Ma Horvátországgal találkoznak az U16-os lányok

13:30-tól folytatja szereplését válogatottunk az A divíziós Eb-n, mutatjuk, hogy mire lehet számítani. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

Válogatottunk a pénteki nyitó napon 79-51-re alulmaradt Olaszországgal szemben. Az erőviszonyoknak megfelelő eredmény született. Az olaszok némileg rutinosabb, fizikálisan erősebb csapatot hoztak és ez összességében egy nagy különbségű mérkőzés formájában érvényesült. Többször felzárkózott ugyan válogatottunk a két középső negyedben, de kulcspillanatokban az olaszok mindig visszaállították a 7-9 pontos különbséget. A záró szakasz elején pedig jó dobásokkal gyorsan el is döntötték a győztes kilétét.

A magyar válogatott becsülettel küzdött, mindenki igyekezett a pályán töltött idő alatt tudása maximumát nyújtva segíteni a csapatot. Az első negyed nyolc eladott labdája után érdemes kiemelni, hogy a második és a harmadik szakaszra ezen pontatlanságok számát sikerült csökkenteni. A negyedik negyedben nőtt meg ismét az eladott labdák száma. Emellett a lepattanócsatában szinte végig vezettünk, csak az utolsó percekben fordult meg ez a mutató. Mozgékony játékosaink ugyanis jó helyzetfelismeréssel gyűjtötték be a labdákat. Erre lehet építeni a folytatásban.

A játék ritmusa a magyar csapat részéről a meccs nagyobb részében rendben volt. Különösen igaz ez a kijelentés a második és a harmadik negyed felzárkózásai alkalmával. A gyorsindításból elért pontok, a szerzett labdák és a gólpasszok ekkor mutatott magasabb száma szintén előremutató. A vereség ellenére megmutatkoztak tehát azok az erények, amik megalapozhatják a folytatást. Különösen, hogy az első napon látottak alapján az olaszok tűnnek a legerősebb gárdának a négyesünkben.

A második ellenfél szombaton 13 óra 30 perctől Horvátország lesz. Aktuális riválisunk az első napon némileg váratlanul nagy különbségű vereséget szenvedett Lengyelországtól. Szám szerint 95-63-ra maradtak alul a horvátok. Nem volt egy súlycsoportban a két gárda, már az első negyed végére kétszámjegyű különbség alakult ki.

Ahogy az előzetesen is kirajzolódott, ez a horvát generáció magas posztokon az erősebb. A lepattanócsatát 43-35-re még így is megnyerték a lengyelek ellen és a testesebb centerük Antica Tabula 12 ponttal, 6 lepattanóval egészen jó meccset hozott. Ugyanakkor sebességben messze elmaradtak a riválisuktól, ami számunkra is igen komoly lehetőséget teremt. Védekezésben komoly hibákat vétettek és ezt jó dobóformát mutatva könyörtelenül megbüntették a lengyelek. Egészen pontosan 10 triplát értékesítettek.

A horvátok ellen kulcsfontosságú lesz, hogy mozgékony játékosaink végig nagy iramban játszanak. Ezzel szemmel láthatóan megszenvedett ellenfelünk a pénteki meccsén is. Arra számíthatunk, hogy az első találkozó tapasztalata alapján keményítenek a védekezésükön a horvátok, ami egyébként nem áll távol tőlük. Vigyázni kell tehát arra, hogy amennyire lehet, az eladott labdák és a ki nem kényszerített hibák számát tudja csökkenteni válogatottunk. A lengyelek ellen a horvátok nem értek el könnyű pontokat. Fontos lenne, hogy ellenünk se tegyék ezt.

Mivel két olyan gárda találkozik, amely az első napon vereséget szenvedett, lélektanilag az önbizalom szempontjából egy fontos összecsapás jön. Összességében a horvát válogatott egy olyan csapat benyomását keltette, mely ellen a mieink erényei jobban érvényesülhetnek, mint az olaszok ellen. Különösen végig jó ritmusú játékkal és jó helyzetkihasználással.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus