Megkezdődik az U18-as női Eb Sopronban

18:15-től Törökország ellen lép pályára a magyar válogatott a hazai rendezésű A-divíziós Eb-n. 

A kosarsport.hu beharangozója:

"Szombaton délután a svéd-spanyol és a szlovén-cseh mérkőzéssel elkezdődik Sopronban a leány U18-as A-divíziós kosárlabda Európa-bajnokság. A mieink kora este a törökök ellen kezdenek. A válogatott esélyeiről a csapat vezetője, a CMB Cargo-UNI Győr társadalmi elnöke, Fűzy András beszélt. 

A sportvezető kifejtette: a tavaly szintén Sopronban rendezett U18-as Eb-n 5. helyezést szerző magyar leány válogatott gerince, a játékosok többsége a ma kezdődő kontinensviadalon is pályára lép hazánk színeiben. Az egy esztendővel ez előtti szereplés, az 5. hely akkor világbajnoki részvételt ért a lányoknak. A vb-n múlt héten Olaszországban a 9. helyen zárt U19-es együttesünk, amelynek kerete egyetlen eltéréssel megegyezik a Sopronban pályára lépő U18-as válogatottunkkal. 

U18-as együttesünk csapatvezetője, Fűzy András szerint mivel már a tavalyi Eb-n is megvolt a mag, amely most az U19-es vb-n is szerepelt, lehet meglepő, de a társaság jobban ismeri az egy évvel idősebb, 1998-as évjárat játékosait, nemzetközi klasszisait, legjobbjait, mint a jelenlegi U18-as mezőnyt. A felkészülés során is inkább U19-es csapatokkal mérték össze tudásukat Balogh Judit tanítványai. A világbajnoki mezőny néhány kiemelkedő tudású játékosa biztos nem lesz ott Sopronban az U18-as Európa-bajnokságon. 

A világbajnokságot az oroszok nyerték, Európából rajtuk kívül az 5. helyen záró, a mieinket legyőző franciák, valamint a 8. spanyolok értek el jobb helyezést a 9. helyen végző magyar nemzeti csapatnál.  

A tavalyi Eb-n 5. helyezést elért társaság meghatározó játékosai közül a két Ágnes, a világbajnokságon is meghatározó szerepet játszó Török, valamint az U20-as Eb All Star-csapatába beválasztott Studer játékára már nem számíthat Balogh Judit és stábja. Csatlakozott viszont a csapathoz a hazaiak, a soproniak már a felnőtt csapatban is bemutatkozó játékosa, Czukor Dalma, valamint a Vasas élvonalbeli együttesében több remek mérkőzést játszó Dúl Panka, akik a világbajnokságon is bizonyítottak.  

Fűzy, mint csapatvezető természetesen szakmai kérdésekről nem akart beszélni, mondván: az nem az ő asztala. Ami az eredményességi, a szerepléssel kapcsolatos elvárást illeti, a sajátját fogalmazta meg. Mint mondta, bízik benne, hogy a tavalyi Eb-n, valamint a világbajnokságon szerzett tapasztalat hozzásegítheti a társaságot ahhoz, hogy a tavalyi szerepléshez képest előrelépjen. Ez pedig - mivel tavaly 5. helyen végzett a csapat - azt jelenti, hogy Fűzy András abban bízik, hogy bejut a legjobb négy közé jut a magyar U18-as válogatott. A csapatvezető szerint ha érmet szerezne a társaság, az már csak hab lenne a tortán... 

A keret a világbajnokságon szerepelt együtteshez képest csupán egyetlen helyen változik: Török Ágnes helyére a pécsi Kovács Kitti került be. 

A magyar válogatott kerete az U18-as Eb-n: Boros Dorka, Czukor Dalma, Dúl Panka, Gereben Lívia, Juhász Dorka, Karagits Kira, Kányási Veronika, Kovács Kitti, Lelik Réka, Mérész Beatrix, Pusztai Petra, Varga Kamilla. 

A magyar csapat csoportmérkőzései: 

Augusztus 5. szombat, 18.15: Magyarország-Törökország

Augusztus 6. vasárnap, 18.00: Magyarország-Lettország

Augusztus 7. hétfő, 18.00: Magyarország-Görögország"


A Törökország elleni találkozót ezen a streamen élőben nézhetitek:

fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus