Lengyelország ellen zárják a csoportkört az U16-os lányok

18:00-tól játssza utolsó csoportmeccsét válogatottunk az A divíziós Eb-n, nézzük, hogy mit kell tudni a találkozó előtt. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A képlet viszonylag egyszerű a csoportkör harmadik fordulója előtt. Olaszország két magabiztos győzelemmel vezeti a C-csoportot és látva az eddigi teljesítményeket, a horvátok ellen is nagy esélyesként lépnek pályára. Magyarország és Lengyelország 1 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik, míg a horvátok nyeretlenek. Egy sikerrel válogatottunk bebiztosítaná a csoport második helyét, ami azt jelentené, hogy a keddi keresztjáték során a D-csoport harmadikja lenne a rivális. Ez a papírforma szerint a házigazda Litvánia vagy Németország lehet.

A magyar válogatott eddigi mérkőzései az előzetesen számolt erőviszonyok szerint alakultak. Az olaszok valamivel nagyobb rutinjukat és fizikális fölényüket érvényre juttatták. Válogatottunk mozgékony, gyors játéka, jó középtávoli dobásaink sokkal inkább érvényesültek Horvátország ellen. A szombati siker alkalmával az eredményes támadójátékon és Keita Aya kiemelkedő egyéni teljesítményén túl a védekezést érdemes hangsúlyozni. A 14 szerzett labda, a gyorsindításból elért 19 pont komoly fegyvertény. Ahogy az is, hogy a lepattanócsatát 41-35-re megnyertük egy olyan rivális ellen, amely testesebb magas játékosokat is felvonultat. Ettől nagyon feltettük előzetesen a lányokat.

A sok kiemelt statisztika mellett a horvát meccs lélektanilag is nagyon fontos lehetett. Jól látszódott, hogy mennyire motiváltan játszottak a mieink és kiválóan koncentráltak. Ezek azok az erények, amik nagy tornán nélkülözhetetlenek. Jó volt látni a csapatot és a felszabadult, gördülékeny, jó ritmusú játékot. Vasárnap azonban ismét egy nehezebb rivális jön. A lengyelek pénteken extrát hoztak a horvátok ellen. A 10 triplájuk még idősebb versenyző korosztályokban is a címlapokra került volna. Kiválóan olvasták a horvátok viszonylag statikusabb játékát és ez jó ritmusú támadásvezetéssel párosult.

Az olaszoktól viszont a lengyelek is kikaptak, ők szám szerint 74-36-ra maradtak alul. Ezen a találkozón már a félidőben 20 pont feletti differenciát regisztrálhattunk. A harmadik negyed hajrájában a szakmai stábjuk a legjobbjaikat le is cserélte. Ahogy azt a torna felvezetésében is kiemeltük, ennek az olasz csapatnak ebben a felállásban az éremszerzés reális cél lehet. Gyakorlatilag ugyanazt a játékukat juttatták érvényre, mint a mieink ellen. A mezőny sok csapatát felülmúlhatják ezzel a teljesítménnyel, ha tartják a formájukat.

Vasárnapi riválisunk esetében kérdés volt, hogy a télen látott csapatukat kiegészítik-e magasabb, erősebb játékosokkal. Ezt megtették, ugyanakkor nem belső posztokról remekeltek eddig Kaunasban. A külső sorukból Magdalena Szymkiewicz és Joanna Kobylinska határozza meg a támadójátékukat. Ők ketten a horvátoknak 39 pontot dobtak. Az olaszok ellen nem bizonyultak ilyen hatékonynak, de így is minden harmadik dobást ők ketten vállaltak el. A csapatuk 54 mezőnykísérletéből 21-et jegyeztek. A magas posztokról eddig a 183 cm magas poznan-i tehetség Weronika Piechowiak tette a legjobb benyomást. A horvátok ellen jól került helyzetbe, de sok lehetőséget kihagyott. Az olaszok elleni 7 pontos, 11 lepattanós teljesítménye csapata legjobbjának bizonyult.

A magyar és a lengyel csapat is joggal tekint nagyon fontosként az egymás elleni találkozóra. Egyrészt a csoport második helye szempontjából, ami egy egészen jó ágat biztosítana. Másrészt pedig azért, mert teljesen más visszajelzést adhat, mint az olasz vagy a horvát meccs. Az olaszok némileg felfelé, a horvátok pedig lefelé lógnak ki a négyesből. Hasonló szerkezetű a magyar és a lengyel gárda. Sok múlhat azon nálunk, hogy támadásban sikerül-e a horvátok ellen látott hatékonyságot folytatni és a ritmust tartani. Védekezésben döntő jelentősége lehet annak, hogy a lengyelek ne kerüljenek olyan lendületbe, mint a pénteki nagy sikerük alkalmával. A szerzett labdáknak ismét nagy szerepe lehet, a horvátok ellen ezekkel egyértelműen elbizonytalanítottuk riválisunkat.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus