinterjú a hatalmas erőpróbákat megelőzően.

A wbasket.hu interjúja:

Szombaton kezdetét veszi Szarajevóban az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság, melyet Thaiföldön az U19-es Világbajnokság követ majd. Völgyi Péterrel az U18/U19-es válogatott szövetségi kapitányával készítettünk nagyinterjút a hatalmas erőpróbákat megelőzően.

Elsőként arról kérdeztük Völgyi Pétert, hogy miként teltek az elutazás előtti napok.  "Az utolsó hét egy hosszabb pihenővel indult. Mégis egy hónapra elutazunk. A csajok hazamentek feltöltődni a családjukhoz. Kedden este találkoztunk újra, négy edzés szerepelt még a programban és úgy mentünk neki az útnak." - mondta a szövetségi kapitány, aki kitért arra, hogy igencsak viszontagságos volt a szarajevói utazás. "Csütörtökön érkeztek meg a lányok Szarajevóba. Sajnos a táskáik nem, én pedig Bécsben ragadtam. A gépen nem volt már hely. Kicsit érdekesre sikerült az utazás. Bízom benne, hogy mindenkinek meglesz idővel a csomagja és a folytatásban rendezettek lesznek a körülmények."

Az U18-as Európa-bajnokság július 6-án, szombaton veszi kezdetét. A magyar csapat az első napon 20 óra 45 perctől Fehéroroszország ellen lép pályára. Július 7-én, vasárnap 16 óra 15 perctől Oroszország lesz a rivális. Július 8-án, 20 óra 45 perctől pedig Szerbia. A keddi szünnapot követően szerdán mind a 16 résztvevő számára a nyolcaddöntők következnek, melynek győztesei mérkőznek az 1-8., a vesztesei a 9-16. helyért.

"Sikerült mindegyik csapatról szerezni felvételt." - kezdte esélylatolgatását Völgyi Péter. "A szerbeknél érdekes, hogy találtak még egy magas lányt. Kíváncsi vagyok, hogy mit tud hozzátenni a játékukhoz. Az biztos, hogy csapdázásra lesz szükség. Kulcs lesz, hogy a gyűrű alatt a magas embereiket miként tudjuk semlegesíteni. Az oroszok sokkal mozgékonyabb csapattal érkeznek. Kifelé, befelé válik mindenki. A váltásokkal fogjuk tudni megoldani a kettő-kettők védését. A fehéroroszok talán a legsötétebb ló. Tavaly nem szerepeltek jól az U17-es Világbajnokságon. Ugyanazzal a csapattal fognak játszani, de a nyitó meccs mindig különösen fontos és nagy jelentőségű. Bízom benne, ha még nem is csúcsformában, de stabilan tudunk védekezni és ez utána igaz lesz az egész tornán nyújtott teljesítményünkre is." - összegzett a szakvezető.

A magyar csapat tavaly hasonló összetételben szerepelt az U17-es Világbajnokságon és az U18-as Európa-bajnokságon. Ez előny is, de egyben hátrány is. "Természetesen van előnye, hiszen a játékosok egy részének már a sokadik nagy tornája lesz ez együtt. Ugyanakkor amekkora előny, akkora hátrány is. Nagy az átfedés a tavalyi és az idei csapatunk között, így ez alapján biztosan minket is alaposan feltérképeztek. Az utolsó napokban változtattunk bizonyos dolgokon támadásban, védekezésben. Apróságok ezek, de egy kicsit megzavarhatja az ellenfeleket. Próbáljuk az előnyét élvezni és ami nem érint jól minket, azt el kell engedni."- reagált felvetésünkre Völgyi Péter, aki kérdeztünk arról is, hogy a szakmai stáb idén miként súlyoz az Európa-bajnokság és a Világbajnokság között.

"A hangsúly egyértelműen az Európa-bajnokságon van." - válaszolt a szövetségi kapitány. "Tavaly nagyon jól sikerült a Világbajnokság, de az megelőzte az Eb-t. Részben éppen a felkészülési meccseinket tudtuk kiváltani vele. Komoly sikerélményeink voltak Minszkben, így Udinébe ugyan fáradtan érkezett a csapat, de önbizalommal, élményekkel feltöltődve. Ráadásul a saját korosztályunkban játszottunk. Most egy évvel idősebb csapatok lesznek, ami biztosan óriási hátrány. Elképesztően erős csoportba kerültünk, ahogy egyébként itt az Eb-n is. Egyértelmű, hogy a súly és a fontosabb torna az Európa-bajnokság."

A magyar csapat számára egy hosszú utazás vette kezdetét, hiszen Szarajevóból indul tovább a küldöttség Thaiföldre. Egy hónapot lesz távol a válogatott, ami a játékosoknak, az edzőknek is nagy kihívás.

 "Egyikünk sem volt még ilyen szituációban, hogy egy hónapig nem volt otthon. Ez érdekes kis erőpróba lesz. Mondtam a lányoknak, hogy csak egymásra számíthatunk. Minden apró dolognak lesz jelentősége. Össze leszünk zárva nagyon hosszú időn keresztül. Ezért is fontos, hogy olya győzelmekkel menjünk át ezen az időszakon, ami minden téren összekovácsolja a csapatot. Szerintem ez lesz a kulcs, hogy tudjunk sikeresen szerepelni. Mindenkinek az apró, cseprő dolgát jól tudják a többiek elviselni, tudjunk egymáshoz alkalmazkodni. Én is nagyon kíváncsian várom, hogy miként fogunk átlendülni ezen a hónapon." - zárta beszélgetésünket Völgyi Péter.

Fotó - wbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus