Kezdődik az U18-as B-divíziós Eb - erős magyar csapattal

Pénteken kezdődik a fiú kosárlabdázók U18-as B divíziós Európa-bajnoksága Szkopjéban. Forray Gábor szövetségi kapitány osztotta meg gondolatait.

Az utanpotlassport.hu cikke:

Pénteken kezdődik a fiú kosárlabdázók U18-as B divíziós Európa-bajnoksága Szkopjéban. A magyar válogatottnak nem lesz könnyű dolga; a csoportellenfelek között szerepel Észtország és Belgium is, ezen kívül pedig Grúzia, Ausztria és Azerbajdzsán a hatos többi szereplője. Forray Gábor vezetőedző szerint a reális cél a harmadik hely megszerzése, minden ennél jobb eredmény már bravúrnak minősül.

Tíz napig biztosan a kosárlabdázásé lesz a főszerep Szkopjéban, hiszen a macedón fővárosban rendezik péntektől a fiú U18-as B divíziós Európa-bajnokságot. A kontinensviadalon a magyar válogatott is érdekelt, amely a B csoportban kapott helyet Észtország, Belgium, Grúzia, Ausztria és Azerbajdzsán mellett. A hatos első két helyezettje jut tovább a rájátszásba és küzd az élvonalba történő feljutásért, míg a többiek helyosztókat játszanak.

Forray Gábor legénységének mindössze öt és fél hét állt rendelkezésre felkészülni, ennek ellenére a vezetőedző elégedett a munkamorállal, és elmondása szerint sikerült megvalósítani az eltervezett feladatokat. Ahogyan egyetlen felkészülés sem zajlik zökkenőmentesen, a magyar csapatnak is adódtak kisebb nehézségei.

„Az utolsó héten az egyik játékosunk vírusos betegség miatt, egy másik pedig kisebb sérülés miatt nem volt bevethető. Ezen kívül minden problémamentes volt, és jelenleg teljes, egészséges kerettel várjuk a kezdést ‒ mondja a vezetőedző, majd szót ejt a csoportellenfelekről is. ‒ Az osztrákok ellen kezdjük meg az Eb-t, akik tele vannak atletikus játékosokkal, és rendkívül tapasztalt délszláv edző irányítja őket. Meggyőződésem, hogy mi vagyunk az esélyesebbek, de nem lesz könnyű mérkőzés. Grúzia szintén okozhat meglepetést, viszonylag jó korosztállyal rendelkeznek, minden évben akadnak kiugró tehetségeik. A bajnokságuk gyengébb, mint a mienk, de vannak nemzetközi élmezőnybeli klubcsapataik, és az utánpótlás-nevelés is erős náluk. Azerbajdzsán picit kilóg a mezőnyből, papírforma alapján ez egy sima meccs kell, hogy legyen. Az észtek és a belgák pedig mint tudjuk, előrébb járnak kosárlabdázásban, rendre a B divízió élén végeznek, közel az élvonalhoz.”

De mit várhatunk a magyar csapattól a kontinensviadalon?

„Természetesen a vágyunk a legjobb nyolc közé jutás, de ha reálisan nézzük a képet, akkor a csoport harmadik helye a cél. Minden ennél jobb eredmény már bravúr lenne”‒ válaszol a tréner, aki szerint leginkább fizikálisan vannak lemaradva a sportág hazai képviselői az élmezőnytől.

„A kosárlabdázás elment a dinamika és atlétika irányába; hiába vagyunk magasak és labdaügyesek, le vagyunk maradva a nemzetközi mezőnyhöz képest. A rendelkezésre álló idő alatt úgy kellett összeállítani mindent, hogy ellensúlyozni tudjuk ezeket a hiányosságokat a taktikával, ezt viszont maximálisan megtettük.”


A magyar U18-as válogatott csoportmérkőzései
07.27., 14.15: Magyarország‒Ausztria
07.28., 14.15: Magyarország‒Grúzia
07.29., 14:15: Magyarország‒Azerbajdzsán
07.31., 14.15: Magyarország‒Észtország
08.01., 21.00: Magyarország‒Belgium

Fotó - kesport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus