Kiküzdötték a győzelmet

Az esélyesség terhét cipelve, görcsösen játszva, de óriásit hajrázva nyert bemutatkozó mérkőzésén U18-as leány válogatottunk a kellemetlen stílusú belga csapat ellen.

 

Magyarország-Belgium 57-56 (21-12, 14-21, 10-13, 12-10)

A csoport első meccsén a házigazda szlovénok meglepetésre 72-56-ra legyőzték a szerbeket úgy, hogy az utolsó negyedet 17-5-re nyerték a vendéglátók.

Dubei Debóra ügyes befutásból a mieinknek szerzett vezetést, erre azonban 4 belga pont jött válaszul. Ellenfelünk keményen, egész pályán kitámadott. Villant a "külső sor", Studer Ágnes egalizált büntetőkből, majd rendezetlen védelem ellen Aho Nina vette vissza a vezetést. Kiss Virág négy büntetőből csak egyet értékesített, a belgák pedig előbb betörésből egy duplát, majd kiosztás után egy triplát értékesítve fordítottak. Úgy látszik, ez kellett lányainknak, akik elsősorban a kisemberek, Aho, Studer és Böröndy Dominika vezérletével egy 10-0-s száguldást mutattak be. Nem ment a büntetőzés, itt lehetett érezni, hogy ez a meccs már tétre megy. Studer szerzett egy demoralizáló bravúrkosarat a támadóidő utolsó pillanatában "fordulásból" palánkról betalálva. A védekezés összeállt, behúzódtak a lányok, így próbálták megakadályozni az ellenfél betöréseit - sikerrel. A negyed hajrájában közel 4 és fél perc elteltével szereztek újra mezőnykosarat a belgák. Lányaink a szakasz közepén bemutatott remek roham révén 8 pontos előnnyel zárták a nyitó 10 percet.

A második szakasz elején több mint másfél percig nem esett kosár, majd a 9. lepattanóját is megszerezve Kiss 10 pontosra növelte az előnyt. Ekkor jött egy hullámvölgy, eladott labdákkal, kapkodással. A belgák rendezetlen védelem ellen két triplára alapozva egy 10-2-es rohammal 2 pontra felzárkóztak. Érthető, hogy időt kért Mészárosné Kovács Andrea. Hosszabb kosárcsendünket labdaszerzés után ziccerrel Dubei ugyan megtörte, de érezhető volt a lányokon: vártlanul érte őket a belga feltámadás. Erőlködtek, egyénieskedtek támadásban fiataljaink, nem járt a labda, próbálták szinte azonnal befejezni az akciókat  - eredménytelenül. A félidő hajrájában Böröndy és Kuttor villanásaival új erőre kapott csapatunk. A félidő utolsó percében Böröndy labdavesztést követően sportszerűtlen hibát kapott, így szünetre 2 pontra csökkent előnyünk - pedig lepattanózásban 27-15-re vezettünk...

Fordítást érő belga triplával indult a második félidő. A második negyed egyénieskedő időszakával szemben lányaink szabadulni próbáltak a labdával együtt a felelősségtől is. Több mint 3 perc elteltével  olyan akció végén, amelynek során Kuttor és Kiss a belgák feje fölött szedegette a támadó pattanókat, utóbbi egy jó büntetővel egalizált. Sem ez, sem az időkérés nem nyugtatta meg a mieinket, továbbra is futottunk a lendületesen, bátran, felszabadultan játszó belga csapat után. A gondokat tetézte, hogy Dubei begyűjtötte a 4. hibáját. A szakasz közepén Kuttor és Kiss jóvoltából sikerült egy 5-0-s "részhajrával" fordítani, miközben újabb büntetők maradtak ki. Az öröm nem tartott sokáig, az ellenfél minden megingást könyörtelenül büntetett egy eladott labda utáni indításos, majd egy hárompontos kosár formájában - újra futhattunk az eredmény, s a belga csapat után. A büntetőkkel pedig magukat büntették a lányok, sorra "lőtték" mellé a büntetőket. A záró szakasz előtt 1 pont hátrányban volt csapatunk.

A záró etap belga hármassal keződött, majd a 32. percben Dubei kipontozódott. 6 ponttal ellépett a belga csapat, amikor Kiss szép centermunka után betalált. Továbbra is ideges, görcsös volt a játék, a tiszta dobóhelyzetek is kimaradtak, a szakasz közepén 7 ponttal vezettek a belgák. Ekkor Studer emelt betávoli duplát, és beindult a gépezet. Weninger Virág ügyes betörésből megszerezte első kosarát, s egy 8-0-s 3 percet "repesztve" visszavettük a vezetést. A belga kapitány időkéréssel megtörte csapatunk lendületét, de övéi sem tudtak betalálni. Aho újabb fontos duplát szerzett, 10-0-ra duzzasztva a mieink rohamát. 38 másodperccel a vége előtt némi forgolódás után betaláló belga lány kosara után 1 pontra csökkent az előny. Innen az eredmény már nem változott, nyertek a lányok.

A játék nem ment, a hajrában a lányok a sírból hozták vissza a meccset, az akarat diadala volt. Kiss Virág és Kuttor Enikő dupla-duplát ért el, ám a görcsösséget jól jelezte a 11/27-es (40,7%) találati arány a büntető vonalról. De egy hosszú tornát talán jobb is egy ilyen kikínlódott diadallal, mint egy fölényes sikerrel kezdeni, egy ilyen - ismerjük el gyenge játékkal - kiharcolt siker nagy erőt adhat a folytatásra. És tegyük hozzá, várhatóan ez a roppant kellemetlen stílusú, sok villámgyors kisemberrel játszó belga csapat várhatóan másoknak is fog kellemetlenkedni...

Magyarország: Studer Á. 9, Aho 13, Dubei 4, Kuttor 10, Kiss V. 11 Cs: Böröndy D. 8, Weninger 2,  Tóth T.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus